Saksı Bitkilerinin Bakımı
Saksı bitkileri, zaman zaman doğal koşullara veya yanlış bakım yöntemlerine bağlı olarak zarar görebilir.
Yaz aylarında güneş ışınlarına fazla maruz kalmak, eksik ya da fazla sulama bitkinin zarar görmesine neden olabilecek faktörler arasındadır. Bitki, bu gibi durumlarda zarar gördüğünü, güç kaybettiğini yapraklarını dökerek veya kuruyarak bize belli eder. Yapılması gereken şey ise, onlara acil bir şekilde doğru bakım yöntemlerini uygulamaktır.
Bitki bakımına başlamadan önce, sorunun ne olduğunu ve bu sorunun neden doğduğunu tespit etmeniz gerekir. Bitkinin zarar görmesinin altında yatan temel sebebi bulmanız, ileriki dönemlerde bir daha aynı hatayı tekrarlamamanızı sağlayacak ve işinizi kolaylaştıracaktır.
Yaprakları sararıyorsa
Genellikle fazla su vermekten oluşan nedendir. Bu durumda su vermeyi belli bir süreliğine kesmeniz ve sararan yaprakları temizlemeniz gerekir.
Bitki çiçek açmıyorsa
Kullanılan saksı, bitkiye küçük geliyor demektir. Bitkinizi, daha büyük boyutlarda bir saksıya geçirmenizde fayda vardır.
Bitki tek yönlü gelişim gösteriyorsa
Gün ışığını dengesiz şekilde alıyordur. Bitkiyi kendi etrafında döndürerek, ışığı dengeli şekilde almasını sağlamalısınız.
Bitkinin toprağı çok sertse
Fazlasıyla susuz kalmış demektir. Bu durumda, bitkiyi acilen içi su dolu, daha büyük bir saksıya veya kaba almanız gerekir. Su, toprağı tamamen örtmelidir ki, böylece toprak kaybettiği suyu geri kazanabilsin. Hava kabarcıklarının çıkışı durduğunda, bitkinizi alıp tekrar saksıya yerleştirebilirsiniz.
Yapraklarını yer yer döküyorsa
Aşırı susuz veya ani ısı değişimlerine maruz kalmıştır. Bu durumda, bitkinizi bol aydınlık bir yere yerleştirmenizde ve bir süre orada tutmanızda fayda vardır. Ayrıca, hava akımında kalmadığından emin olmalısınız.
Eğer sorununu anlayamıyorsanız, bitkinin yaprağından veya dalından bir parça alarak, size en yakın seraya gidebilirsiniz. Uzman kişiler, size yardımcı olacak ve kullanmanız gereken ilaçları size söyleyecektir. Son olarak, bu ilaçları kullanırken, kimyasal içerdiklerini asla unutmayın. İlaçlamayı her zaman açık havada ve doğru miktarda kullanmaya özen gösterin.
Toprak Seçimi
Saksı toprağının gözenekli ve su emme kapasitesi yüksek olması gerekir. Bu sebeple, saksının tabanına kumdan bir tabaka yapmanız gerekir. Kum tabakası sayesinde, toprak iyi drene olur ve nem oranını dengede tutabilir.
Afrika menekşesi, açelya, orkide, eğrelti otu ve begonya gibi bitkiler için seçilen toprak, çok gözenekli olmalıdır. Atatürk çiçeği, kamelya ve ortancalar ise, normal gözenekli toprakta daha sağlıklı yetişir.
Sarmaşık, ebegümeci ve sardunya gibi bitkiler, daha sıkı toprağa ihtiyaç duyar. Zakkum ve kuşkonmaz, kil bazlı toprakta yetişir.
Ev içinde bakılan saksı bitkileri, beş ile altı buçuk oranında pH değerine sahip toprak ister. Eski bitkilerden ve gübreden oluşturulmuş kompost da bu bitkiler için faydalıdır.
Eğreltiotu ve orkide gibi hassas bitkiler, fidanlıktan satın alındığında içinde bulunduğu saksı ve topraktan hemen çıkarılarak ihtiyaç duyduğu özel toprağına alınmalıdır.