Şömine Temizliği Nasıl Yapılır?
Mekanları ısıtmak için kullanılan şömine, yıllardan beri evlerde mimari bir yapı öğesi olarak kullanılmaktadır. Şömine güzel yönlerinin yanı sıra, temizliği zor bir ev elemanıdır. Özellikle kışın sonlarına doğru, şömine temizliği yapılmalıdır.
Şömine, soğuk kış günlerinde hem evin ısınmasına yardımcı olur, hem de ev dekorasyonuna güçlü bir hava kazandırır. Şömine seçerken dikkat edilecek unsurlar nelerdir ve şömine bakımı nasıl yapılır?
Günümüzün gelişen teknolojisinde artık büyük-küçük her eve uygun yapıda bir şömine modeli tasarlanmaktadır.
Şöminelere genel bir bakış yapacak olursak, şunları söyleyebiliriz: Şömineler yakıt cinslerine göre; odunlu, gazlı, elektrikli ve bacasız olmak üzere 4’e ayrılır. Odunlu şöminelerin, diğer türlere göre ısıtma oranı çok daha yüksektir. Ancak bu şömineler, belirli ölçülerde özel bir düşey bacaya ihtiyaç duyarlar. Yani bu demek oluyor ki, odunlu şömine kullanımı, çok katlı binalar için pek uygun değildir.
Gazlı şömineler, hermetik baca sistemleri ile her mekâna kolayca monte edilebilir. Tasarımlarının şıklığı ve temizliğinin kolay olması gazlı şöminelerin en büyük avantajlarıdır. Ayrıca bu şöminelerin yakıt taşıma gibi bir sıkıntıları da yoktur.
Herhangi bir baca ya da tesisat sistemi gerektirmeyen bacasız şömineler, elektrikli ve bio ethanol sıvı yakıtı ile çalışır. Bu tarz şömineler, ev ısıtmada diğer türlere oranla yetersiz kaldıkları için, genellikle dekoratif amaçlı kullanılır.
Şömine Bakımı
Şömine, evde hem ısınmayı sağlamasının hem de dekorasyona hoş bir hava katmasının yanı sıra, temizlenmesi en zor olan ev elemanlarından biridir. Ancak bu zorluğa rağmen, şöminelerin temizliği ihmal edilmemesi gereken bir konudur.
Şömine temizliği, özellikle kış aylarının sonlarına doğru yapılmalıdır. Bacası ise, yıllık olarak ve özellikle kışa girmeden önce kesinlikle kontrol ettirilmeli ve temizliği yaptırılmalıdır. Zira herhangi bir sebeple baca tıkanmış olabilir.
Şömine temizlerken şu noktalar göz önünde bulundurulmalıdır:
- Tipik banyo temizleyicileri, şöminedeki is lekelerini çıkarmaya yardımcıdır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, kullanılan deterjanların çok kuvvetli olmamaları gerektiğidir. Aksi halde, deterjan silme işlemi esnasında veya şömine yakıldığında malzemede lekelenmelere neden olabilir.
- İs lekeleri inatçıysa, banyo temizleyicileri yetersiz kalabilir. Bu durumda, tuğlaları banyo temizleyicileri ile köpükleyin ve köpüğü bir süre bekletin. Ardından, sulandırılmış banyo temizleyicisini tuğlalara sprey ile püskürtün ve sert bir fırça yardımı ile tuğlaları ovun. İs lekesi hala çıkmadıysa, içinde TSP (trisodyum fosfat) bulunan temizleyicileri deneyin.
- Genel olarak şömine temizliği, beyaz bir sabun ve nemli bir bez ile silinerek yapılabilir.
Şömine seçiminizi ve bakımını bu bilgiler doğrultusunda gerçekleştirdiğiniz takdirde, kış boyunca şömine karşısında keyifli saatler geçirebilirsiniz.
Şömine Nasıl Yıkanır?
Şömine haznesinin içine, alt kısmına ince tahta parçaları gelecek şekilde, ince odunlarla doldurarak şöminenizi kolayca tutuşturabilirsiniz. Odunların altındaki tahta parçalarının kolay ve hızlı tutuşmasını istiyorsanız tahtaların altına gazete gibi kağıt parçaları koyabilirsiniz.
Şömineyi tutuştururken kesinlikle benzin, tiner gazyağı vb. parlayıcı ve yanıcı maddeler kullanmayınız.
Yanan odunlar yer değiştirdiğinden, hazne camına dayanmasını veya camı kırması olasılığından dolayı odunları dikkatli diziniz. Fazla odun doldurmayınız.
Şöminede kullanacağınız tahta ve odun parçalarının, kullanmadan önce içlerine saplanmış çivi ve metal parçalarının olmadığını kontrol ediniz. Bu çivi ve metal parçalar yanma sırasında saplı bulundukları tahta ve odun parçalarından yüksek ısıdan dolayı fırlayarak, yaralanmalara, hazne camının kırılmasına veya yangına sebep olabilirler.
Mevcut Şömineyi Yıkanmadan Kapalı Hazne Yerleştirilebilir mi?
Eski şöminenize kapalı hazne yerleştirmeniz çok zordur. Bunun üç sebebi vardır.
Kapalı haznenin çok ısı üretmesinden dolayı, şöminenin iç kısmında izolasyon ve ısının rahatça hareket edebilmesi için belli bir boşluk bulunmalıdır. Şömine yıkılmadan bu işlemler yapılamamaktadır. ( Şöminede izolasyonun ve yeterli miktarda boş alanın bulunamaması durumunda boya dökülmesi, şömine, kartonpiyer, asma tavan ve duvar patlaması gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.)
Şömine yıkılmadan yapılan hazne baca bağlantılarının, doğru yapılamamasından kaynaklanan sızmalar meydana gelir.
Mevcut şömineye kapalı hazne yerleştirilebilmesi için şömine ağız ölçüsü ile hazne ölçülerinin birbirine uymamaktadır.
Şömine Haznesi Temizliği
İç temizliği: Haznenin içindeki külleri küllüğe düşürünüz. Küllüğü çekip boşaltınız. Şöminenin önüne düşen ve haznenin içinden alamadığınız külleri kesinlikle su ile temas ettirmeyiniz (mümkünse elektrik süpürgesi ile çekiniz.)
Cam Temizliği: Camda oluşan isi temizlemek için deterjanlı su hazırlayıp, sert yüzeyli sünger ile köpürtünüz ve 5 dakika kadar bekletiniz. Daha sonra cam yüzeyini hafifçe ovarak silip, kurutunuz. Camın tekrar kirlenmemesi için cam ıslakken şömineyi yakmayınız. Bu şekilde yapılan temizlikle camınız zarar görmeyecektir.
Pik Temizliği: Haznenin dış kısmını silerken ıslak bezin haznenin demir olan pik döküm yapısında paslanmalara neden olmasından dolayı sadece kuru bez kullanınız. Sürekli yanan haznelerin arka plakalarında zamanla oluşan beyaz ve kalıcı tortu tabakası tamamen doğal olup, bu tabakayı kaldırmak için herhangi bir işlem yapmayınız. Hazneye yanıcı ve ateşe karşı dayanıksız boyalar sürmeyiniz.