Bahçelerin Dayanıklı Bitkisi Sukulent

Sukulent ile, yani etli ve sulu bitkileri kullanarak bol renkli ve çok farklı bir bahçe oluşturabilirsiniz. Dikey bahçelerde, kaya bahçelerinde, teras bahçelerinde farklı düzenlemelerle kolayca yetiştirilebilen sukulent, kaktüs familyasından bir bitkidir.

Etli ve sulu bitkiler olarak da adlandırılan sukkulentler, zor koşullara dahi kolay adapte olabildikleri için çok tercih edilen salon ve balkon bitkilerindendir. Özellikle çok sıcak iklimlere kolaylıkla adapte olabilirler. Sukkulentleri birarada kullanarak, farklı bir ağaç yaratabilirsiniz.

Bir huni şeklinde biraraya getireceğiniz farklı tür ve ebatlardaki sukkulent bitkilerle oluşturacağınız küçük ağacı, ister bahçenizde farklı bir köşe yaratmak için, ister evinizde yılbaşı ağacı olarak değerlendirebilirsiniz.

Kolayca yetiştirilebilen sukulentler sayesinde, sürdürülebilir ve yeşil bir bahçeye sahip olabilirsiniz. Su tutma becerisi sayesinde uzun süre susuz yaşayabilen sukulentlerin birçok çeşidi bulunuyor. Evde ve bahçede kolayca yetiştirebilirsiniz.

Çakıl taşları, taşlar ve otlarla yaratıcı kompozisyonlar oluşturarak sukulentlerle evinizi ve bahçenizi süsleyebilirsiniz. Eğer evinizde yetiştirmek istiyorsanız, uygun bir cam ev seçmeniz gerekir. Radyasyonu toplama özelliği bulunan sukulent, evinize estetik bir boyut kazandıracak.

Sukulent ile Bahçe Peyzajı

Yüksek sıcaklara dayanıklı olan sukulent, kuru iklimlerde yetişebilir. Kökleri toprağın çok derininde olmadığından toprakta biriken suyu emerek yaşamını kolayca sürdürebilir. Uzun süre sulanmasalar da yeşil kalacaklardır. Fazla sulanmaları köklerinin çürümesine sebep olabilir, bu seeple yapraklarının ıslatılması yeterlidir. Kış koşulların 20-30 günde bir sulanmaları gerekir. Doğrudan güneşe ihtiyaç duymaz. Aydınlık ve yarı aydınlık ortamları sever. Direk güneşe maruz kaldığında saracaktır. Az aydınlık ortamda ise yemyeşil görünecektir.

Sukulentler ile bahçenizde birbirinden farklı onlarca peyzaj denemesi yapabilirsiniz. Birçok şekle girebildiği ve birçok şekilde uzayabildiği için zengin peyzaj imkanları sunar. Küçük bahçeler için mini boylarda, büyük bahçeler içinse boyuna ve enine büyüyenleri tercih edilmektedir. Bordo, mor, mavi, yeşil, sarı renkli çiçekleriyle bahçenize renk katacaktır.

Kış bahçeleri için dona dayanıklı olan türlerinin tercih edilmesi gerekir. Echeveria Subrigida türü kışa dayanıklıdır. Sarkıtarak yetiştirmek için Senecio Rowleyanus, doğru bir tercih olacaktır. Fkaat bu tür kışa dayanıklı değildir. Bunun için de taşınabilir şekilde ekerseniz, kışın daha sıcak bir yere alabilirsiniz. Yayılarak büyüyen Sempervivumlar, direkt toprağa ekilebildikleri gibi, sığ saksılarda da büyüyebilmektedirler. Haworthialar ise sıcak ve kurak havalara dayanıklıdır.

Sukulentin bakımında en önemli nokta, birbirine benzer türleri bir arada yetiştirip, birbirinden ayrı olanları ayrıştırmaktır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu