Rutubet Neden Oluşur, Nasıl Engellenir?
Evlerin duvarlarına, mobilyalara, giysilere zarar verene rutubet, canlıların nefes almasından kaynaklanabileceği gibi; yemek, duş, çamaşır yıkama gibi günlük aktiviteler nedeniyle de olabilir.
Temel sorun ise evin iyi yalıtılmamış olmasıdır. Dışarıdaki soğuk hava ile içerideki sıcak havanın birleşmesiyle evde rutubet oluşur. Evdeki ısı farklıkları rutubet oluşmasına sebep olur. Isıtmanın sobayla sağlandığı durumlarda odalar arasında ısı farkları rutubete neden olabilir.
Rutubet olduğunu nasıl anlarsınız?
Rutubet kötü koku oluşturur. Kapalı alanlar da bu daha çok hissedilir. Pencere dipleri ve duvar köşelerinde de küflenme oluşur. Duvarlarda yer yer su sızıntısı olabilir.
Özellikle yeni bir eve taşınırken dikkatli olmak gerekir. Rutubet sıcak havalarda kendini pek belli etmemektedir. Böyle bir durumda kapalı alanları kontrol edin. Dolapların içini açın ve koku olup olmadığından emin olun. Çatı ve dış cephe izolasyonu hakkında ev sahibinden bilgi isteyin. Kuzeye bakan kısımlar daha çok soğuk alır, evin kuzey cephesini özellikle kontrol edin.
Pencereler
Böyle durumlarda öncelikle camlarınızı kontrol etmeniz gerekir. Eğer pencereleriniz havayı geçiriyorsa silikonla boşlukların kapatılması gerekir. Aksi durumda camlarınızda buğulanma meydana gelir, pencereleriniz küflenir ve evinizde de rutubet oluşur.
Aynı şekilde yalıtımsız pencereler de nemin dışarıya atılmasına sebep olabileceğinden yine rutubet oluşabilir. Böyle bir durumda da gün içinde pencerelerinizi açarak evi havalandırmanız gerekir.
Eğer pencere altına petek denk geliyorsa, bu peteğin üstü örtülmemeli, sıcak havanın içeride dolaşımı sağlanmalıdır. Petekten yayılan ısı pencerelerin soğumasını da engeller. Pencereleriniz film ile kaplayarak da pencere terlemesinin önüne geçebilirsiniz.
İzolasyon
Rutubetin en önemli sebebi izolasyon sorunudur. Dış cephenin izolasyonunun yapılmamış olması, evlerde rutubete sebep olmaktadır. Böyle bir durumda da muhakkak dış cephe izolasyonunun yaptırılması gerekir. Bunun için de sadece sizin bulunduğunuz kısım değil, tüm apartmanın dış cephe izolasyonu yaptırılmalıdır.
Dairenizin duvarları tarafından emilen su çatıdan sızıyor olabilir. Böyle bir durumda çatının onarılması gerekir. Su olukları da yenilenmelidir.
Üst kattan su sızıntısı varsa, öncelikle durum tespit edilmeli ve gerekli çalışma yapılmalıdır. Sonra da yer izolasyonunun yaptırılması gerekir.
Yerden kaynaklanan sorunlarda, zemine ısı izolasyonu yapılması gerekir. Beton üzerine yapılan köpük izolasyon ve beton sıvama ya da geçici olarak çözüm sunabilecek şilte biçimindeki zemin izolasyonları mümkündür.