Rum Mutfağı

Rumlar Türkiye’nin daha çok batı kesimlerinde yaşamışlardır. Bu sebeple Rum mutfağı kültürü daha çok batı kesimleri etkilemiştir ve günümüzde de bu etki sürmektedir.

Ege-Otlari-Kavurma-Barba Meyhane
Görsel: Ege Otları Kavurma – Barba Meyhane

Adalar ve İstanbul merkez olmak üzere yaşayan Rum mutfağının en önemli unsurları sebze ve balıktır. Su ve sebzenin bolluğu Rum mutfağını şekillendirmiştir. Çeşitli mezeler, balık pişirme usulleri bu mutfağın en belirgin özellikler arasındadır.

Rum mutfağının temelinde ekmek yer alır. Boğaz’da balığın bereketlenmesiyle birlikte Rum mutfağına balık girmeye başlamış. Evlerde Rum aşçılar gakos eşliğinde balık yemekleri yapar; yemeği patlıcan, midye ve kabağın yanında verirlermiş.

Fava
Fava

Rum mutfağında baharatların da özel bir yeri vardır. Yıllar içinde çeşitli baharatlar keşfedilmiş ve bazı baharatlar da diğerleriyle karıştırılarak yeni tatlar elde edilmiştir. Maria Ekmekçioğlu bir yazısında şöyle bahsediyor: “ Midye dolmalarında tarçın, dalak dolmasında yeni bahar, çirozda dere otu, yaprak sarmada çam fıstığı, uskumru dolmasında kişniş kullanmayan evden gelin alınmazdı.”

Rum mutfağında deniz mahsullerinin önemi büyüktür. Taze olarak tüketilen balıkların yanı sıra kalanlar salamura, tütsü, güneşte kurutma gibi çeşitli yöntemlerle saklanırdı.

Çengelköy bademi, Arnavutköy çileği, yarımca kirazı, Bayrampaşa enginarı, otsam karpuzları bu mutfağın  da lezzetlerindendir.

Rum Mutfağı (3)

Rum Yemekleri

Cicirya: Rumlara has, içi peynir dolu hamur. Mayalı hamurun üstüne keçi peyniri, nane, kekik ve sütten oluşan harcın hazırlanıp koyulması ve fırına atılması ile yapılıyor.

Efibadem: Bir çeşit un kurabiyesi.

Sakızlı Muhallebi: Klasik lezzetlerin en güzellerinden.

Kılıç Rosto: Bir balık menüsüdür.

Girit Mezesi: Yeşil zeytin, peynir ve cevizden yapılır.

Fırında Kuzu Kapama:  Kuzu ya da keçi etinden de yapılabilir.

Kurkuti: Buğdaylar değirmende kırılır.  Öğütülen buğday, et suyu, süt ve tuzla pişirilir.

Ahtapot Yahni: Kısık ateşte ahtapot haşlanır. Haşlandıktan sonra parçalar halinde tencereye konur ve üzerine zeytinyağı dökülür. Sıcak su eklenerek hafif ateşte 20 dakika pişirilir. İçine istenen miktarda şarap eklenir.

Rum Mutfağı (4)

Koliva: Rumların kutsal günlerinde yaptıkları yemeklerden biri. Kaynatılan buğdaylara ezilmiş ceviz eklenir. Daha sonra toz şekerle birlikte karıştırılır.

Badem tatlısı: Bademler 2 su bardağı toz şeker ve 1 yumurta akı ile iyice karıştırılarak hamur haline getirilir. Kalıplara konarak dişli çubuklar halinde çıkartılır. Fırında kızarıncaya kadar pişirilir.

Mezeler:

Şarap soslu kalamar, fava, çiroz, bekri meze, Rum pilakisi, tirokafteri, tarama, patlıcan salatası, iskorpit marin, subye, ege otları kavurması, bakaliaros marin, sebze dolgulu kuzu baş, pavurya bacağı ezmesi, sirkeli ahtapot, skordalia, Girit ezme, topik, istifno otu mezesi, saganaki, ahtapot salatası, babgannuş,  zeytinyağlı iç bakla ezmesi.

Afiyet olsun.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu