Şifalı bir bitki “Ekinezya”
Şifalı bitkiler arasında yer alan ve zarif çiçekleriyle bahçelere renk katan ekinezya, Kuzey Amerika’da doğal olarak yetişmektedir. Ekinezya, ilk olarak bu kıtanın yerlileri tarafından soğuk algınlığı ve ağrılı hastalıkların tedavisinde kullanılmaya başlanmıştır. Ardından, tüm Avrupa ve Amerika ülkelerinde şifa vermesiyle tanınan bitki, özellikle modern tıbbın destekleyicilerinden biri olmuştur.
Ekinezyanın özellikleri ve bakımı
Asteraceae ailesinin üyesi olan ekinezya (kirpi otu olarak da anılmaktadır), çok yıllık otsu bir bitkidir. 180cm’ye kadar boylanma yapabilir. Uzun yaprakları ve silindir şeklindeki gövdesi tüylü olan ekinezyanın çiçekleri ise, sarı, beyaz ve eflatun renklerindedir. Tohumla üretilir ve ekildikten bir sene sonra çiçeklerini verir.
“Ekinezyanın bakımı nasıl olmalıdır?” sorusuna karşılık ise, şunlar söylenebilir: Ekinezya, güneşli ortamları, drenajı sağlam ve geçirgen toprakları sever. Sağlıklı bir gelişim göstermesi için, toprağının organik madde bakımından zengin olması gerekir. Çok fazla su isteyen bir bitki türü değildir. Aslına bakılırsa, sulama için bitkinin yetiştirildiği bölgenin koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Yani, ortam fazla sıcak değilse haftada bir kez sulama yapmak yeterliyken; sıcak ise, toprağın kuruluğuna göre sulama yapmakta fayda vardır. Ekinezyanın tohumları ise, ilkbaharda Mayıs ayı içerisinde ekilir. Kışın kuruyan dallar, toprak seviyesinde budanır.
Ekinezyanın sağlığa faydaları
Ekinezya bitkisi, oldukça uzun bir süredir tedavilerde kullanılan şifalı bitkiler arasında yer almaktadır. Sağlık bakımından en büyük yararı ise, bağışıklık sistemini güçlendiriyor olmasıdır.
Ekinezya genel olarak:
- Bağışıklık sistemini güçlendirir,
- Soğuk algınlığına ve boğaz ağrısına karşı iyi gelir,
- Ateş düşürücü özelliği olduğu gibi, boğazdaki şişkinliği de alır,
- Kansere karşı koruyucu özelliği vardır,
- Bazı enfeksiyonların tedavisinde kullanılır,
- Ağrıları ve alerji belirtilerini hafifletir,
- Üst solunum yolları hastalıklarına iyi gelir,
- Yılan ve akrep gibi böcek sokmalarında kullanılır,
- İltihaplanmaları azaltır ve yaraların iyileşme sürecini hızlandırır.
Bunlardan başka birçok faydası daha olan ekinezya çay, tablet veya kurutulmuş köklerinden elde edilen tozlar şeklinde tüketilebilir. Bunlardan en çok tercih edileni ise, çay şeklinde olanıdır.
Ekinezya çayı
Ekinezya çayı, aktarlarda kolaylıkla bulunabilir. Bir çay kaşığı bitki kaynatılır ve ardından tüketilir. Çay, ekinezya kökünden yapılıyorsa tadı biraz acı olabilir. Bu acı tadı kırmak için ise, içerisine limon dilimi veya bir dilim zencefil konulabilir. Ekinezya çayı, günde 3 bardaktan fazla tüketilmemelidir.
Yan etkileri vardır!
Diğer her gıdada olduğu gibi, ekinezyanın da tüketiminde dikkatli davranmak gerekir. Bitki, kimi insanda olumlu sonuçlar doğurabileceği gibi, kimisinde ise istenmeyen durumların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Bağışıklık sistemi hastalıklarına sahip olan kişiler, ekinezya kullanmaya başlamadan önce kesinlikle doktoruna başvurmalıdır. Ekinezya aynı zamanda, alerjik rahatsızlığı olan kişilerde tepkimelere de neden olabilir.
Hamileler ve bebek emziren anneler, şeker hastaları, tiroit bezi hastaları, kalojen doku hastalığı ve eklem iltihabı olanların da bu bitkiyi kullanmamaları gerekir. Tablet halinde de tüketilebilen ekinezya, kullanılmaya başlanmadan önce doktora danışılmalıdır.
Unutulmamalıdır ki, şifa veren bir bitki olan ekinezya yanlış kullanıldığı takdirde son derece kötü durumlara yol açabilir. Bilinçli bir şekilde tüketildiğinde ise, sağlığa olan faydaları oldukça fazladır.