Sebzeler mevsiminde tüketilmeli

Günümüz teknolojisi her ne kadar mevsimine göre sebze yeme anlayışını değiştirmiş olsa da, sağlık açısından beslenme listesini mevsime göre ayarlamak daha doğru olacaktır.

Mevsimi dışında yenilen sebzeler doğal ortamda yetişmez, çok lezzetli olmazlar ve gereğinden fazla fiyata satılır. Güzel görünümlerini sağlamak için hormonlarla desteklenirler ki bu da sağlık açısından sakıncalıdır.

Hastalıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirmede insanların bir numaralı destekçisi olan sebzeler, içlerinde bol miktarda vitamin ve mineral barındırırken, içerdikleri antioksidan bileşenler sayesinde vücudun hastalıklara karşı direncini arttırırlar.

Bahar Sebzelerinin Faydaları

21 Mart ilkbahar ekinoksu ile bahara adımımızı atmış olduğumuzdan, sizler için bahar mevsiminde yemeniz gereken sebzeleri ve bunların vücudunuza yaptığı olumlu etkileri araştırdık.

Enginar: 16. yüzyıl Avrupa’sında yalnızca soyluların tükettiği enginar üretimi, yüzyıllar içerisinde giderek yayıldı ve arttı. Böylelikle, neredeyse her derde deva denilecek cinsten bir sebze olan enginara sofralarda sıklıkla rastlanmaya başlandı. Enginar C ve K vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Yapraklarıyla birlikte 100 gram enginar günlük lif ihtiyacının %20’sini karşılar. Lifli yapısı sayesinde bağırsak hareketlerini düzenleyerek, tuvalete çıkmayı kolaylaştırır. Karında şişlik, ağrı ve kabızlığa yol açan spastik kolon rahatsızlığına iyi gelir. İçinde bulunan demir sayesinde anemi tedavisinde de doğal destek olarak hastalara tavsiye edilmektedir. Enginarın yaprak kısmı karaciğer safra akışını düzenleyerek karaciğeri rahatlatır ve kolesterolün düzenlenmesine yardımcı olur.

Ispanak: İçerdiği demir, iyot, magnezyum, fosfor mineralleri, proteinler ve A,C,E ile B grubu vitaminleri sayesinde, vücudun direncini arttırarak yorgunluk hissini önlemeye yardımcı olur. Zihni kuvvetlendirerek, yaşlılık zamanında meydana gelen unutkanlıkların azalmasını sağlar. Sağladığı yüksek besin değeri ile kemikleri ve dişleri kuvvetlendirir. Ayrıca yüksek kolesterolü olanlara, şeker hastalarına, kansızlık ve yüksek tansiyon sorunu olanlara tavsiye edilir. Bunların yanı sıra sindirimi kolaylaştırıcı ve idrar söktürücü etkisi de vardır.

Kuzukulağı: Bol miktarda C vitamini içeren, ot olarak yenebildiği gibi, köklerinden çay da yapılabilen kuzukulağı bitkisinin diş eti çekilmesi ve kanamasına, skorbit hastalığına karşı iyi geldiği bilinmektedir. Mide şişkinliklerini azaltıp, ishalin geçmesine yardımcı olur. Ayrıca kuzukulağı çayının ateş düşürücü etkisi vardır.

Kuşkonmaz: A,C,K vitaminleri ve B grubu vitaminlerinden de özellikle folat bakımından oldukça zengin olan bir sebzedir. İçerdiği lif, potasyum, manganez ve proteinler sayesinde kalp hastalığına, romatizmaya ve adet öncesi sendromlara iyi gelir. Ayrıca bağırsakta bulunan zararlı bakterilerin de azalmasına yardımcı olur.

Salatalık: A,C,B1 ve B2 vitaminleri ile fosfor, manganez, demir, kükürt ve protein içeren salatalık, oldukça sulu bir sebzedir ve sulu yapısı sayesinde kan temizleyici özelliği vardır. İdrara çıkmaya ve bağırsakları yumuşatmaya yarar. Kolesterolü yüksek olanların, kalp ve damar hastalıkları bulunanların bol bol yemesi önerilir. Bağırsak ve böbrek hastalıkları ile gut hastalığının tedavisinde de destekçidir.

Semizotu: Kanı temizleyici ve idrar söktürücü etkisinin yanı sıra kabızlığı da iyi gelen semizotu, böbrek taşı ve kumu dökülmesine de yardımcı olur.

Bezelye: Bol miktarda B1 vitamini barındıran içeriği sayesinde insanların sakinleşmelerine ve rahat uykuya dalmalarına yardımcı olur. Bol lifli gıdalardan biri olması sayesinde kan şekerini dengeler, kalp krizi ve kalp- damar hastalıkları riskini azaltır, kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Bunun yanı sıra, kansızlığa karşı etkilidir ve karaciğerin düzene girmesine de yardımcı olur.

Bakla: Mineral ve vitaminler bakımından oldukça zengin olan bakla, kötü kolesterolü düşürür, kan şekerini ve bağırsak hareketlerini düzenler, idrar yollarını temizler, kabızlıkta ve hemoroitte iyileşmeyi kolaylaştırır. Ayrıca böbrek rahatsızlıklarına da iyi gelir ve böbrek ağrılarını dindirmede etkilidir.

Patates: Kalsiyum, potasyum mineralleri ile C ve B vitaminleri açısından oldukça zengindir. Sindirim sistemi, kabızlık, bağırsak şişliği ve hemoroit ağrılarına iyi gelir. Kanın temizlenmesine yardımcı olur ve damar sertliğini giderir.

Turp: Karaciğer ve sindirim tıkanıklıklarının iyileşmesinde, saç dökülmesi ve gözaltı morlukları ile sivilcelerin giderilmesinde etkilidir. Kronikleşmeye başlamış öksürüklerin tedavisine destek olur. Turpun etli kısmının gaz yapıcı etkisinin aksine, tohumu gaz giderici ve bağırsakları yumuşatıcı etki yapar.

Havuç: B,C,D,E vitaminleri açısından oldukça zengin bir gıdadır. Kansere karşı koruyucu bir etkisi vardır. Damarların çalışmasına, vücuttan toksin atılmasına, kanın temizlenmesine ve bağırsakların çalışmasına yardımcıdır. Ergenlik sivilcelerinin ve sarılığın geçmesinde etkilidir. Suyunun içilmesi reflü ve ülser rahatsızlıkları olanlara iyi gelir.

Besin değeri açısından son derece yüksek olan sebzeleri mevsimi dışında tüketmek vücudumuza fayda sağlamak bir yana, uzun dönemde zarar getirmeye başlar. Bahar ayının bu ilk günlerinde, yavaş yavaş kış mevsiminin sebzelerini geride bırakıp, pazarlardan bahar sebzeleri almaya başlamanın tam zamanıdır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu