Toprak Saksı mı, Plastik Saksı mı?

Saksılar çiçeklerin için bir nevi yuvadır. Sağlıklı gelişimleri açısından da saksı seçimi oldukça önemlidir.

Çiçekleriniz için toprak ya da plastik saksılardan hangisini seçeceğinize karar veremiyorsanız, sizin için yol gösterici önerilerimiz var.

Çiçek Saksısı Nasıl Olmalı?

Saksılar ile ilgili bilmeniz gereken pratik bilgiler.

Evinizde çiçek yetiştirmeyi seviyorsanız, saksılar da hayatınızın bir parçası olmuş demektir. Bitkilere iyi bakabilmek için saksılar hakkında da bilgi sahibi olmak gereklidir.

  • Evinizdeki saksıları sadece bitkilerinizi büyütmek için kullandığınız çanak olarak değil, dekoratif bir unsur olarak da görmeye başlarsanız, saksı seçimleriniz renklenecek ve evinize uyumlu hale gelecektir.
  • Toprak saksıların temizliği için bir parça pamuğu zeytinyağına batırarak, saksınızı üzerini silin.
  • Saksıların altındaki delikten zaman içinde toprak kaybı yaşadığınızı düşünüysanız, saksının altındaki deliğin üzerine küçük bir çakıl taşı koyabilirsiniz. Çakıl taşı hem su hareketini engellememiş olacak, hem de toprak kaybınızı minimize edecektir.
  • Bitkilerinizin saksısını değiştirmeden önce, bir gün boyunca bitkiyi dikeceğiniz saksıyı mutlaka suda bırakarak nemlendirin.

Sebze Saksısı Nasıl Olmalı?

Sebze bahçesi yaratarak, organik ve sağlıklı sebzeleri kendiniz yetiştirebilirsiniz. Bu süreçte dikkat etmeniz gereken ayrıntılar, aşağıdaki gibidir:

Bitkiyi dikeceğiniz kap konusunda, yaratıcılığınızı ve eski eşyalarınızı değerlendirin. Her eşya, sebze dikilecek bir kap olabilir. Saksı, bidon, kova, tel sepet, ahşap kutu, plastik torba, büyük koli, eski tencere, kova ve daha bir çok eşya, sebze yetiştirmek için uygun ortamı sağlar.

Önemli olan drenajı doğru ayarlamaktır. Seçtiğiniz kap ne olursa olsun, drenaj sistemini doğru oluşturun. Tabanda, kabın büyüklüğüne göre en az üç delik açın. Fazla suyun bu deliklerden akması sağlanmalıdır. Aksi takdirde, bitkinin kökleri çürür.

Koyu renkli kapları seçmemeye özen gösterin. Koyu renk, güneş ışığını fazla çeker ve kap ısınır. Bu da, sebzenin köklerinin zarar görmesine yol açar. Mümkün olduğunca açık renk saksılara yönelin. Koyu renklileri de, kendiniz açık renklere boyayabilirsiniz.

Sebzenin dikileceği kabın boyutu önemlidir. Domates veya patlıcan gibi büyük sebzeler için, büyük saksılar tercih edin. Daha küçük sebzeler için, küçük saksılar kullanabilirsiniz.

Sebze bahçesi yaratırken, saksı seçimi konusunda yukarıdaki noktalara dikkat edebilirsiniz.

Toprak Saksılar

Toprak Saksı

Avantajları: Çevre dostu olmaları sebebiyle ilk tercihiniz toprak saksılar olmalıdır. Toprak saksı toprakla bütünleşir hem toprağın hem de bitkinin nefes almasını sağlar. Özellikle balkon, teras gibi açık havada tuttuğunuz çiçekleriniz için toprak saksı doğru tercih olacaktır.

Toprak saksı cilalı ve sırlı olmamalıdır. Eski tarzda yapılmış, suyu çabuk emen, kiremit renginde toprak saksılar en ideali. Toprak saksı, dışarıdaki soğuğu ve güneşin yakıcı etkisini içeri iletmez. Saksı devamlı buharlaşmayla bitkilerinize sürekli iyi nemli bir ortam hazırlar.

Toprak saksılar sıcak havada su kaybederek çevreye nem salar. Onun için sıcak günlerde toprak saksıdaki çiçeklerinizi daha sık sulamanız gerekir.

Kışı dışarıda geçirmesi gereken çiçekler için toprak saksı kullanmak gerekir. Sıcaklığın 30 derecenin üstüne çıktığı yerlerde de toprak saksı tercih edilmelidir.

Dezavantajları: Toprak saksıdaki çiçeğinizi ev içinde tutuyorsanız, saksının dış yüzeyinde yosun ve mantar tabaksı oluşabilir. Bu da alerjik hastalığı olanlar için iyi bir sonuç oluşturmaz. Bunu engellemek için ev içinde tuttuğunuz toprak saksılarınızı sepetlerin içine koyabilirsiniz.

Plastik Saksılar

Plastik Saksı

Avantajları: Daima iç mekanda tutulması ya da dışarıda olsa bile güneşten sakınılması gereken bitkiler için plastik saksılar idealdir.

Dezavantajları: Eğer ince plastikten yapılmış bir saksı ise içerideki toprak sıkışır. Plastik saksılar güneşli ortam isteyen bitkilerin toprağını fazla ısıtır. Kışın dışarıda bırakılan plastik saksılardaki çiçeklerin kökleri üşüyebilir. Şiddetli donda toprak donabilir.

Sonuç olarak en ideali toprak saksılardır. Piyasada kolay bulunmamaları sebebiyle mümkün oldukça erişiminiz olduğu sürece toprak saksıları tercih edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu