Şans getirdiğine inanılan objelerin dekorasyondaki yeri
Batıl da olsa şans getirdiğine inandığımız objeler, aynı zamanda şık görünümleriyle vazgeçilmez dekorasyon malzemeleri arasında yer alıyor.
Yüzyıllardır süregelen batıl inançlarla bazı objelere, şekillere ya da hayvan figürlerine çeşitli anlamlar yüklenmiştir. Nazar boncuğunun nazardan koruduğuna, fillerin şans getirdiğine inanılır. Şans, bereket, pozitif enerji, sağlık ya da başarı sağladığı düşünülen bu objeler, ev dekorasyonunda da her daim revaçtadır.
Nazar Boncuğu: Batıl inanç objeleri arasında belki de en yaygın olarak kullanılan obje, nazar boncuğudur. Orta Asya Türkleri, göklerin tanrısı olan Tengri Ülgen’in halkı her türlü kötülüklerden koruduğuna inanıyordu. Bu inanıştan yola çıkarak, gökyüzünü temsil eden mavi renk koruyucu renk olarak kültürlere işlendi. Mısır İmparator’u Oriris de gözün insanı kötülüklerden ve beladan koruduğuna inanırdı. Mısır halkı, bu inanış neticesinde kutsal saydıkları her şey göz resmi çizdi. Bu inanışın Anadolu’ya kadar ulaşmasıyla Fenikeliler, bu figürü cam üzerine işlemeye başladı. Mavi cam üzerine göz figürü, bu tip evrelerden geçerek bildiğimiz son halini aldı. Nazar boncuğunun, İslam ve Hristiyanlık’ın yanı sıra Budizm ve Hinduizm’de de koruyucu olduğuna inanılıyor.
İlk olarak kapı girişlerinde görmeye alıştığımız nazar boncuğu, günümüzde neredeyse dekorasyonun her alanında karşımıza çıkıyor. Yastık işlemelerinden vazolara, çerçevelerden mumlara kadar hemen hemen her formda gördüğümüz nazar boncuğu, iç mekan dekorasyonun vazgeçilmezlerinden.
Nal: Nalın şans getirdiğine inanılmasını sağlayan sayısız hikaye mevcut. İlk bulunduğunda demirin, Tanrı’nın şeytana ve büyücülere karşı gönderdiği bir güç olduğuna inanıyordu. Demirden yapılmış nalın uğur getirdiğine ve belalardan koruduğuna inanılması hikayesi biraz da buraya dayanıyor. At nalını çakmak için yedi çivi gerekmesi de uğurlu sayı olarak bilinen 7 sayısına referans ediyor. Bu da at nalının şans getirdiği inancını güçlendiriyor. Ayrıca, at nalının insanları fırtınaya, şimşek çakmasına, yangına, nazara ve büyüye karşı koruduğuna inanılıyor.
Ev dekorasyonunda at nalına, özellikle kapılarda sıkça rastlarız. Ancak at nalının gelişigüzel asılmaması gerekiyor. Uçları yukarı bakacak şekilde asıldığı takdirde şansı çektiğine inanılıyor. Aksi yönde asıldığında ise şansın, nalın iki ucundan akıp gittiğine inanılıyor.
Nar: Bereket getirdiğine inanılan nar, son yıllarda her türlü dekorasyon malzemesinde karşımıza çıkıyor.
Fil: Gücün, başarının ve dayanıklılığın sembolü olan filler, uzun yıllardır dekoratif malzemelerle iç mekan süslemesinin baş tacı. İnanışa göre, ev sahibi olan yedi kişi, birer fil alıp ev sahibi olmayan kişiye getirdiğinde ve bunları art arda sıraladığında o kişinin ev sahibi olacağına inanılıyor.
Kaplumbağa: Başarının sembolü olarak bilinen kaplumbağa, yaydığı pozitif enerji ile ev ve ofislerin vazgeçilmez objeleri arasında yer alıyor.
Batıl inançlarınız olsun ya da olmasın, ev dekorasyonunda bu objeleri kullanarak, evinize ayrı bir hava ve enerji katabilirsiniz.