Süs Lahanası
Cruciferae familyasından 10- 30 santimetreye kadar boylanabilen otsu bir bitkidir.
Karalahana çeşitlerinden türetilmiş olan süs lahanasının da dahil olduğu familyanın bilimsel adı Brassica Oleracea’dır. Süs lahanası ev bitkisi değildir, açık havada yetiştirilir. Bahçenizi renklendirmek isteyenler için ideal bir bitkidir.
Sarmal biçimde, düz kenarlı ve ince saçaklı olmak üzere üç türü vardır. Pembe, krem, yeşil, mor renklerde olabilir. Dikiminden sonra ilk yıl çiçeklenmez. İkinci yılında yaz sonunda çiçeklenmeye başlar.
Tohumla üretilmektedir. Haziran, temmuz aylarında ekilmelidir. Tohumları fazla derine gömmeden üzerine hafifçe toprak atarak ekmek gerekir. 8-15 derecede çimlenir.
Güneşli yerleri sever, fakat serin toprak ister. Kireçli olmayan her toprakta yetişebilir, toprağı geçirgen olmalıdır. Soğuğa dayanıklıdır. Çok düşük ya da çok yüksek sıcaklıklar yaprak renklenmesini engeller. Sıcak yerlerde öğle sıcağından koruyup düzenli su vermek gerekir.
Kuş gübresi önerilir. Besin takviyesi verilecekse düşük dozajlarda ve 20 gün ara ile verilmelidir. Besin takviyesi yapraklarda renklenme başlayınca kesilmelidir.
Fazla su istememekle birlikte toprak yüzeyi kurudukça sulama yapılmalıdır. Budama yapılmasını gerektirmez, fakat sararan, kuruyan yapraklar temizlenmelidir.
En iyi tohum ekme zamanı sonbahar başıdır. Kışın şiddetli geçtiği yerlerde kış sonunda ekilmelidir ve bakımına dikkat edilmelidir. Fideler iki üç yapraklı olduktan sonra tek tek saksılara ekilmelidir.
Hazır yetişmiş süs lahanası alacaksanız sonbahar, ilkbahar mevsimlerini tercih etmelisiniz. Evinizde soğuk oda yoksa bahçede tutmalısınız. Sıcak odada kalırsa çürüyebilir.
Rengarenk süs lahanaları ile bahçenize güzellik katabilirsiniz.