Sıcağa Dayanıklı Çiçekler – Balkon İçin Çiçek Önerileri

Sıcağa dayanıklı çiçekler aşırı güneşli balkonlarda yetiştirmek için uygun çiçeklerdir. İşte size balkon için çiçek önerileri.

Sıcağa dayanıklı çiçekler çok güneş alan balkonlar için kurtarıcı olurlar. Böyle bir balkonunuz vara ve çiçek yetiştirmeyi de seviyorsanız aşağıdaki önerilerden birine balkonunuzda yer ayırın.

Sıcağa Dayanıklı Çiçekler

Gazanya Çiçeği – Koyungözü

Gazanya

Gazanya papatyagiller (Asteraceae) familyasındandır. Anavatanı Güney Afrika’dır. 20’den fazla türü vardır. Çok yıllık bitki olmalarına rağmen tek yıllık işlemi uygulanan otsu bitkilerdir. Bitki tabanında genişçe bir rozet oluşturan ince uzun, şeridimsi biçimli yapraklarının üzeri koyu yeşil ve altı yün görünüşlü, beyaz renklidir.

Yapraklarının arasında uzayan oldukça sert sapların ucunda açan ve papatyaya benzer, gösterişli bileşik çiçekleri vardır. İlkbahardan sonbahara kadar çiçekleri açar. Çapı 15 cm genişliğe kadar büyüyebilen gazanya çiçekleri turuncu, kızıl, pembe, beyaz, sarı, bronz ve altın renklerinde olur. Bitkinin bileşik çiçek tablasının dilsi çiçekleri, değişik renklerde lekeli ve çizgili olabilir. Bitki ilk donlar görülünceye kadar çiçekli kalır.

Kuraklığa dirençli yer örtücü ve bahçe süs bitkisi olarak yaz dönemi süslemelerde kullanılır.

Ateş Çiçeği

Ballıbabagiller familyasındandır. Brezilya kökenlidir. Çiçekleri parlak kırmızı, yaprakları uzun, sivri, parlak ve saplıdır. Bitki 30-120 cm boylanır. Bu çiçek, her zaman al kırmızısı renkli olmayıp mavi ve lavanta renkli çiçekleri de bulunmaktadır. Doğal olarak dünyanın sıcak ve ılıman iklim bölgelerinde yetişmektedir. 700’den fazla türü bulunmaktadır. Bu türlerin bazıları tek, bir kısmı iki veya çok yıllıktır. Bodur ve boylu olmak üzere iki çeşidi vardır. Bodur boylu ateş çiçeklerinin gösterişi daha caziptir. Çok dallı, dikine gelişen, sürgün uçlarında parlak ve ateş kırmızı renkli bol ve çiçek açan bir mevsimlik çiçektir. Otsu veya odunsu karakterde olabilmektedir. Çalımsı formda bitkilerdir. Kokusu yoktur. Son yıllarda mor ve beyaz renkli çeşitleri de elde edilmiştir. Başak veya salkım şeklindedir. Çiçekler yaprak koltuklarında yer alır.

Teraslarda saksı içerisinde rahatlıkla kullanılabilir. Kırmızı renkli çiçeklere sahip olanlar bordür bitkisi olarak kullanılır. Özellikle bodur olanlar, park ve bahçelerde kordonlara, korbeylere, çim sahası üzerindeki boşluklara dikilir. Dikim yerlerinin bol güneş alması şarttır.

Yer Minesi

Yer Minesi

Verbena (mine) Yayılıcı, otsu ve çok yıllık bitkilerdir. Sıcağa dayanıklı çiçekler arasında yer alır. Yayılıcı gövdeleri 15 cm uzunluğundadır. Toprak üstündeki sürgünleri zayıftır. Yapraklarının loblu oluşu değişkendir. Hemen hemen bitkinin tümü tüylüdür. Çiçekleri beyazdan kırmızıya, leylak renginden maviye kadar değişir. Yaz süresince açan çiçekler tepede sık gruplar halinde çok sayıda gelişir. Önemli türleri; pürüzlü mine, İtalyan minesi, mor minedir.

Verbena üretimi tohum ve çelikle yapılır. Tohum ekimi ilkbaharda şubat-mart veya sonbaharda eylül-kasım sonu dönemlerinde yapılabilir. İlkbaharda tohum kasalarına ekim yapılır. Ilıman iklim bölgelerinde tohumlar açık alana da ekilebilir.

Cezayir Menekşesi – Vinka

Cezayir Menekşesi

Yer örtücü ve yaz-kış yeşil bitkilerdir. Kolayca köklenen sürgünleri ile yayılan bu bitkiler 15 cm yükselerek toprak yüzeyinde çok güzel bir halı oluşturur. Yaprakları 3-4 cm uzunluğunda ve parlak yeşil renklidir. Kültür formları içinde beyaz, pembe, menekşe renkli çiçekler açanlar da vardır. Aynı zamanda kültür formlarında katmerli olanları da vardır.

Tohum ekimi şubat sonu-mart başında yapılır. Ekim; kaliteli, su tutumu yüksek ve nemli torf üzerine yapılmalıdır. Ekilen tohumların üzeri elenmiş 3 mm kalınlığında torf veya vermikülit ile kapatılıp sulanmalıdır. Suladıktan sonra nemli bir gazete ile üzeri örtülmelidir. Çimlenme 20-30 °C’de 14-21 günde gerçekleşir. Çimlenmeden sonra gazeteyi kaldırın. Filizler elle tutulabilir boya geldiklerinde 7,5 cm çaplı saksılara alarak şaşırtın. Toprak tüm bu evrede nemli olmalı, ancak asla çok sulanmamalıdır. Fidelerin sıcak ve aydınlık bir yerde gelişmelerini sağlayın. Donlar geçtikten ve hava ısındıktan sonra, gündüzleri dışarıda, geceleri kapalı mekânda tutarak dış ortama alıştırın. Donlardan 1 hafta sonra kalıcı yerlerine ekim yapılabilir. Ekimlerde sıra arası mesafe 30 cm olmalıdır. İlkbaharda yaşlı bitkilerin ayrılması ve tüm yıl boyunca alınan çeliklerin köklendirilmesi ile üretilir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu