Kurutulacak Sebzelerin Haşlama Süreleri

Sebzeleri kurutarak da tüketebilirsiniz. Patlıcan, biber, domates, mantar, bamya, yeşil fasulye, kereviz, soğan, havuç, nane ve lahana en sık kurutulan sebzelerdir.

Kurutma işlemi için taze sebzeleri tercih etmelisiniz. Kurutulacak sebzeler sap, çekirdek, yaprak gibi kısımları ayıklanmalıdır.

Kurutulacak sebzeler iyice yıkanmalıdır. Kurutulacak malzemeler 2-3 santimlik parçalar halinde kesilmelidir. Böylece daha hızlı kururlar.

Kurutma işlemi direkt güneşte ya da fırınlarda yapılabilir. Güneşte ya da hava temasında kurutmaya bırakılan sebzeler iyi hava akımı alan bir yerde tutulmalıdır.

İdeal kurutma ısısı 50-60 derecedir. Doğal kurutma yönteminden sebzeler gölgede bırakılmalıdır. Doğal kurutma için direkt güneş almayan bir bölgeye tek tek olarak dizdiğiniz sebzeleri zamanla alt üst etmelisiniz.

Sebzeleri ortadan ikiye ayırın. Eğer sebze kolayca kırılıyorsa ve nemli değilse kurutma işlemi gerçekleşmiştir. Meyveler ise elle kontrol edilebilir.

Kurutma süreleri

Kurutulmuş sebzeleri, hava geçirmeyen kaplarda ve nemsiz ortamlarda saklanmalıdır.

Sebze Haşlarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Sebzeler, günlük besin ihtiyaçlarımızın çoğunu karşılar. Sağlıklı bir yaşam için, sebze tüketimi çok önemlidir. Sebzeleri haşlayarak tüketmek ise, en sağlıklı sebze tüketim yoludur. Sebzeleri haşlarken dikkat edilmesi gereken noktalar: 

  • Bir tencereyi yarısına kadar doldurun ve fokurdayana kadar kaynatın. 
  • Hazırladığınız sebzeleri tel sepete yerleştirin ve kaynayan suyun içine yavaşça bırakın. Bu esnada dikkatli olun, kaynar su üstünüze sıçramasın. 
  • Su tekrar kaynamaya başlayınca, zaman tutmaya başlayın. Her sebzenin pişme süresi farklıdır. Havuç, patates gibi sebzeler daha geç pişerken, karnabahar ve brokoli gibi yumuşak sebzeler hemen pişer, uzun süre kaynatılırsa dağılır. 
  • Yeterli süre pişen sebzeyi, sepetiyle birlikte sudan çıkarın ve pişme sürecini durdurmak için, soğuk suyun altına tutun. 
  • Fazla pişirilen sebzelerin besin değerleri ve tatları azalır. 
  • Dilerseniz haşladığınız sebzeleri hemen tüketin veya plastik buzdolabı poşetlerine koyarak dondurun. 

Sebzeleri haşlarken bu noktalara dikkat ederek, sağlıklı ve lezzetli sebzeler tüketebilirsiniz. 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu