Evi Güzelleştiren 5 Salon Bitkisi

Salon bitkilerinin çoğunluğu tropikal kökenli çok yıllık bitkilerdir. Salon bitkileri, hassas olurlar. Bu sebeple, evin içinde nereye yerleştirilecekleri de önemli bir konudur.

Çoğu bitki, direkt güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Bu sebeple, özellikle yaz aylarında, çiçeklerinizi evin kuzey cephesindeki pencerelerinizin önüne yerleştirin.

Özellikle büyüme döneminde, bitkilerin sabit bir ısıda muhafaza edilmesi gerekir. Kışın, bitkileri soğuk alan pencere arkalarında bırakmayın.

İnce yapraklı bitkiler, nemi sever. Bu yüzden, banyonuzda bu bitkilere bakabilirsiniz. Kalın yapraklı bitkiler ise, daha kuru havaları severler. Salon, mutfak gibi mekanlar bu bitkilere daha uygundur.

Salon Bitkileri

Benjamin Bitkisi

Benjamin Çiçeği
Görsel: inwhirlofinspiration.com

Benjaminin anayurdu tropikal Asya olup, Dutgiller’dendir. Benjamin hep yeşil kalır ve sivri uçlu, oval, yeşil ya da alacalı yaprakları vardır. Benjamin suyu çok sever. Yazın ayrıca yapraklarına su püskürtülmelidir.

Benjamin bitkisi için uygun toprak bahçe toprağına yanmış çiftlik gübresi, kaba dere kumu ve yaprak çürüntüsü katarak elde edilir.

Benjamin bitkisine ilkbaharda ve yazın ayda iki kere standart sıvı gübre verilir. Benjamin aydınlık yerleri sever. Direk güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Ilık ortamları seven benjamin bitkisi ancak 7 santrigrat dereceye kadar dayanır.

Difenbahya

Difenbahya

Anayurdu tropikal Amerika olan Difenbahya bitkisinin, yaklaşık otuz türü bulunur. Evlerde en çok tercih edilen türü ise, Dieffenbachia picta ‘exotica’dır.

Difenbahyanın yaprakları; alacalı, iri ve yeşil renklidir. Bu bitki, 1,5 metreye kadar boylanabilir.

Difenbahya, zengin karışımlı topraklarda sağlıklı gelişim gösterir. Ayrıca, yarı gölge alanlar bitkinin gelişimi için idealdir. Direkt olarak, güneş ışığından uzak tutulması tavsiye edilir. Ilık ortamlar bitkinin gelişimi için yararlıdır. Difenbahya, kışın en düşük 15 santigrat dereceye kadar dayanabilme özelliği gösterir.

Yaz mevsiminde bolca sulama isteyen difenbahyanın, kışın suyunun azaltılması önerilir. Ancak, toprağın sürekli olarak nemli kalmasına özen gösterilmesi önerilir.

Difenbahya, ilkbahardan sonbaharın ortalarına kadar ayda iki kere gübrelenebilir. Alt yapraklarının soldukça temizlenmesi, bitkinin gelişimi için önemli olduğundan, bu işlemin unutulmaması tavsiye edilir.

Menekşe

hercai-menekse

Çok sevilen bir salon bitkisi olan hercai menekşe, eşit büyüklükte olmayan ve her birinde iki farklı renk bulunan beş taç yaprağına sahip bir çiçek türüdür. Yaprakları, kalp şeklinde ve yumuşaktır.

Hercai menekşe, humus bakımından zengin, iyi güberelenmiş, hafif killi ya da kumlu topraklarda sağlıklı bir gelişim gösterir. Nazlı bir çiçek türü değildir, az ilgiyle de gelişim gösterir. Çok fazla su istemeyen, toprağı kuruduğu zaman su verilebilir bir çiçektir. Kısmen gölgeli ya da güneşli (özellikle sabah güneşi) mekânlarda yaşamayı sever.

Hercai menekşe, tohumla üretilir ve boyu 20 santimetreye kadar ulaşabilir. Tohumları yaz sonuna doğru, Ağustos ve Eylül aylarında büyük saksılara ekilmelidir. Çıkan fide, sonbahar sonuna doğru bahçeye taşınmalıdır.

Hercai menekşe, Ekim-Kasım aylarında çiçeklenmeye başlar; Mayıs ayının sonuna kadar çiçekli karlı. Çiçeklenme süresini uzatmak için solmuş çiçeklerin ayıklanması gerekir.

Dua Çiçeği

Dua Çiçeği
Görsel: gardensonline.com.au

Direkt gün ışığı almaması, yarı gölge yerlerde yetiştirilmesi gerekir. Dua çiçeği, dolaylı ışıktan hoşlanır. Nemli havadan hoşlanan dua çiçeğinin, haftada 2 kez sulanması önerilir. Aşırı sıcak günlerde yapraklarına su püskürtülmesi gerekir. Düzenli olarak gübre verilmelidir. Nemi seven bir bitkidir. Düzenli sulama yapılması gerekir.

Paşa Kılıcı

Paşa Kılıcı
Görsel: mulher.uol.com.br

Paşa kalıcı bakımı kolay salon bitkilerindendir. Salonun aydınlık köşesinde yetiştirilebilir. Işığı sever, fakat direkt ışığı maruz kalmamalıdır. Bu sebeple pencere önüne konuşması önerilmez.

Toprağı kurudukça sulayabilirsiniz. Uygun koşullarda bir metreye kadar uzayabilmektedir. Evlerde genelde 50 santime kadar boylanır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu