Seramik Temizliği Nasıl Yapılır?
Özellikle mutfak ve banyolarda tercih edilen bir yapı malzemesi olan seramiğin temizliği özen ister. Özellikle seramik etrafını tutan harç, yapısı itibariyle kir tutmaya elverişli olduğundan, özenli bir şekilde temizlenmesi gerekir.
Seramik mutfak ve banyolarda tercih edilen popüler bir malzemedir. Seramik yüzeyleri temizlerken, seramikleri çizmemek, harcı zedelememek ve mat yüzeyler oluşturmamak önem taşır.
Genellikle kir seramikten ziyede, harç üzerinde birikir. Çimento, kum ve polimerlerden oluşan harç, mikroskobik gözenekleri ile kir tutmak konusunda bir mıknatıstır.
Gerekli temizlik malzemeleri
- pH değeri bakımından nötr bir temizlik malzemesi diğerlerine oranla daha az serttir.
- Cam sileceği seramik üzerinde her gün kullanılırsa, nemi çeker ve bu sayede de küf oluşumunu engeller.
- Fırça, harç üzerinde oluşmuş kirleri çıkarmak için gereklidir.
Günlük Temizlik ve Bakım
Bir şey döküldüğü anda, bunu nemli bir bezle silmek gerekir ki leke derine işlemesin. Banyodaki seramikleri çekçek ile her duştan sonra silmek gerekir ki nem kontrol edilip, küf olasılığı minimize edilsin.
Haftalık temizlik
Seramik yerleri temizleyin ki toz kalıp, yüzeyi çizmesin. Temizlik için pH değeri bakımından nötr bir temizlik malzemesi ve ılık su kullanın. Daha sonra, temiz ve kuru bir bezle kurulayın. Harcı temizlemek için bir fırça kullanın ve renk bozulmasını önlemek için düzenli olarak aynı pH değeri bakımından nötr temizlik malzemesi ile temizleyin.
Derin temizlik
Gerektiği zaman, pH değeri bakımından nötr bir temizlik malzemesi, lık su ve fırça ile ovun. Temiz, ıslak bir bezle iyice durulayın ve en son olarak da kuru bir bezle kurulayın. Temizlik yaparken, kiri dağıtmamak için, suyu sık sık yenileyin. Seramiği çizecek herhangi bir malzeme kullanımından kaçının. Beyaz sirke ve misket limon gibi doğal temizlik maddelerinden kaçının çünkü harca zarar verebilir. Yağlı sabunlar seramik üzerinde yapışkan bir kalıntı bırakır. Çamaşır suyu ve amonyak kullanımından kaçının; bunlar küfü yok etmeyeceği gibi, sermaik ve harca da zarar verir.
Evdeki seramik yüzeyleri kir ve küften korumak için düzenli ve doğru şekilde temizlik yapılması gerekir. Temizlik malzemelerinin da seramiği çizmeyecek ve aşındırmayacak doğru malzemeler olması önem taşır.