Sakıp Sabancı Müzesi Bahçe Etkinlikleri

Sakıp Sabancı Müzesi(SSM), Mayıs ayında düzenleyeceği bahçe etkinlikleri çerçevesinde bitki, insan ve evren ilişkisi üzerine yoğunlaşan ve bitki ressamlığı, fotoğrafçılığı ve aromaterapiyi de kapsayan eğitimler sunuyor.

Müzenin bahçesinde gerçekleştirilecek konferans ve atölye çalışmalarına katılacak sanatseverler, hem doğaya dair algı, bilgi ve deneyimlerini arttıracaklar, hem de Emirgan’da baharın keyfini çıkaracaklar.

Atölye ve konferans serisi, insanlık tarihinin başından beri insanla çok yakın bir ilişkisi olmuş bitkilerin sanatsal, tarihsel ve bilimsel olarak çok katmanlı biçimde algılanması fırsatını sunarken, sanatseverlere yoğun hayat temposuna bir ara verip SSM bahçesinin eşsiz bitki örtüsü ve manzarasıyla baş başa kalma olanağı da verecek.

Atölyeler, Konferanslar

Gizli Bahçe: Merih Akoğul ile Bahçeye Çıkmak

Eğitmen: Merih Akoğul

Atölyede ele alınacak konulardan bazıları arasında Santana’nın Moonflower’ından Stevie Wonder’ın Black Orchid’ine müzikte bahçe ve çiçekler, Çehov’un Vişne Bahçesi’nden yola çıkmak ve John Berger ile ressam olmak, Roland Barthes ile Arcimboldo’nun bitki resimleri, sinema çerçevesinde bahçede büyüyen duygular ve masallardaki bahçelerde iyilik ve kötülük, fotoğrafta ışık, gölge ve yansıma, doğada fotoğrafçı olmak ve algıda seçicilik ve Merih Akoğul’un Bit-ki projesi yer alıyor. Atölye çalışmasında düşüncelerin sağlaması ve kişisel deneyimlemenin görsel uzantıları için varsa fotoğraf makinesi ile, yoksa da akıllı cep telefonlarının kameralarıyla denemeler yapılacak.

Süre: 2 Gün / 8 Saat

Tarih: 27-28 Mayıs 2015, Saat: 10.00-15.00

Bitki Ressamlığı Atölyesi: Yaprak ve Detay

Eğitmen: Işık Güner

Yaprak ve Detay başlıklı atölye çalışması, yaprak çeşitleri üzerine odaklanıp, farklı damar ve doku çalışmaları yapmanıza olanak sağlar. Canlı ve doğru resimler yapabilmek için tasarlanan atölye, farklı teknik ve yaklaşımlarla çeşitli damar, renk ve doku türleri üzerinde bilgi ve becerilerinizi geliştirmeyi hedefler. Birebir eğitime dayalı olan bu atölye çalışması, bireysel ihtiyaçlarınıza odaklı çalışma yapabilme fırsatı sunarken, her seviyeden kişinin katılmasına da olanak sağlamaktadır.

Tarih: 9-10 Mayıs 2015, Saat: 10.00 – 17.00

Bahçe Konferansları Lale – Doğada, Tarihte, Sanatta

Konuşmacı: Prof Dr. Gül İrepoğlu

Konferansta bu topraklarda gelişerek dünyaya yayılan lalenin tarih boyunca yaptığı yolculuk ele alınacak, tutkuyla sevilen bu çiçeğin özel anlamlarla donanarak sanatın her dalına verdiği esinlerle meydana getirilen yapıtlara değinilecektir.

Tarih: 29 Nisan 2015, Saat: 15.00 – 16.30

Fitoterapi

Konuşmacı: Prof. Dr. Kerim Alpınar

İnsanlar bitkilerden tedavi amacıyla yararlanması çok eskilere uzanıyor. Günümüze kadar uzanan bu süreçte, önceleri doğrudan kullanılan bitkilerin yerini zamanla bitkisel etken maddeler aldı.  Son 150 yıldır da sentetik maddeler öne geçti ve bitkilerden ilaç olarak yararlanma alışkanlığı geriledi. Sentetik ilaçların önemli yan etkilerinin varlığı insanları tekrar doğaya dönmeye itti. Günümüzde bitkilerin tedavi edici yönleriyle ilgili araştırmalar hızla sürüyor ve artık bilimsel araştırmaların sonuçlarından hastalıkların tedavisinde veya koruyucu tıpta yararlanıyoruz.

Türkiye bir yandan zengin bitki örtüsü diğer yandan geleneksel tıp bilgisi ile  sözkonusu araştırmalar için büyük bir kaynak. Bilimsel fitoterapik araştırmalarda bitkiler, içerikleri, kullanılabileceği hastalıklar, terapotik dozları, kullanılmaması gereken durumları v.s. belirlenerek insanlara faydalı oluyor. Konuşmada konunun öneminden, tıbbi bitkilerin özelliklerine, yetiştirilmelerine, hasat edilmelerine, kurutma ve saklama koşullarına, hazırlanacak ilaç şekillerine ve hastalıklarda kullanımlarıyla ilgili bilgilere değinilecektir.

Tarih: 13 Mayıs 2015, Saat: 15.00 – 16.30

Etnobotanik + Aromaterapi

Konuşmacı: Prof. Dr. Kerim Alpınar

Dünyamızın bizim için yaşanabilir bir yer olmasında bitkilerin rolünü biliriz. Tarih boyunca da bitkiler avlanma, beslenme, barınma, değişen iklim koşullarına adapte olabilme, ilaç üretimi, eşya yapımı v.s. gibi yaşamımızı kolaylaştıran katkı sağlamışlardır.  Zengin florası ve birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış ülkemiz, kısaca  bitki-insan ilişkisini konu alan  etnobotanik araştırmalar yönünden önemli.

Geleneksel kullanıma sahip  bitkilerle ilgili her türlü bilginin kaybolmadan yazılı  hale geçirilmesi örnekleri de olduğu gibi, tüm insanlık için çok önemli sonuçlar doğurabilir. Konunun öneminden ve söz konusu araştırmalar açısından Türkiye’nin bulunduğu nokta özetlenecektir.

Organik aromatik yağların, psikolojik ve kronikleşmiş sağlık sorunlarını gidermede destekleyici olarak veya sağlığın korunmasında kullanımını ele alan aromaterapi konusu her zaman ilgi çekmiştir. İçerdiği güzel kokulu maddeler nedeniyle önceleri bitkileri yakarak çıkan dumanı hastalık ve diğer kötülüklerden korunmak için, ardından doğrudan bu maddelerle vücutlarını yağlayarak hem güçlenmek hem de güzel kokmak için kullanılmış insanlar.

Günümüzde de inhalasyon, masaj, banyo v.s. uygulamalarında  aromaterapiden yararlanıyoruz. Türkiye iklimi ve sahip olduğu çok sayıda kokulu bitkilerden yararlanma konusunda iyi bir gelecek vaad ediyor. Aromaterapinin bilimsel temellerinden, uygulamalarından ve kurallarından söz edilecektir.

Tarih: 27 Mayıs 2015, Saat: 15.00 – 16.30

Ücretler

Atölyeler ücretli olup iki gün süren çalışmalar 500 TL’dir. Öğrenci ve öğretmenler %50, SSM Dostları %10 indirimle atölyelere katılabilirler. Konferanslar ise ücretsizdir.

Adres: Sakıp Sabancı Müzesi Sakıp Sabancı Caddesi, 42 Emirgan 34467 İstanbul

Telefon: +90 212 277 22 00

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu