Saksıda Nane Yetiştirin
Saksıda nane yetiştirme mevsimi geldi. Balkonda nane yetiştirmek mümkün. Pazardan alınan nane nasıl ekilir? Nane güneş sever mi? Nane yetiştirmeye dair her şey yazımızda.
Yılın büyük bölümünde taze kalan naneyi yetiştirmek çok kolay. Naneyi dışarıdan satın almak yerine bahçenizde ya da balkonunuzda yetiştirin. Bunun için dikkat etmeniz gereken birkaç nokta bulunuyor. Yemekler için, kendi ellerinizle yetiştireceğiniz naneleri kullanın.
Nane, çok yıllık bir bitki. Bol saçak kök içeren nanenin ana kökleri rizom yapısındadır. Köklerin büyük bir bölümü toprağın ilk 20-30 cm’lik kısmında yer alırken, kökler genellikle 80-100 cm derine kadar iniyor. Kökleri toprak yüzeyine yakındır. Toprak altında birçok sürgüne sahiptir. Sürgünler boyunca boğumlar vardır. Ve bu boğumlarda da kökler meydana gelir.
Nane her daim yeşil ve uzun süre yaşayabilen, dayanıklı bir bitki. Az güneş alan topraklarda sağlıklı şekilde büyüyor. Nemli topraklarda daha kolay yetişiyor. Düzenli olarak sulanmak istiyor. Çiçekleri, pembe ve mor tonlarındadır. Nanelerin yapraklarını salata, çorba ya da makarnalarda kullanarak nefis tat ve koku elde edin. Kendi evinizde veya bahçenizde yetiştirdiğiniz nanelerle, yemeklerinize lezzet katın.
Evde Nane Yetiştirme
Nane bitkisi iklim istekleri bakımından seçici bir bitki olmayıp iklim şartlarına toleransı yüksektir. Ancak ılık ve rutubetli iklimlerden hoşlanır. Sıcak ve kurak koşullarda iyi gelişim göstermediği gibi bitki boyu ve yaprakları küçülür. Gelişme sıcaklığı 12-15 °C arasında olmalıdır. Düşük sıcaklıklara dayanabilme özelliğine sahiptir. Çünkü toprak alt kısımları odunlaştığı için toprak üstü zarar görse bile toprak altı kısımları orta derecedeki donlardan zarar görmez.
Nane güneş sever mi? Nane yarı gölgeli ve serin bölgelerde iyi gelişir. Şiddetli ışıktan hoşlanmaz. Şiddetli gelen ışık yaprakların gelişimini, büyümesini durdurur. Ayrıca uzun gün nanenin hemen çiçeklenmesine neden olur. Böylece yaprak verimi düşer.
Toğrağa Dikkat Edin
Naneyi ekeceğiniz toprağın, organik bileşenler bakımından zengin olması gerekiyor. Bunun için torf karışımları kullanabilirsiniz. Kurutulmuş doğal gübreler kullanmak da nanenin daha hızlı gelişmesini sağlar.
Ekim için Uygun Zamanı Bekleyin
Nane ekmek için doğru zamanı beklemeniz önem taşıyor. Nane ekmek için en uygun zaman, ilkbahar aylarıdır. Mart ayının sonları ya da nisan ayının başları, nane ekimi için ideal zamanlardır.
Tohum ya da Fide Kullanabilirsiniz
Nane ekimi için tohum ya da fide kullanılabiliyor. Büyük nane köklerini toprağa gömebileceğiniz gibi, tohum kullanarak da üretim yapabilirsiniz.
Tohumla Ekim Yaparken Dikkatli Olun
Tohumla ekim yapacaksanız, torf ya da organik gübre karışımı ile hazırladığınız toprağa ekeceğiniz tohumları bir gece önceden ıslatmış olmanız gereklidir. Tülbent içerisinde ıslatabileceğiniz tohumların şişmesi, daha hızlı gelişmesini sağlayacağından, ekim yapmadan önce tohumları ıslatmak önemlidir.
Naneyi ektikten bir ay sonra, filiz vermeye başlar. 1,5 – 2 ay sonra ise nanenin dal boyu 30 cm’e ulaşır. Yaz aylarında nane yaprakları tüketilecek boyuta gelmiş olur
Ekimi ve bakımı son derece kolay olan naneleri, bahçenize ya da balkonunuzdaki saksılara ekerek, düzenli sulama yapabilir, kış boyunca taze nane yapraklarından yararlanabilirsiniz.
Nane Yetiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Nane, pek çok çeşidi olan ve yemek yaparken en sık kullanılan sebzelerdendir. Bazen özellikle dikilmediği ve bakılmadığı halde, bazı yerlerde kendiliğinden de yetişebilir.
Bazı türleri ise çalılarda yetişir ve güzel renkli çiçekleri vardır. Nane yetiştirmek isterseniz, birkaç noktaya dikkat etmeniz gerekir:
- Farklı türde naneler yetiştirecekseniz, farklı saksılara veya alanlara dikin. Böylece kokuları ve tatları birbirinden etkilenmez.
- Nanenin gelişimini ve saksıya yayılımını sürekli kontrol edin.
- Saksıdaki bitkileri, köklerin boğulmaması ve ürünün artması için sonbaharda ayırın.
- Baharda, naneyi saksıya ekmeden önce, suyun içinde kökleri gelişene ve serpilene kadar tutun. Daha sonra sudan alıp saksıya dikin.
- Nane alacalı bir renk alırsa, saksısını yarı gölge veya güneş bir yere alın.
Bu noktalara dikkat ederek lezzetli naneler yetiştirin.