Şubat Ayı Doğa Takvimi
Şubat ayında ilk cemre havaya, ikinci cemre suya düşüyor. Doğa takvimine göre şubat ayında neler olacak?
Bilimin henüz böyle gelişmediği dönemlerde insanlar doğa olaylarını yorumlayarak takvimler oluştururlardı. Bu takvimler coğrafyaya ve kültürlere göre farklılık gösterirdi. Uzun yıllar doğanın ve iklim koşullarının gözlemlenmesi ile oluşturulan bu takvimler köklü ve zengin bir kültürel geleneğin ürünüdür.
Hangi ürünün ne zaman ekileceği, çiçeklerin ne zaman açacağı, zemherinin ne zaman biteceği, güllerin ne zaman budanacağı bu gözlemler sonucunda belirlenir ve bu bilgilere göre takvim oluşturuldu.
Bu bilgiler bilimsel verilerin değil, gözlemlerin sonucunda edinilirdi. Fakat bu geleneksel takvimlerin çoğunlukla 1-2 gün sapmayla da olsa isabetli tahminler yaptıkları görülür.
Bu takvimler aynı zamanda kültürel mirasa da işaret eder. Bu gözlemlerin kültürel mirasa da önemli etkileri olmuştur. Çünkü halk takvimleri uzun zamana dayanan tecrübelere dayanarak oluşturulmuştur.
Kadim bir kültürel çeşitliliğin olduğu Anadolu’nun da geleneksel bir takvimi var. Anadolu’da birçok köyde hâlâ bu geleneksel bilgilere uyularak tarım takvimi belirlenmektedir.
Şubat Ayı Doğa Takvimi
1, 2, 9, 10 Şubat: Çiçek ve şifalı otların bakımı ve ekimi için uygun günler
2 Şubat: Dünya sulak alanlar günü
5, 6, 14 Şubat: Meyve veren sebzeler için uygun ekim günleri
8 Şubat: Yeniay
10 Şubat: Ağaç dikme günü
20 Şubat: İlk cemrenin havaya düşmesi
22 Şubat: Dolunay
27 Şubat: İkinci cemrenin suya düşmesi
Ekim dikim için bereketli günler yaklaşıyor. Soğuk havaların bitmesine de az kaldı. İlk cemrenin düşmesiyle toprak canlanıyor. Baharı karşılamaya hazırlanın.