Sıvı Evsel Atıkların Geri Dönüşümü

Sıvı evsel atıkların geri dönüşümü nasıl yapılır? Evsel sıvı atıkların geri dönüşümü nasıl yapılır? Evsel sıvı atık maddeler nasıl geri dönüştürülür? Bu soruların cevabına bakalım.

Suyun yanı sıra sıvı yağlar, çamaşır suyu, tuz ruhu, sıvı sabun, şampuan, şurup vs. sıvı evsel atıkları oluşturan unsurlardır.

Dünyanın dörtte üçü suyla kaplıdır, fakat tatlı su kaynakları % 2,5-3 civarındadır.  Artan nüfusla birlikte su kaynakları azalmaktadır. Su yenilenebilir bir kaynak olmasına rağmen sonlu ve sınırlıdır. Günümüzde bozulan ekolojik dengeye paralel olarak yağmur miktarı da azalmaktadır.

Dünyadaki su asla tam olarak bitmez. Su döngüsü sürer ve su kaynakları dolar. Fakat su döngüsünü sağlayan yağmur miktarı, ekolojik dengedeki bozulma ve hızla tahrip edilen ormanlardan dolayı azalmaktadır.

Bu sorunların çözümü için öncelikle orman miktarını artırmak gerekir. Bunun yanı sıra bireysel olarak su tasarrufu yapılmalı ve su kaynakları kirletilmemelidir.

Evsel Sıvı Atık Maddeler

Günlük hayatta evde su banyo, mutfak, tuvalet ve bahçe olmak üzere dört yerde kullanılmaktadır. Evlerde en çok kullanılan sıvı sudur. Ayrıca sıvı yağlar, çamaşır suyu, tuz ruhu, sıvı sabun, şampuan vs. de kullanılan sıvılar arasındadır.

Sıvı Evsel Atıkların Kirlenme Sebepleri

Evlerde kullanılan sıvıların hemen hemen tamamı kullanım sonrası veya kullanım süresinin dolması ile ya doğrudan ya da su ile karışarak atık haline gelir.

Sıvı yağlar özellikle kızartma yapımından sonra atık haline gelmektedir. Eğer bu yağ lavaboya dökülürse, hem boruları kirletir hem de atık su arıtımında çeşitli sakıncalara sebep olur.

Çamaşır suyu, tuz ruhu, sabun şampuan gibi sıvılar da genellikle suyla birlikte kullanıldıklarından suyu kirletirler. Özellikle çamaşır suyu, tuz ruhu gibi malzemeler kullanıldıktan sonra tuvalete boşaltılacaklarsa suyla seyreltilip atılmalıdırlar. Bu tür kimyasallar kanalizasyon borularında zehirli gaz çıkararak tehlike oluştururlar.

Şurup ve diğer sıvı ilaçlar da kullanım süresi dolunca kimi evlerde lavabolara dökülerek su ile tahliye edilir. Bu ilaçlar da yine suyun kirlenmesine sebep olur.

Geri Dönüşüm Ne Kazandırır?

  • Doğal kaynaklarımız korunur.
  • Enerji tasarrufu sağlanır.
  • Atık miktarı azalır.
Evsel sıvı atıkların geri dönüşümü
Evsel sıvı atıkların geri dönüşümü

Evsel Sıvı Atıkların Geri Dönüşümü

Çoğu yerleşim biriminde atık su arıtma tesisi bulunmamaktadır. Bu sebeple kanalizasyonda toplanan sıvı atıklar doğrudan dere, göl, akarsu ve denizlere karışmaktadır.

Atık suların depolanabileceği depolar da yoktur. Fakat ön depolama ile sıvı atıkların arıtılması mümkündür.  Böylece halk sağlığı ve ekolojik denge gözetilmiş olur.

Türk Çevre Kanunu’nun “Su Kirliliğinin Kontrolü” yönetmeliğinde toplam nüfusa bağlı olarak farklı arıtma metotları için evsel atık su deşarj standartları belirtilmiştir.

İlgili Makaleler

41 Yorum

  1. kim yazıyo bilmiyom ama biraz daha açık yazarsanız daha iyi olacak çünkü bu soruları proje ödevi olarak veriyorlar ama ben bundan bişi anlamadım bidakine daha açık yazarmısınızzz??? :):):):):)):):)

    1. Merhaba Sevilay, eminiz ki biraz zorlayarak bunları anlayabilirsin. Başarılar dileriz. :)

  2. daha okumadım ama açık bilgi olup daha kısa olursa sevnirim çünki bu ödev proje ödevi olarak verildi ve yazması çok uzun sürüyor :)

    1. bence güzel fena satyılmaaz uzun geliyosa kısaltarak yazabilirsin

    2. Merhaba Sedanur, başarılı olmak istiyorsan okumaktan kaçmamalısın. Başarılar dileriz. :)

    1. Ne 2 dk mi? Bu kadar uzun şeyi 2 dk demi yazacaksın? fazla uzun

    1. Merhaba Ajda, özet çıkarabileceğine inanıyoruz. Başarılar. :)

  3. Bence proje odevi uzun olmasi gerekiyor zaten yani arkadaslar bence yuksek almak icin uzun yazmaktan kacinmayin.Bence son derece guzel ve akilda kalici…Tesekkurler Evhayat

    1. Merhaba Ceren,

      Pozitif yorumun için teşekkürler. Başarılar diliyoruz. :)

  4. Çok teşekkürler ev hayat sayenizde ödevden 100aldım bence herkes 100alabilir çok bilgi öğrendim burdan hoca çok beğendi kimse kötü olmuş demesin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu