Bahçede Biber Yetiştirme İpuçları
Bahçede biber yetiştirme için neler yapılmalı? Bahçenizde ya da saksıda biber yetiştirmek istiyorsanız yazımızdan faydalanabilirsiniz.
Biber, patlıcangiller familyasından, Türkiye’de bol yetişen, tazeyken yeşil ve çoğu zaman acı meyveleri olan bitki türlerine verilen addır.
Sarı, yeşil ve kırmızı olmak üzere birçok çeşidi vardır. Çarliston biber, sivri biberden daha kalın, daha etli ve genellikle tatlıdır. Domates biberi, domatese benzer, yayvan yapılıdır. Dolmalık biberin yeşil ve sarı cinsleri vardır. Dolmalık biber de fazla olgunlaşınca veya güneşte kurutulunca kızarır.
Bütün biberler kurutulup kırmızı bir renk aldıktan sonra toz hale getirilir ve bu şekilde tüketilir. Kırmızı renkli domates biberinden biber salçası yapılır. Tatlı biberlerden de biber salçası yapılmaktadır.
Biber tohumları, diğer tohumlara oranla daha yavaş gelişir. Doğru bakım ile bu süreci biraz da olsa hızlandırabilirsiniz. İşte bahçede biber yetiştirme önerileri:
Saksıda Biber Nasıl Yetiştirilir?
Bahçede ya da saksıda biber yetiştirebilirsiniz. Biber yetiştirmek için en uygun zaman, kış sonundan Nisan başına kadardır. Biber tohumları, diğer tohumlara oranla daha yavaş gelişir. Doğru bakım ile bu süreci biraz da olsa hızlandırabilirsiniz.
Tohumlar, sekiz – on santimetre derinlikte saksılara dikilmelidir. Toprak yeterince nemli olmalıdır. Biber, güneşi seven bir sebzedir. Bu sebeple, eğer saksınızı evin içinde tutacaksanız, bol güneş alan bir yere yerleştirin ve düzenli sulamaya özen gösterin.
Biber yetiştirmek için en uygun saksı çeşitleri; pişmiş toprak, ahşap veya sağlam plastikten yapılanlardır. Saksının genişliği de oldukça önemlidir. Sağlıklı gelişim için, saksı çapının en az 30 santimetre olması gerekir.
Biberleriniz ne kadar sağlıklı olursa olsun, soğuk geçen tek bir gecede ölebilirler. Bu sebeple, hava koşullarına çok dikkat etmelisiniz. Biberleri, dondan korumanız gerekir. Özellikle saksılarınız açık alandaysa, gece sıcaklığının yedi santigrat derecenin altında olmaması gerekir. Bundan daha soğuk gecelerde, saksıları eve taşımanız gerekir. Çok sıcak bir ortam da, biber için zararlı olabilir. Saksılar fazla ısınır ve toprak hızlıca kurur. Bunun sonucunda, biberlerin kökleri kurur ve bitki zarar görür.
Biber, her gün düzenli olarak sulanmalıdır. Kökleri çok hassas olan biberin yaprakları sararmaya başlarsa, hemen su takviyesi yapılmalıdır.
Gübreleme de çok önemlidir, ancak doğru gübreyi seçmeniz gerekir. Bazı gübre çeşitleri, aşırı büyümeye sebep olabilir. Likit gübre, bibere en faydalı olan gübre çeşididir.
Yukarıdaki bilgiler ışığında, bahçenizde sağlıklı ve lezzetli biberler yetiştirebilirsiniz.