Ev Çiçeklerinin Saksıları Ne Zaman Değiştirilmelidir?

Saksı içerisinde yer alan harç zamanla besin maddelerini yitirir ve bu da bitkinin gelişiminin durmasına sebep olur. Bunu önlemek için bitkinin gelişimini takip etmek ve saksı değişimini doğru zamanda yapmak gerekir.

Salon ve balkon çiçeklerinin saksılarının belli aralıklarla değiştirilmesi gerekir. Saksıların değiştirilmemesi durumunda bitkinin gelişini durabilir.

Çiçek saksısını, bitkilerin gelişmeye başladığı ilkbahar döneminde değiştirmek gerekir. Salon ve balkon bitkilerinizin saksı değişimini doğru yaparak, bitkilerinizin ömrünü uzatabilirsiniz.

Ev Çiçeklerinin Saksıları, Toprakları Ne Zaman Değiştirmelidir?

Saksı ve toprak değişimi için en iyi zaman, bitkilerin aktifleşmeye başladıkları vakittir. Uyku dönemindeki bitkinin toprağını değiştirmek bitkiye zarar verebilir. İlkbaharda pencereleri sık sık açıp bitkiyi havalandırabileceğiniz zamana kadar bekleyin. Ardından saksı ve toprak değişimi yapılabilir.

Birçok bitki uyku dönemindeyken köklerine ihtiyaç duymaz. Bahçelerdeki ağaçlar ve lale gibi soğanlı bitkiler böyledir. Bu bitkilerin toprakları uyku döneminde de değiştirilebilir. Fakat ev bitkileri öyle değildir. Aktif ve hızlı gelişim başladığı ilkbahar ortası, mayıs ayının ilk yarısı ev bitkilerinden birçoğu için en iyi zamandır.

Yeni alınan bitkilerin toprağı hemen değiştirilmemelidir. Bitkinin yeni yerine adapte olması beklenmelidir. En az 15 gün bekledikten sonra toprak ve saksı değiştirilebilir.

Hangi Durumlarda Yer Yadırgama Şoku Olur?

Serin ve esintili yerlere alışmış bitkilerin birden sıcak yere alınması durumunda gerçekleşir. Aynı şekilde, ev ortamına alışmış bitkiler, soğuk bir yere alındıklarında soğuğa yenik düşerler. Kökleri hassas bitkilerin yeri değiştirilmeden önce toprağının yarı kuruluğa gelmiş olması gerekir. Yeni yerinde de toprak tamamıyla kuruyana kadar sulanmamalıdır.

Saksı ve Toprak Değişimi

Ev salon ve balkon bitkileri için farkı saksılar kullanılabilir. Bitkileri dikmek için plastik, toprak, porselen, cam ve tahta gibi farklı saksı çeşitlerinde yetiştirilebilir.

Salon ve balkon bitkilerini dikeceğiniz saksıların ebatları 3 cm ile 30 cm arasında değişkenlik gösterir. Saksı derinlikleri de aynı ölçülerde olur. Bitkiler boyutlarına uygun saksılara dikilir.

Bitkiler için kullanılacak toprağın bahçeden alınan toprak olması sakıncalıdır. Bahçe toprağında bulunması muhtemel tüm zararlı böcek, bakteri ve kimyasal atıkları da saksınızın içine almış olursunuz. Bu sebeple hastalık bulaşmadığından emin olduğunuz organik toprak kullanmanız gerekir.

Eğer bitkide genel bir durgunluk, yaprakların renginde sararma, açan çiçek sayısında azalma ya da bitki köklerinin bütün saksı harcını saracak şekilde kök yumağı haline gelmesi gibi durumlar söz konusuysa, saksının değiştirilme zamanı gelmiştir.

İlgili Makaleler

9 Yorum

  1. S.a ben daha önce iki menekşe kurutan şu an üçüncüsüne bakmak için kolları sıvayan bir acemi.menekşemi yıkamalımıyım temizliği nasıl oluyor acaba? Bir de kaç günde bir sulamalıyım evim pek güneş görmüyor orta sehpaya bıraksam güneş ihtiyacını karşılar mı ? Yardımınıza ihtiyacım var lütfen cevap

    1. Merhaba Sevgili Acemi :)

      Öncelikle yıkamak menekşeye zarar verir, akan suyun altında tutmamalısınız. Yapraklarının tozunu elinizle hafifçe alabilirsiniz. Sularken de dikkat etmelisiniz. Su yapraklarına gelmemeli. Menekşe klorlu ve tuzlu suyu sevmez. Arıtılmış su vermelisiniz. Elinizle toprağı kontrol edin, kuru ise az miktarda su verebilirsiniz. Menekşe gevşek, geçirgen toprağı sever. Direkt gelmeyen güneşi sever. Direkt güneş ışığı alan yerler yerine çevreden gelecek ışığın olduğu yerde tutabilirsiniz. Cam kenarında durması uygun olur.

      Dileriz ki menekşeniz sağlıkla gelişir.

  2. EYLÜL AYINDAYIZ AMA ÇİÇEKLERİMİN SAKSISINI DEĞİŞTİRMEK İSTİYORUM . SALONDAKİ ÇİÇEKLERİM . ACABA UYGUNMUDUR

    1. Merhaba,

      Hangi çiçek olduğunu göre değişir. Her çiçeğin farklı saksı değişme zamanları vardır.

  3. Merhaba çiçeklerin uyku dönemi nezaman oluyor süs narı var bende. Teşekkürler şimdiden.

  4. Parlak mustafa ve menekşe çiçeğimi aynı saksıya dikmiştim. Topraktan yapilan 2 nolu saksı.
    Şimdi Ikiside çok canlandilar, ne zaman ve nasil ayırmalıyım, toprak saksıda hangisini bırakmalıyım, teşekkürler

    1. Merhaba,

      Parlak Mustafa çiçeğinin saksısı üç yılda bir değiştirilmeli. Onu mevcut saksıda bırakın, menekşeyi başka bir saksıya alın. Sıcak havalar geldi, şimdi saksı değiştirilebilir. Kolaylıklar.

  5. Hayırlı akşamlar benimde bi sorum olacak …yazdan almış olduğum çiçeklerim var kapalı cam balkonumdalar ama ekim ayında saksı değişikliği yapsam onlara etkilenirlermi bir boy büyük saksıya topraklarını bozmadan geçirsem onları azıcık da kenarlarına toprak koysam etkilenirlermi zarar görürlermi bu konuda bilginize ihtiyacım var yorum yazarsanız çok sevinirim şimdiden çok teşekkürler

    1. Merhaba, çiçeklerin adı nedir? Hangi çiçek olduklarını bilmeden bir şey söylemek doğru olmaz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu