Şakayık Çiçeği

Şakayık çiçeği çok dayanıklı bir bitkidir. Tüm yıl yeşil kalabilir. Şakayık nasıl yetiştirilir?

Yaprakları birleşik tüysü yaprak görünüşünde ve 15-25 cm uzunluğundadır. Yaprakçıklar yumurta biçiminde ve saplıdır. Çiçekler katmerli ve yalın kat olabilir.

Şakayık Çiçeği

Şakayık Nasıl Yetiştirilir?

Üretimleri tohum, ayırma ve kalem aşısı ile olur.

Tohumla üretim yalınkat çeşitlerin çoğaltılmasıyla uygulanır. Ancak tohumdan üretilen bitkilerin büyümeleri yavaş olduğundan çiçek açmaları 5 sene sürer. Diğer yandan bitkilerde açılma görülür ve farklı renkli çiçekli ve formlu bitkiler elde edilir. Tohumlar olgunlaştıktan hemen sonra toplanır ve ertesi yıl ilkbahara kadar katlamaya tabi tutulur. İlkbaharda soğuk yastıklara veya saksılara ekilir. Diğer bir yöntemde ise tohumlar toplanır toplanmaz soğuk yastıklara veya saksılara ekilir. Eğer ekilecek tohumlar birkaç yıllık ise ekimden önce birkaç gün suda bekletilerek sert kabuk yumuşatılır. Ekimden sonra ilk yıl kök görülür, sürgünler ise ancak ikinci yıl görülür.

Ekolojik İstekleri

Güneşli yerleri sever. Bitki besin maddelerince zengin, derin ve kireçli topraklarda iyi yetişirler. Her 2–3 yılda bir iyi yanmış çiftlik gübresi ile şubat ayı içerisinde gübrelenmelidir.

Şakayık Çiçeği

Şakayık Türleri

Paeonia lactiflora

Çok geniş bir alanda rastlanan bir türdür. Gür çiçek açmaktadır. Zarif çiçekleri beyaz ve kırmızı renkleri ile değer kazanmıştır. Çiçekleri iri, basit, sık ve yarı sık dallı, katmerlidir. Çiçek taşıyan gövdeler tüylü, iyi yapraklanmış olup, yükseklikleri bir metreyi bulmaktadır. Resim 4.3: Paeonia lactiflora Mayıs ayında çiçek açar. Bazı türlerin çiçeklerinde hafif güzel bir koku vardır. En önemli türlerinin çiçekleri beyaz, kırmızı damarlı, iri çiçekli olabildiği gibi beyaz, sarımsı pembe nüanslı da olabilmektedir.

Paeonia officinalis

Uzunluğu 60–80 cm’ ye kadar boylanabilir. Yumru köklü, kümeler hâlinde gelişen, çalımsı, otsu bir bitkidir. Mayıs – haziran aylarında çiçeklenir. Çiçek rengi kırmızı, koyu kırmızıdır. Yaprakları tüylü, 1–2,5 cm genişliğinde, derin yırtmaçlı ve yeşil renklidir. P. albiflora’ dan 14 gün evveli açar, daha fazla kırmızı renklidir. Çiçek bahçelerimizde rastlanır. 28 Resim 4.4: Paeonia officinalis Tohumla ve yumru kökleri ile üretilir. Yumru kökler sonbaharda sökülerek küçük parçalara ayrılır. Daha sonra yerlerine dikilir. Aydınlık yarı gölge yerlerde ve ılıman iklimlerde yetişir. Organik maddece zengin, drenajı iyi, bol yaprak çürüğü içeren, kalkersiz toprakları tercih eder. Az fakat düzenli sulanmalıdır. Yer değiştirmeye karşı duyarlıdır. Çiçek parterlerinde gruplar hâlinde, bordürlerde, karışık düzenlenmiş çiçek alanlarında rahatlıkla kullanılır. Ağaçların altlarında ve yol kenarlarında rahatlıkla dikilebilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu