Sarı Kantaron

Binbirdelikotu, Kılıçotu, Kanotu olarak da bilinen sarı kantaron bitkisi Çentiyangillerden bir veya iki yıllık otsu bir bitkidir.

Sarı Kantaron Bitkisi

Şemsiye biçiminde olan çiçekleri, altın sarısına hakim bir renkte, 5 parçadan oluşuyor ve kenarlarında koyu siyah renkli tüyler ile çevrilmiş bir doğa harikasıdır.

Sarı kantaron bitkisi yüksek bir ışığa karşı tutulduğunda, içerisinde bol miktarda bulunan yağ guddeleleri, ışığa yenik düşüyor ve parlak noktacıklar halinde kendini belli ediyor. Fazla miktarda görülen bu yağ noktacıklarından dolayı bitkiye Binbirdelik lakabı takılmıştır.

Genellikle, Asya, Avrupa ve Kuzey Afrika’da yetişen bir bitki türüdür. Tüysüzdür ve 80 cm’e kadar boyu uzayabilir. Tohumdan yetiştirebilirsiniz ve tohumlarını dört mevsim ekebilirsiniz. Geçirgen topraklarda, daha verimli olur. Işığa tuttuğunuzda, yapraklarında saydam noktalar oluşur. Binbirdelik adını buradan alır.

Sari kantaron haziran sonuna doğru çiçeklenmeye başladığında, yerden 5cm yukarıdan kesilerek bağ yapılan gölgede, havalı bir yerde kurutularak kaldırılır veya taze olarak tentür yapımında kullanılır.

Tentür: Geniş ağızlı bir şişenin 1/5 ine kadar ince kiyim, çiçeklenme safhasında toplanılmış bitki konulur ve üzerine 4/5 ine kadar 35 – 40 derecelik alkol – su karışımı veya votka yahut da kanyak eklenir. İki hafta kadar, arada sırada çalkalanarak bekletilir. İyice süzülerek ağzı sıkıca kapanabilen koyu renkli şişelerde saklanır.

Sarı kantaron bitkisi, huzursuzluk ve uykusuzluk durumlarında rahatlatıcı özellikleri sayesinde kullanılabilir.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu