Sirkenin Kullanım Alanları

Salata ve yemeklerde tatlandırıcı olarak kullanılan sirke, ekşi meyve suyudur. Sirke çoğunlukla yoğun asit içerek elma ve üzümden yapılmaktadır.

Salata, yemek ve turşulara lezzet katan sirke aynı zamanda bir temizlik malzemesi olarak da kullanılmaktadır.

Sirke, besinlerin verimli kullanımını, metabolizmanın sağlıklı işleyişini, vücudun asit alkali dengesini korumasını sağlar. Örneğin kalsiyumun daha verimli kullanımını sağlayıp, bir yandan kemiklerin yeniden gerekli kalsiyumu almasını desteklerken, bir yandan da eklemlerdeki kalsiyum birikimini kırar.

Uzun süreli kullanımı eklem ve kemiklerdeki sertlik ve sıkıntılara son verir. Sodyumun etkisini yansızlaştırarak yüksek tansiyondan korur. Kolesterolün düşürülmesinde rol sağlar. İçerdiği doğal asitler ve enzimler kanın daha sağlıklı ve ince akmasını sağlar.

İçerdiği yoğun potasyum sayesinde hücre büyümesini destekler. Soğuk algınlıklarında, boğaz enfeksiyonlarında, bronşitte içilebilir ya da buhusu yapılır. İdrar yolları enfeksiyonlarında, sindirim bozukluklarında, kramplarda, yaban arısı sokmasında, saçta kepekte, uyku bozukluklarında, kulak çınlamasında da kullanılır.

Et yemeği pişirirken, yemeğin altını yakmanız durumunda, bir kaseye elma sirkesi koyarak, kokunun giderilmesini sağlayabilirsiniz.

Halılarınız canlılığını ya da parlaklığını yitirdiyse, elma sirkesi kullanarak, eski haline kavuşmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için 4 litre suya 1 fincan sirke ekleyin. Hazırladığınız sirkeli suya çalı süpürgesini batırarak, halınızı süpürün.

Sirke ile meyve ve sebzeler tarım ilaçlarından ve mikroplardan arındırabilirsiniz.

Ekmek kesme tahtasını daima hijyenik tutmak için, her kullanımdan sonra elma sirkesi ile silebilirsiniz.

Yumurta haşladığınız suyun içerisine 2 yemek kaşığı sirke ekleyerek, yumurtanın haşlanırken çatlamasını engelleyebilirsiniz.

Sirkeyi temizlik ve hijyen sağlamak için kullanabileceğiniz gibi yiyeceklerimizi daha pratik şekilde hazırlamak  içinde kullanabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu