Renk Cetveli Dekorasyonda Nasıl Kullanılır?
Renk cetveli dekorasyonda hatalardan kaçınmak için kullanılabilir. Peki renk cetveli nedir ve nasıl kullanılır?
Bütün renkler üç ana renkten ortaya çıkmıştır. Renkleri, ana (birinci derecedeki) renkler, ara (ikinci derecedeki) renkler ve orta (üçüncü derecedeki) renkler olmak üzere üç grupta incelenir.
Ana Renkler: Doğada saf olarak bulunan ve karışımla elde edilemeyen üç renge ana renk denir. Bunlar: sarı, mavi ve kırmızıdır. Sarı, doğada en çok güneşte, kırmızı kanda ve mavi ise deniz ve gökyüzünde görülmektedir.
Ara Renkler: Sarı, kırmızı ve mavi olan üç ana rengin birbiriyle eşit oranda karıştırılmasıyla elde edilen renklere denir. Bunlar sarı, mor ve turuncudur. Sarı + mavi = yeşil, mavi + kırmızı = mor ve kırmızı + sarı = turuncudur.
Orta Renkler: Üç ana rengin, eşit olmayan oranlarda karıştırılmasıyla elde edilen renklerdir.
Renk Cetveli (Çemberi)
Üç ana renk; kırmızı, sarı, mavi merkez alınarak kırmızı + sarı = turuncu, mavi + sarı = yeşil, mavi + kırmız = morun ara renk olarak elde edilmesi ve kendi aralarında karıştırılarak ana ve ara renklerin sıcak-soğuk ilişkilerinin gösterildiği dairesel bir yapıdır.
Dekorasyonda renk cetveli göz önünde bulundurulacak olursa pek çok dekorasyon hatası önlemiş olur. Renk düzenlemesini, küçük bir zemin üzerinde hatta beyaz bir kâğıt üzerinde önceden yapmak, tecrübe etmek, yapacağımız dekorasyon için bir fikir verecektir. Yapılacak hataları ve uyumsuzlukları görmemizi sağlayacaktır. Bu ön çalışma zaman ve para kaybını önleyecektir. Örneğin pahalı ve zaman alan bir boyamaya geçmeden önce, sulu boya veya buna benzer boyalarla çeşitli renk denemeleri yapmak, her zaman ucuz ve kolay renk düzenlemesi yapmaya yardımcı olacaktır. Böylece bu işi yapacak kişinin de renkler üzerindeki seçiciliği ve zevkleri de gelişmiş olacaktır.
Renkler, insanlar üzerinde yaptığı etkilerden, ortak yönleri bakımından ikiye ayrılır. Bunlar sıcak ve soğuk renklerdir.
Sıcak renkler: Işık kaynakları renginin yaptığı çağrışımlarla algılanan renklere sıcak renkler denir. Bunlar sarı, kırmızı ve turuncudur. Neşe, canlılık, hareket duygusu uyandırırlar.
- Etkileri yönünden canlıdır.
- Yüzeylerin ölçülerini büyük gösterir.
- Varlıkları ve eşyayı yakın gösterir.
- Gruplaşmaya elverişlidir.
Soğuk renkler: Sertlik etkisi veren deniz, gökyüzü ve orman renklerine soğuk renkler denir. Mavi, yeşil, mor, sarı yeşil, mavi yeşil ve mavi mor renklerdir. Rahatlık ve dinlendirici etki yapar.
- Etkileri yönünden sakin ve dinlendiricidir.
- Yüzeylerin ölçülerini küçük gösteri.
- Varlıkları ve eşyaları uzak gösterir.
- Kümeleşmeye elverişli değildir.
Renkler, kırmızıya yaklaştıkça sıcaklık; yeşile yaklaştıkça serinlik duygusu verir. Bu duygu sarı ve mora yaklaştıkça azalır. Burada nötr renklerin etkisi de unutulmamalıdır. Nötr renkler siyah beyaz ve ikisinin karışımından oluşan renklerdir.