Şarap Nasıl Saklanır?

Şarapların saklanması, koleksiyonda değerli bir hale gelmesi başlıca bir özen gerektirir. Şarabınızı muhafaza edebilmeniz için işte size birkaç öneri.

Şarabın saklanacağı yer kuru olmalıdır. Gün ve yıl boyu çok az değişen bir ısısı olmalıdır. Doğrudan ışık olmamalıdır, hele güneş ışığı hiç almamalıdır. Şarap şişesi yatık olarak saklanmalıdır. Buradaki amaç, mantarın kuruyarak dağılmamasıdır.

Şarapların olduğu gibi mantarların da bir dayanma ömrü vardır. Mantarlar kalitelerine göre üç – dört yıl ile 15 yıl arasında dayanırlar. Mahzenlerde daha uzun süre eskitilen şişeli şaraplarda zamanında gözlemleyip mantarı değiştirmek gerekebilir.

Şaraplarla ilgili en çok duyduğumuz şikayet şudur: ‘‘Değerli bir misafirim geldiğinde senelerce sakladığım bir şarap açtım. Baktım ki kötü bir koku geliyor, bozulmuş! ’’ Böyle bir sorunla karşılaşmamak için saklamak istenilen şaraptan en az bir koli alınmalıdır. Her dört- beş ayda bir şişe açıp içebilirsiniz. Böylece geçen süre zarfında içinde bulunduğu değişimi anlayabilirsiniz. Eğer bir problem yoksa diğerlerini bekletmeye devam edebilirsiniz. Şarabınızın daha iyi olmadığını fark ettiğiniz anda bir – iki içinde elinizdeki şarapları tüketmelisiniz. Şarabı böyle saklayabilirsiniz.

Şarap Hakkında Bilmedikleriniz

Şaraplar hakkında bilinmesi gereken temel bilgiler şunlardır.

  • Beyaz şaraplar beyaz üzümlerden, kırmızı ve roze şaraplar kırmızı ve siyah üzümlerden yapılırlar. Roze şaraplar, genel kanının aksine, kırmızı ve beyaz şarapların karıştırılmasıyla elde edilmezler.
  • Kırmızı şarap, rengini üzümün kabuğundan alır. Kırmızı üzümün de sıkıldığında şırası beyazdır, ancak alkol fermantasyonunu posası ile geçirdiğinden fermantasyon sırasındaki kabuğun boyası çeşitli enzimler vasıtasıyla çözülerek şaraba geçer.

Alkol fermantasyonu çeşitli üzümlerden elde edilmiş olan şarapların harmanlanmasıyla şekerin alkole dönüşmesi sürecidir. Bu süreç içerisinde şeker mikroorganizmalarca parçalanır ve sonuç olarak alkol oluşurken karbondioksit (CO2) serbest kalır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu