Sebze ve meyveleri yıkama yöntemleri
Marketten, manavdan ya da pazardan aldığınız sebze meyvelerle birlikte evinize binlerce bakteri, mantar, küf ve çeşitli mikropları da getiriyorsunuz.
Uzmanlar tarafından buzdolabının en kirli bölümü olarak nitelendirilen sebzelik, içerisinde sağlığımıza zararlı binlerce bakteriyi barındırmaktadır.
Sebze ve meyveleri yıkarken dikkat edilmesi gerekenler:
- Kabukları ile birlikte yenilebilen sebze ve meyveler (şeftali, domates, salatalık, kabak, armut vs.) akan suda ovularak 30-60 saniye yıkanmalıdır. Hasar görebilecek olanlar (domates vs.) hafifçe ovularak yıkanmalıdır. Bu, bakterilerden büyük oranda kurtulmaya yardımcı olur.
- Kabukları tüketilmeyen sebze ve meyveler (kavun, karpuz, muz, mandalina vs.) bir kap dusa 60 saniye boyunca bekletilmeli ve sertçe ovularak temizlenmelidir. Sebze ve meyvelerin girintilerini iyice bir bez ya da fırça yardımıyla temizlemek gerekir. Kesmede kullanılan bıçaklar da temiz olmalıdır.
- Salkım, demet üzerinde yetişen sebze ve meyveler (üzüm, çilek vs.) bir süzgeç yardımıyla yıkanmalıdır. Süzgeci suyun altında bir süre tutmalısınız. Sonra bu sebze ve meyveleri, bir kaba doldurduğunuz suyun içine sokup çıkararak temizlemelisiniz. Son olarak kağıt havluyla kurulamalısınız.
- Marul, ıspanak gibi yapraklı meyve ve sebzelerin ise dış yaprakları atılmalıdır. Kalan kısımları suyun altında tutularak yıkanmalı ve bir salata kurutucu ya da kağıt havlu yardımıyla kurulanmalıdır.
Sebze ve meyveleri doğru şekilde temizleyerek bu bakterilerden kurtulabilirsiniz.