Retroyla Geçmişe Dönüş
Retro sözcüğü Latincede “geriye doğru” anlamına gelmektedir. Retro dekorasyon, yakın geçmişteki akımlara ait öğelerin kullanılmasıdır. Örneğin 1980-90’lı yıllara ait dekorasyon öğelerinin günümüzde kullanılması ile retro dekorasyon yapılabilir.
Yaşanılan mekânlarda, birbirine uyum sağlayacak eşyalarla, sıcak ortamlar meydana getirilebilir.
Birkaç detayla, yaşam alanlarını Retro tarzında döşemek artık mümkün. Bu stil, eskiyle yeniyi karıştırarak ortaya çıkar. Canlı renkleri kullanmaktan kaçınılmamalıdır. Genel olarak evde büyük döşemeli parçaları koyu renk kumaştan kullanmak, aksesuar seçimlerinde daha cesur parçalar yerleştirmede kolaylık sağlar. Sade hatlı koltuğun karşısına, 1950’lerde kullanılan sırtı dilimli berjerler, kırmızı tonlarda avizeler ve eski kumaştan yaptırılan perdelerle, retro efekti güçlendirilebilir.
Modada sıklıkla karşımıza çıkan retro tarz, dekorasyonda da yaygın olarak kullanılmaktadır. “Geçmişe dönüş” anlamına gelen retro tarz, sadece belirli bir dönemi kapsamaz. Yakın geçmişteki pek çok tarzı ve o dönemdeki eğilimi yansıtır.
Zaman zaman retro ve vintage tarzları birbirleriyle karıştırılmaktadır. Fakat retro spesifik bir dönemi ifade ederken, vintage geçmişin modasına ait olanları ifade etmektedir. Dolayısıyla her retro ürün aynı zamanda vintage kapsamına girerken, her vintage dekorasyon ürünü retro değildir.
Retro tarzda, hangi dönemin unsurları ele alınacaksa o ürünlerle mevcut yaşam alanları harmanlanarak dekorasyon yapılır ve mekanlara canlı, neşeli bir his verilir.
Evinizde retro dekorasyona yer vermek istiyorsanız ailenizin 1950-1980’ler döneminden kalan eşyalarından faydalanabilirsiniz.
Retro Dekorasyon İpuçları
Retro tarzı ev dekorasyonu, genellikle yaratıcı ve değişik tasarımlarla, canlı ve parlak renklerle birlikte eğlence duygusunu barındırır. Retro tarzında evinizi nasıl dekore etmeniz gerektiğini tam olarak bilmiyorsanız, aşağıdaki bilgilere göz atabilirsiniz.
- Mobilyalarınız canlı, dikkat çekici ve baskın renklerde olmalıdır.
- Retro tarzında, dekorasyonun her bir parçası dominant obje olmaya adaydır.
- Geniş ve uzun kanepeler, renkli çizgili yastıklarla mükemmel uyum sağlayacaktır.
- Yemek masanız, altın sarısı renkle kaplanmış parlak renkte sandalyelerle ağır duracaktır.
- Her biri faklı tasarıma sahip, el şeklindeki koltuklarla marjinal bir uyum oluşturabilirsiniz.
- Hardal sarısı, avokado yeşili, siyah –beyaz – kırmızı kombinasyonu gibi dikkat çekici renkler, retro tarzında en çok kullanılan renklerdir.
- Feminen bir görüntü için, mor ve pembe ahengini evinize uyarlayabilirsiniz.
- Tül yerine, şeffaf ya da yarı şeffaf panolar kullanabilirsiniz.
- Aksesuar olarak, birden fazla rengi içeren renkli kilimler, kapı süsleri, lambalar ve farklı renklerde tabureler kullanabilirsiniz.
- Farklı kumaşlardan birleştirilmiş parçalar, şık ve desenli yün kumaşlar, tüylü halılar retro tarzın önemli ayrıntılarındandır.
Bu dekorasyon tarzıyla, cesur seçimlerle birlikte, vakit geçirmekten mutluluk duyacağınız eğlenceli bir eve sahip olabilirsiniz.
Retro Tarz Dekorasyon Öğeleri
Retro Mobilya:
Retro tarzda kullanılan kanepeler geniş ve çok renklidirler. Minderleri büyüktür. Kliplerde de sıklıkla kullanılan kırmızı oturma minderleri retro tarzın önemli parçalarındandır. Minderlerin yanı sıra iğne ayaklı puflar da çokça kullanılır.
Retro Renkler:
Dekorasyonun en belirleyici öğelerinden biri de boyadır. Eşyalar da genellikle duvar boyasına göre seçilir. Retro tarzda avokado yeşili, mor, siyah, hardal sarısı, beyaz, kırmızı sıklıkla kullanılan renklerdendir. Parlak ve canlı renkler retro tarzı yansıtır.
Retro Zemin Kaplamaları:
Doğal ahşap kaplama, kabarık tüylü halılar ve dama desenli karolar retro tarzın en belirgin zemin kaplama seçeneklerindendir. Siyah beyaz karoların üstüne canlı renklerde mobilyalarla dekorasyona çok sık rastlanır. Odanızın zeminine boylu boyunca yerleştireceğiniz tüylü halılar evinize sıcaklık katar.
Retro Aydınlatma:
Günümüzde mobilya markaları ayaklı abajurlar ve kare ya da püsküllü formda lambaların modern versiyonlarına koleksiyonlarında yer vermektedirler. Bu öğeler retro tarzda sıklıkla kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra büyük, renkli avizeler de kullanılmaktadır.
Pürüzsüz plastikler, yumuşak viniller, kadife dokular retro tarzın vazgeçilmez parçalarıdır. Batik kumaşlar, ekose desenler, kapı boncukları ve şal baskılı detaylar da dönemsel özellikleri yansıtır.
Evde, yaşam alanına farklılık katmak istenirse, ufak detaylarla retro tarzında sıcak ortamlar yakalanabilir. Siz de bu bilgiler ışığında retro tarzı evinizde uygulayabilirsiniz.