Sümbül Çiçeği

Hoş kokulu çiçekleriyle sümbül çiçeği Akdeniz kıyılarında ve Afrika’nın tropik kesimlerinde yabani olarak yetişir.

Bahçe sümbüllerinin çoğu mor çiçekli sümbül türünden elde edilmiştir. Sümbül çiçekleri ince ve düzgün yaprak demetinin tam ortasında çıkan bir çiçek sapının ucunda açar. Dik salkımlar oluşturan hoş kokulu ve çansı çiçeklerin renkleri mavi, mor, sarı, kırmızı, pembe ya da beyazdır. Çiçekler yalınkat ya da katmerlidir.

Toprak İsteği

Süzek, hafif, tuzluluk derecesi düşük ve su tutma kapasitesi yüksek olan topraklarda sümbül yetiştiriciliği yapılır. Toprak pH değeri 6-7 olmalıdır. Sera içerisine dikilecek soğan boyutu 12 cm ve üzeri olmalıdır. Dikim sonrası soğanların üzeri 1 cm toprak ya da ince kum ile örtülür. Dikim sonrası toprak sıcaklığı 16-19 0C olmalıdır. Sıcaklığın yükselmesi bitki gelişmesi yönünden olumsuz etki yapar.​

Dikimi

Açık alanda eylül-aralık aylarında, sıra usulü dikim uygulanır. Homojen havalanmayı sağlamak için sıraların hâkim rüzgârların estiği yönde olması gerekir. Keseksiz toprak yapısı ve su birikintileri hastalıklara kaynak oluşturacağından tesviyesi düzgün bir araziye dikim yapılmalıdır.

Sıcaklık İsteği

Dikim tarihi çiçeklerin oluşum periyoduna ve toprak sıcaklığına bağlıdır. Dikimden sonraki ortalama sıcaklık 9 derece olmalıdır. Sıcaklıkların 13 dereceyi aşması çiçek oluşumunu geciktirir. Ürünlerin çürümesine neden olur. Bu durum başarısızlık riskini artırır. Erken çiçeklenme için dikim sıcaklığının 7 dereceden yüksek olmaması gerekir. Bununla birlikte geç çiçeklenme için düşük sıcaklık değerlerine ihtiyaç vardır. İlk 2-3 hafta dikim sıcaklığının 13 0C olması zarar vermez. Bu periyottan sonra sıcaklık 9 dereceye düşürülmelidir.

Işık İsteği

Açık alanda yapılan sümbül yetiştiriciliğinde yaz mevsiminde ortalama güneş ışığı süresi 10-12 saatin üzerindedir. Kış döneminde ise ışıklanma süresi daha azalır. Ancak nötr bitki olduğundan bu durumdan fazla etkilenmez.Sera yetiştiriciliğinde sümbülleri erken çiçek açtırmak için ek ışık yapmak gerekir.

Nem İsteği

Ülkemizde açık alanda sümbül yetiştiriciliğinin yapıldığı yerlerde (özellikle Ege bölgesinde) kış mevsiminde yağış miktarı fazla olduğundan bu dönemde yağışlı gün sayısı da fazladır. Ayda ortalama on gün yağışlı geçmektedir. Bitkiler nem ihtiyacını bu şekilde karşıladığı gibi kurak mevsimler için de su depolar Yaz mevsiminde ise soğanların su ihtiyacı sulama suyu ile karşılanma alıdır. Ancak fazla nemden kaçınılmalıdır. Aksi taktirde soğanlarda çürüme görülebilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu