Saksıda Marul Nasıl Yetiştirilir?
Yaprakları çiğ olarak tüketilen marulu evinizin balkonunda ya da terasında yılın her dönemi yetiştirebilirsiniz. Saksıda marul nasıl yetiştirilir?
Marul, bir yıllık bir bitkidir. Birçok çeşidi bahçede ya da balkonda kolayca yetiştirilebilir. Ülkemizde en çok yetiştirilen türler: Yedikule kıvırcık, kaşık, arapsaşı göbek ve aysbergdir.
Marul ve kıvırcık yılın her dönemi, ülkemizin hemen her yerinde yetiştirilebilir. Tohumların çimlenmesi için 15 derece sıcaklık yeterli olur. Gelişimi için de 8-20 derece sıcaklık yeterlidir. Marul için serin ve fazla güneş almayan bir yer seçmek gerekir.
Tohumların direkt toprağa ekilmesi ya da fidenin dikilmesi ile yetiştirilebilir. Kıvırcık ve marul fideleri saksıya bir adet veya uzun saksılara 2-3 fide olarak ekilebilir. Marul, yumuşak ve kaliteli toprak doldurulmuş tahta kasalarda da yetiştirilebilir.
Saksıda Marul Yetiştirme
Toprak İsteği: Gübre ve torf barındıran bir toprak seçebilirsiniz. Marul humuslu toprakta hızlı gelişim gösterir. Asit oranı yüksek topraklarda kalitesi bozulur. Toprak pH’si 6.0-7.2 olmalıdır.
Işık İsteği: Yaz aylarında hafif gölgede, diğer zamanlar güneşli yerde tutulmalıdırlar. Aydınlık, kapalı balkonlarda kış boyunca yetiştirilebilirler. Suyu sevmekle beraber, aşırı sulama bitkileri çürütebilir. Toprağı sürekli nemli kalacak şekilde sulamak gerekir.
Tohum Ekimi: Toprak hazırlandıktan sonra tohumlar direkt toprağa ekilirler. Toprak hazırlığından sonra tohumlar direkt yerlerine ekilirler. Ekim derinliği 2 cm civarında olmalıdır. Saksıya doldurulan toprağın saksının ağzı ile mesafesi 8 santim kadar olmalıdır.
Düzleştirilen toprağın üzerine tohumlar serpilebilir. Ardından tohumların üzerine kapak olacak şekilde 2-3 cm kalınlığında tekrar toprak atarak tohumları örtebilirsiniz. Ektiğiniz marulları toprak ıslanacak şekilde suladıktan sonra filizlenmesi için güneş görmeyen serin bir yere yerleştirin.
Ekilen tohumlar bir hafta içinde çimlenmeye başlayacaktır. Ardından bitki besini ile desteklenebilir.