Sebze Nasıl Seçilir?
Sebze nasıl seçilir? Sağlıklı beslenmenin en önemli unsurlarından biri de taze sebze tüketmektir. Sebzeler mevsiminde ve tazeyken tüketilmelidir.
Taze sebze seçebilmek için de sebzeleri tanımanı gerekir. Hangi mevsimde hangi sebze tüketilir? Sebzenin taze olduğu nasıl anlaşılır? Bu gibi sorulara doğru cevaplar vererek doğru seçimler yapabilir ve sağlıklı beslenebilirsiniz. Yeşil sebzeleri satın alırken ve kullanırken dikkat edilmesi gerekilen bazı önemli ayrıntılar bulunur.
Taze Sebze Nasıl Seçilir?
Şehirleşme hayatı, sebzelerin tarlalardan evlere olan yolculuğunun da bir hayli uzamasına sebep olmakta. Öyle ki; artık marketlere ulaşması bile oldukça uzun bir yolculuktan dönüşüyorlar geldi. Hal böyle olunca solmaları, besin değerlerini kaybetmeleri de kaçınılmaza oluyor. Üreticiler sebzelerin raflardaki ömrünün uzaması, normalden daha uzun süre göze hoş görünmesini, hızlı üretim sağlamak amacıyla koruyucu madde ya da büyüme hormonu gibi doğal olmayan yöntemler kullanılabiliyor. Sebzelerin sağlıklı olanlarını anlamanın yöntemleri vardır.
Sebze alınırken paketli veya etiketlenmiş olarak satılanlar tercih edilmelidir. Çünkü kimin ne şekilde ürettiği açıkça bellidir. Özellikle mantar gibi tehlike arz edebilecek sebzeler söz konusu olduğunda bu detay daha fazla önem kazanıyor. Etiketlenmemiş sebzelerinse dış görünüşü aslında tazeliği ve içeriği konusunda ipuçları verir. Bu ipuçlarından bazıları şunlardır;
Her sebze türünün standart rengi ve şekli vardır. Bu standartları dışında olan sebzelerin sağlıksız olması kaçınılmaz bir gerçektir. Orantılı olarak şekil almış olmaları sağlıklı olduklarını söyler. Herhangi yerinde anormal bir çıkıntılar bulunan sebzeler tercih edilmemelidir. Sap kısımları kurumuş ya da sararmış değil yeşil ve taze görünümlü olması, sebzenin taze olduğu mesajını verir. Sebzenin kendi rengi de canlı olmalı. Yumuşaklıkları ise sebzenin türüne göre değişkenlik gösterir. Örneğin domatesin çok sert olması, raf ömrünün uzaması için erken koparıldığı mesajını verirken, biberin sert olması taze olduğu anlamına gelir. Yumuşaklık derecesini sebzenin türüne göre gözlemleyip, belirlenmelidir. Tüketiciye sebzelerin sağlıklı olduğu konusunda bir diğer ipucu veren nokta ise kokularıdır. Sebzeden ne kadar yoğun kendi kokusu gelirse o kadar sağlıklı olduğu kesindir.
Taze fasulye satın alırken, önce bir fasulye tanesi kırılır. Fasulye kırıldığında, ‘çat’ diye bir ses gelmesi önemlidir. Zira, fasulyeden bu ses gelmiyor ve fasulye esniyorsa, onun alınmaması önerilir. Ayrıca, aynı durum enginar için de geçerlidir. Enginarın da, taç yapraklarının kırılarak alınması tavsiye edilir.
Brokoli, çok dayanıklı bir sebze değildir. Bunun için, brokoli alırken lekesiz, canlı ve yeşil olanlarının seçilmesi ve kısa sürede tüketilmesi tavsiye edilir. Satın alınan sebzelerin daha hızlı olgunlaşması için, birkaç gün kahverengi bir kağıt torbada bekletilmesi önerilir. Enginar ve karnabahar karaciğer dostudur. Bu nedenle, zaman zaman bu bitkilerin çiğ olarak yapraklarının çiğnenmesi ve sularının içilmesinde fayda vardır. İki bitki de pişirilince, bu özelliklerini yitirir.
Ayrıca mevsimi olmayan sebzeler doğal ortamda yetişmemiştir. Dolayısıyla mevsimi olmadığı halde satılan sebzelerin tüketilmemesi gerekir. Bu gibi durumlar için, sebzeyi mevsiminde alınarak konserve haline getirilip diğer mevsimler için hazırlık yapılabilir.
Sebze Nasıl Seçilir?
Domates Nasıl Seçilir? Domates Nasıl Saklanır?
Domates sert ve dolgun olmalıdır. Kabuğu da canlı renkte olmalıdır. Domates dolapta sebze bölümünde, serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır.
Kereviz Nasıl Seçilir? Kereviz Nasıl Saklanır?
Kereviz seçerken renginin soluk yeşil olmasına dikkat edin. Kereviz ne kadar soluk renkli ise o kadar tazedir. Yüzeyi çatlamamış ve pürüzsüz olmalıdır. Kereviz iki hafta boyunca buzdolabında saklanabilir.
Patlıcan Nasıl Seçilir? Patlıcan Nasıl Saklanır?
Patlıcan ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır. Kalın kabuklu olanları da almamalısınız. Patlıca ne kadar parlak ve koyu mor renkte ise o kadar tazedir. Sapları da parlak yeşil renkte olmalıdır. Patlıcanlar buzdolabında 5 gün saklanabilir.
Sarımsak Nasıl Seçilir? Sarımsak Nasıl Saklanır?
Sarımsağın dişleri zarar görmemiş olmalı ve taneleri de gevrek olmalıdır. Elinize alın ve kontrol edin. Hafif esnekse tazedir. Sarımsak kuru bir yerde 2 aya kadar taze şekilde saklanabilir.
Karnabahar Nasıl Seçilir? Karnabahar Nasıl Saklanır?
Karnabahar taze yeşil yapraklarla çevrili olmalıdır. Çiçekleri lekesi ve parlak olan karnabahar tazedir. Taze karnabahar buzdolabında bir haftaya kadar muhafaza edilebilir.
Havuç Nasıl Seçilir? Havuç Nasıl Saklanır?
Havuç yumuşamamış ve pörsümemiş olmalıdır. Ayrıca gövdesinde yarıklar da olmamalıdır. Bu şekildeki havuç tazedir. Havuç buzdolabında iki haftaya kadar muhafaza edilebilir.
Lahana Nasıl Seçilir? Lahana Nasıl Saklanır?
Lahananın dışa yakın yaprakları beyaza yakın açık yeşil renkte ve sık olmalıdır. Vitamin açısından oldukça zengin olan lahana buzdolabında iki haftaya kadar saklanabilir.
Patates Nasıl Seçilir? Patates Nasıl Saklanır?
Patates sert, pürüzsüz ve filizlenmemiş olmalıdır. Bu şekildeki patates tazedir. Taze patates kuru, serin ve gün ışığı almayan bir yerde yıkanmadan muhafaza edilmelidir.
Ispanak Nasıl Seçilir? Ispanak Nasıl Saklanır?
Ispanağın yaprakları hafif sararmış ve diri olmalıdır. Ispanağı bir kağıt havluya koyup buzdolabında muhafaza etmelisiniz. Yeşil yapraklı sebzeler uzun süre taze kalmazlar.
Kabak Nasıl Seçilir? Kabak Nasıl Saklanır?
Kabak sert olmalıdır. Pürüzsüz bir dokusu olması ve canlı renkte olması da taze olduğu anlamına gelir. Kabak buzdolabında beş güne kadar taze olarak saklanabilir.
Kuşkonmaz Nasıl Seçilir? Kuşkonmaz Nasıl Saklanır?
Kuşkonmazın taze olması için yapraklarının açılmamış olması gerekir. Kuşkonmazı ağzı kapalı bir kaba diklemesine koyun. Kuşkonmaz kısa sürede tüketilmelidir.
Brokoli Nasıl Seçilir? Brokoli Nasıl Saklanır?
Brokoli koyu yeşil ve sert olmalıdır. Vitamin bakımında oldukça zengin olan brokoli, buzdolabından bir hafta taze olarak saklanabilir.
Pırasa Nasıl Seçilir? Pırasa Nasıl Saklanır?
Pırasanın kökleri ne kadar beyaz, dal kısımları ne kadar yeşil ise pırasa o kadar tazedir. Yapraklar da pörsümemiş olmalıdır. Pırasa buzdolabının sebze bölümünde bir haftaya kadar taze saklanabilir.
Bamya Nasıl Seçilir? Bamya Nasıl Saklanır?
Bamya küçük, körpe olmalıdır ve çok sert olmamalıdır. Bamya buzdolabında üç güne kadar taze olarak saklanabilir.
Marul Nasıl Seçilir? Marul Nasıl Saklanır?
Marulun yaprakları ne kadar canlı ve gevrek ise marul o kadar tazedir. Marul da ıspanak gibi kağıt havluya sarılarak buzdolabında muhafaza edilmelidir. Bu şekilde 5 güne kadar taze olarak saklanabilir.
Soğan Nasıl Seçilir? Soğan Nasıl Saklanır?
Soğan kuru olmalıdır. Üzeri nemlenmiş soğan taze değildir. Bir sepet içinde, serin ve güneş görmeyen bir yerde iki aya kadar muhafaza edilebilir. Kesip bir kısmını kullandığınız soğanları da bir poşete sararak buzdolabında bir haftaya kadar saklayabilirsiniz.
Sebze alışverişinizi dikkatli yaparak daha lezzetli ve sağlıklı yemekler hazırlayabilirsiniz. Sebze seçerken hangi mevsimde hangi sebzenin yenebileceğine bakmak için mevsim çarkı yazımıza göz gezdirebilirsiniz.