Suya Konulan Çiçeklerin Köklendirilmesi

Çiçeklerin köklendirilmesi için çeşitli yöntemler var. Suda köklendirme de bu yöntemlerde biri. Peki suya konulan çiçek nasıl köklendirilir?

Suda köklendirme işlemi, bitkinin emici tüylerinin gelişimi aşamasında alınan örneklerin birkaç gün suda bekletilmesi sürecini kapsar. Bu yöntem, suyu sevmeyen türler için uygun değildir. Bundan dolayı bitkinin, suda köklendirme için uygunluğu araştırılmalıdır.

Çiçeklerin Köklendirilmesi İçin Uygun Dönem Ne Zamandır?

Suda köklendirme, türlere göre değişiklik gösterir, ancak genel olarak bitkilerin canlı ve aktif olması nedeniyle en uygun dönem ilkbahar ayları ile haziran ayıdır.

Çiçeklerin köklendirilmesi

Çelik, Bitkiden Nasıl Alınmalıdır?

Bitkiden alınacak olan çeliğin kesiminde makas ya da körelmiş kesici aletler kullanılması, dalı zedelenebilir. Bunun yerine falçata kullanımı daha uygun olacaktır. Ayrıca çelik, 45 derecelik açıyla kesilmelidir.

Çelik Ne Zaman Alınır?

Yılın her mevsiminde çelik almak mümkündür. Kışın yaprağını döken ağaçların çoğaltılmasında odun çelikleri kış dinlenme mevsiminde, yapraklı, yeşil veya yarı odunlaşmış çelikler büyüme mevsiminde, henüz sertleşmemiş veya yarı odunlaşmış dallardan alınırlar. Dar ve geniş yapraklı her dem yeşil türler, yıl içinde bir veya daha fazla büyüme dönemi gösterdiklerinden bu dönmelere göre çelik alınabilir.

İlkbahar veya yazın alınan yaprağını döken bitki türlerinin yeşil çelikleri, kışın alınan odun çeliklerinden daha çabuk köklenmektedir. Köklenmesi zor olan bitkiler için yeşil çeliklerin alınması zorunludur. Kışın yaprağını döken türlerin odun çelikleri, yaprak dökümünün hemen öncesinde ilkbaharda tomurcukların kabarmasına kadar olan devrede almak mümkündür. Köklenmesi kolay olan türlerde ise dinlenme mevsiminde alınması önemli bir fark oluşturmaz.

Hızlı gelişen tomurcuklar bazen kök oluşumunu uyarma eğilimindedir. Ancak dinlenme hâlindeki tomurcuklar kök gelişmesini engelleyebilir. Kışın yaprağını döken türlerin yeşil çelikleri için en iyi sonuçlar çeliklerin mümkün olduğu kadar erken alınması ile gerçekleşir. Ancak bu dönemde yaprakların tam büyüklüklerini almış ve sürgünlerin bir derece olgunlaşmış olması gerekir. Yeşil çelikler, önceden seraya alınarak sürdürülmüş saksı ağaçlarından alınırsa daha olumlu sonuçlar elde edilir.

Geniş yapraklı her dem yeşil bitki çelikleri, sürgün faaliyetinin durmasından ve sürgünlerde odun dokusunun kısmen olgunlaştıktan sonra alınırsa köklenme hemen gerçekleşir. Çelik alma zamanı türlere göre değişmekle birlikte ilkbahardan sonbahar dönemine kadar alınabilir. İğne yapraklı her dem yeşil bitki çeliklerinin köklenmesinde en iyi sonuçlar, çeliklerin sonbahar sonundan kış sonuna kadar geçen sürede alınmasıyla gerçekleşir. Ana bitkilerin belirli zamanlarda kış dinlenme ihtiyacını gidermek amacıyla soğukta tutulması köklenmeyi teşvik eder. Bunun için de bu tip çelikler birkaç hafta soğuklamadan sonra alınırlarsa köklenme daha da artmaktadır.

Bitki Suda Nasıl Köklendirilmelidir?

Klordan arınması için kullanılacak su, mutlaka dinlendirilmelidir.

Bitkinin köklenme sürecinde osmoz basıncı (hücrelerde su basıncı) dolayısıyla çürüme riski vardır. Bu riski ortadan kaldırmak adına (bir su bardağı suya bir çay kaşığı) şeker eklenerek suyun yoğunluğu arttırılabilir.

Bitki, suya konulduğunda yaşamını sürdürebilmek için bir hormon salgılamaktadır. Bu, bitkinin hem hastalıklardan korunmasını hem de köklenmesini sağlayan bir hormondur. Suyu sık değiştirilen bitki aslında salgıladığı hormondan uzaklaştırılmış olur. Bitkinin suyunu tamamen yenilemek yerine, 3-4 günde bir kirli suyun yarısını alıp, aynı miktarda bekletilmiş temiz su eklenerek oksijen oranı yükseltilmelidir.

Gereğinden büyük bir kapta ya da aşırı miktardaki suda köklendirilmek istenilen bitki bulunduğu ortam için yeterli miktarda hormon salgılayamayacağı için köklenme gerçekleşmeyebilir.

Suda Köklendirme İçin Püf Noktalar

Çiçeklerin köklendirilmesi için aşağıdaki püf noktalara dikkat etmek gerekir:

  • Su klorsuz olmalıdır. Bunu sağlamak için suyu iki gün bekletmeniz yeterli olur.
  • Köklendirme yaparken suyu haftada bir ya da 10 günde bir değiştirmelisiniz. Suyu daha sık değiştirirseniz bitki çürüyebilir. Daha geç değiştirirseniz de suyun oksijensiz kalmasına sebep olur.
  • İki haftada bir suya bir damla sıvı besini lave edin. Eğer sıvı besin yoksa çok az şeker serpebilirsiniz.
  • Köklendirme yapılan yer çok serin olmamalıdır.
  • Köklendirme yapmak için kullandığınız şişe ya da bardak koyu renk olmak zorunda değildir.
Çiçeklerin köklendirilmesi

Suda Köklenen Bitki Nasıl Dikilmelidir?

Kökler 5-6 cm. uzunluğa eriştiğinde, bitki dikilmeye hazır hale gelmiş demektir. Dikim işlemi için besin bakımından zengin, bitkiye uygun türde toprak seçimi yapılmalıdır.

Bitkinin mineral ihtiyacını karşılayabilmesi için kullanılacak toprak, nemlendirilmiş olmalıdır. Köklerin toprağa adapte olabilmeleri için can suyu verilmemelidir.

Bitki, kökleri içinde barındırabilecek derinlikte bir çukura dikilmelidir; dikimin ardından ise, direkt olarak güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. Bitkinin aydınlık ortamda bulunması ise, gelişimi açısından oldukça gereklidir.

Dikim işleminden birkaç gün sonra kökler toprağa tutunmuş olacaktır. Bitki türünün ihtiyacına göre sulama işlemlerine başlanılabilir. Kesilen bitki çeliği, artık yeni bir bitkiye dönüşmüştür.

İlgili Makaleler

84 Yorum

  1. Degerli paylaşımcı arkadaşlar. Eylül ayında çelikle incir, nar, dut, gul, fidani yetiştirilirmi? Celiklerin nekadari toprakta nekadari toprak dışında olmalı.
    Selamlar.

    1. Hasan Bey Merhaba,

      Ağustos’un 3.haftasından itibaren gül gibi sert gövdeli bitkilerin ekimi uygundur. Ekim yaparken, bitkinin gövdesinin 2cm kadar dışarıda olması, %80-90 oranında toprağın içinde olmasına dikkat etmeniz gerekir. İyi sonuç almak için aşılı fidan ekmenizi öneririz.
      Umarız, yanıtımız yapacağınız üretimlerde size fayda sağlar.

  2. Cesitli bitkilerden Çelik fidani yetiştirmek istiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler

    1. Hasan Bey Merhaba,
      Çelik fidanı yetiştirmek için, kaynak bitkiden çelik kesip, belirli bir süre suda köklenmesini bekleyebilir veya çeliği direkt olarak toprağa dikerek, köklenmesini sağlayabilirsiniz. Özellikle ilgilendiğiniz bitki çeşitleri varsa, belirtmeniz durumunda yardımcı olmayı çok isteriz.

  3. Merhaba.ananas yetisdirmek istiyorum.lutfen baba yardim ediniz.ananasin bas hisesindeki taci nasil koklendire bilirib?lutfen bilenler yardimda bulunsun.onceden tesekurler

    1. Merhaba Nigar Hanım,

      Ananasın çiçek bölümünün alt kısmını yarım santim kesin. Kalan kabukları gövdeye zarar vermeden temizleyin. Köklerin kolay çıkmasını sağlamak için de alt kısımlardaki küçük yapraklardan birkaçını koparın. Bir kavanoza su doldurun ve ananası kavanoza kökleri suya değecek şekilde yerleştirin. Kavanozu da gölge bir alana koyun. Her gün suyu değiştirin. 30 günün sonunda ananas köklenecektir.

  4. Slm 3 -5 adet iğde dikmek istiyorum daldan köklendirme yapabilir miyim en iyi nasıl olur

    1. Merhaba Alaattin Bey,

      İğdenin üretimi dal parçalarından çelik alınarak yapılır. Çelikleri açık araziye dikildiğinde kolayca köklenir. Güneşli ortamlarda iyi gelişir. Kolaylıklar dileriz.

  5. merhaba bana bir gül geldi ben de uzun süre canlı kalsın diye camlı bir kaba su koyup gül u içinde beklettim. bir hafta geçti gülün sapindann filizler çıkmaya başladı .her gün biraz cik büyüyor …. gul hala suyun içinde sapi kurumamis.bana onereceginiz bir sey var mi bu gül saksiya mi alsam çıkarıp kurumaya mi bırakayım bilemedim .cevabı mail me de atarsanız sevinirim.

    1. Merhaba Sare Hanım,

      Öncelikle gülün sapının çürümediğinden emin olun. Eğer bir çürüme varsa, saptaki çürük kısmı kesin. Gülün yapraklarının su ile temas etmemesini sağlayın. Mikroptan arındırmak için suya bir çay kaşığı çamaşır suyu ekleyebilirsiniz. Gülle ilgili bakım önerilerimize şu sayfadan ulaşabilirsiniz: https://evhayat.com/gulun-bakimi-nasil-yapilir

    2. Aynisi bendede oldu. Ama ne yapmam gerektiğini anlamadım. Şu an mutfaktaki vazoda duruyor hazır satılan çiçek toprağı alıp silsem olurmu. Yine birsüre mutfak masasında yerini değiştirmeden tutmam gerekecek sanırım. Filiz verdi ama kok yok oyuzden ne yapacağımı bilemedim yardımcı olursanız sevinirim

    1. Merhaba Şevket Bey,

      Kök çelikleri sonbaharda yaprak dökümünden, ilkbaharda gözlerin sürmesine kadar geçen dinlenme döneminde alınırlar. Çelikler 5-10 cm boyunda hazırlanırlar. Kök parçalarının nemli ortamlarda tutulmaları ve kurumalarının önlenmesi gerekir. Kök çelikleri arazide 60-80 cm aralıklarla ve 3-5cm derinlikte açılan çiziklere yan yana ve yatay olarak dizilir üstleri toprak ile kapatılır. Bu çelikler üzerindeki gözler ilkbaharda sürer ve yaz boyunca gelişerek sonbaharın sonlarında dikime hazır fidan haline gelirler.

    2. çelik parçasını kökten mi ,daldan mi, yoksa govdeden mi almam lâzım :(

    3. Merhaba Şevket Bey,

      Kök ya da yapraktan çelik alabilirsiniz. Umuyoruz başarılı olursunuz. :)

  6. İyi günler. eve aldığımız güllerden birinin dalını köklendirebilir miyim düşüncesiyle çiçek kısmını ve dipteki yapraklarını kesip suya koydum. konuyla ilgili bilgim olmadan yaptığım için dip kısmını eğim vermeden kestim. bir hafta gibi bir süredir suda bekletiyorum ancak bugün çıkardığımda uç kısımda hafif bir koku ve kabuğunda yumuşama algıladım. yaklaşık 42-43 cm bir dal. çürümemesi ve daha iyi gelişmesi için ne yapabilirim? suyuna ekleyebileceğim büyütücü karışımlar nelerdir?

  7. çamı köklendirme yapabilirmiyim. yapılıyorsa medot’u nasıldır. çok teşekkür ederim.

    1. Merhaba Fahri Bey,

      Eğer kozalaklarının içindeki tohumlarda embriyo varsa çimlendirebilirsiniz. Tohumların birkaç tanesini kesip içinin dolu olup olmadığını kontrol edin. Daha sonra tohum yastığı ya da saksıya tohum harcı hazırlayıp yüzeyini düzeltin, tohumları ekin ve çok kalın olmayacak şekilde üzerini örtün. Her gün düzenli bir şekilde nemlendirmeyi ihmal etmeyin.

  8. Ben bitkimi toprakta koklendirdim bitkim suda da yasabilen bi bitki onu ben nasıl suya alistirabilirim

    1. Merhaba Betül Hanım,

      Hangi bitki olduğunu öğrenebilir miyiz?

  9. merhaba areka palmiyesinin yanından yeni çıkan filizi köküne dogru inip kırdım suya koydum. palmiye nasıl köklendirilir. doğru mu yaptım bilmiyorum

    1. Merhaba Büşra Hanım,

      Kökten keserek ayırdığınız sürgünü diktikten sonra tam şeffaf naylona geçirin, bağlayın. Sıcak bir odada, çok aydınlık ama direkt güneş ışınları almayan bir yerde tutun. Ayırdığınız sürgün yeterince köklü ise bir hafta – on gün kapalı tutmak yeter. Az köklü ise üç dört hafta kapalı tutmak gerekir. İlk bir haftadan sonra her gün bir saat kadar arttırarak poşeti açıp havalandırın. Naylonda kapalı iken direkt güneşten korumalısınız.

  10. Merhaba. Üzüm fidanı üretmek için bir miktar 7 göz olarak çelik kestim. Toprağa dikmeden önce suya koydum. Fakat çeliğim tamamı suya girmiş. Bir sorun olurmu. Teşekkürler

    1. Hanefi bey çelikte çürüme gerceklesmediyse sorun olmayacaktır. Hatta bazen %1_5 arası şeker ve bir tablet eritilerek ilave edilmiş suda 1 hafta bekletmek köklenme sürecini hızlandırır.

    1. Merhaba Nur Hanım,

      Yaprak boğumları çok kısa, gövdesi pütürlü ve renkli olan begonya rizom gövdelidir. Rizom gövdeli begonyanın gövdesi parçalara ayrılarak her parça köklendirilebilir. Süz, pürüssüz begonlar dallrından çoğaltılabilir. Dalı direkt toprağa dikerek köklendirebilirsiniz. Her iki yöntemde de uygun zaman ilkbahar ortasıdır. Hava sıcaklığının 30 dereceyi bulduğu ve sıcak saatlerin uzun sürdüğü zamanlarda bu yöntemler uygulanmamalıdır. Rizom gövdeli, kısa boylu begonyalar yaprak çeliğiyle de çoğaltılabilir. Bu yöntem yılın her zamanı uygulanabilir.

  11. Bir dalını kırdım Ben 2 haftadır suda bekletiyorum fakat uc kısmı kararmaya basladı suda olmuyor galiba türleri varmış cok anlamıyorum cok beğenerek aldım cok çiçekli bir tür cicekten yaprakları görünmüyordu ama baska bir cicekten böcek bulaşmış kötü olmaya basladı bende en azından cogaltayım istedim gercekten yardımcı olursanız çok sevinirim

    1. Nur Hanım,

      Daldan çoğaltabilmek için direkt toprağa ekmeniz yeterli olurdu. Suya koyarak köklendiremezsiniz. Fakat begonyanın çeşidini anlayabilmemiz için editor@evhayat.com adresine çiçeğin fotoğrafını yollarsanız, daha kolay yardımcı olabiliriz.

    1. Nur Hanım,

      Olgunlaşmış bir yaprağı, eğer uzunsa sapında 5 cm mesafe kalacak şekilde, kesin. Açıkta 3 gün boyunca bekletin. Ponza taşını kaseye koyun ve musluk suyuyla yıkayın. Suyu iyice süzün. Beklettiğiniz begonya yaprağını ponza taşının içinde kalacak şekilde yerleştirin. Begonya yaptağı sığacak büyüklükte bir kase olmalıdır. Kaseyi bir kapakla kapatın. Direkt güneş almayan ama kuvvetli aydınlık olabilen bir yere koyun. Haftada bir kapağını açın ve bir iki saat havalandırın. Geceleri serin oluyorsa sabaha kadar kapağı açık tutabilirsiniz. Eğer ponza taşları kurumuşsa sulayın. Ponza taşlarının ıslanması yeterli. Köklenmiş mi diye kontrol etmek için bir ay dolduktan sonra yaprağı tutun, hafifçe çekin. Eğer oynuyorsa bırakın. Üç hafta sonra tekrar kontrol edin, böylece 3 hafta ara ile kontrollere devam edin. Sıkı sıkı tutunmuşsa köklenmiştir. Ardından begonyayı dikebilirsiniz. Serin mevsimde iseniz, diktiğinizde hemen sulayın, esintili ve güneşli bir yere koyun. Sıcak mevsimde iseniz; dikince sulamayın. Bir hafta boyunca üstünü naylon ile kapalı tutun. Bir hafta dolunca naylonu açın, sulayın. Yeri sabah veya akşam güneşi alan, hafif esintili bir yer olmalı.

  12. Merhaba ataturk cicegi diye bilinen bitkiyi suda koklendirmek istiyorum, cicegin 1dalini koparttim ve suda bekletmeye basladim.2hafta gecti cicekte bi koklenme goremedim cicek ölmuyor da canlanmiyor da.buradakileri okudum ve kokunde curume olabilecegini dusunerek 45derecelik aciyla curuk yeri kestim fakat beyaz bi su akti sut gibi bir sey, suya biraz seker koydum simdi ne yapmam gerekir tesekkurler

    1. Merhaba Onur Bey,

      Budanan dallardan çelik usulü ile çoğaltılabilir. Budadığınız dallardan 10 santim kadar uzunluğunda çubuklar kesin. Yayvan bir kavanozun dibine dört parmak yüksekliğinde nemli toprak koyun, toprağı bastırmayın. Çubukları toprağa birkaç santim ara ile batırın. Kavanozun ağzını naylon ile kapayın. Naylona birkaç delik açabilirsiniz. Her gün veya gün aşırı açın havalandırın. Direkt güneş almayan ama çok aydınlık ve sıcak bir yerde tutmalısınız. 10 gün içinde dallar filizlenir.

  13. Tesekkur ederim bilgilendirme icin elimde sadece 1 dal vardi onu dediginiz gibi nemli topraga batirdim topragi sikmadim ve posete koydum bikac delik actim beklemedeyim

  14. Merhabalar bir gül ağacından bi dal kopardım ekmek için temmuz da yiz nasıl ekmeliyim tutar mi gül. Benim için çok önemli yardımcı olabilir misiniz?

    1. Merhaba Gamze Hanım,

      İyice olgunlaşmış sağlıklı dallardan en fazla 25 cm boyunda çelikler hazırlayıp güneş alan bir yere, hafif eğik konumda, üçte ikisi toprak içinde kalacak şekilde dikin. İlkbaharda köklenir ve büyümeye başlarlar. Fakat sonbahar ortası ile kış başında yapmalısınız.

  15. Merhabalar. Söğüt ve kavak dallarından çelikleme yapsak olur mu acaba bu dönem. Olmazsa hangi dönem yapmak daha iyi olur. Ayrıca bu günlerde hangi ağaç türlerini çeliklemek uygun olur.

    1. Merhaba Çağlar Bey,

      Söğüt, dut, ayva, üzüm asması ve nar gibi ağaçların fidanlarını dikmek için köklendirilmiş olmasına gerek yoktur. Dikilen çubukların sürgün vermeden dikilmeleri gerekir. Ekim-mart dönemi fidan dikimine uygundur. İyi günler dileriz.

  16. Merhaba. Suanda soguk havaya dayanikli nar yetistiriyorum (russian pomegranate diye geciyor) budadigim dallari koklendirme yaparak cogaltnak istiyorum nasil bir yol denemem gerekiyor bilgilendirebilirmisiniz?

    1. Merhaba Mehmet Bey,

      Nar ağacının dibinden kazmayla köklü filiz alın. Sonbahar veya ilkbahar mevsiminde 50 cm kazdığınız çukurlara bu köklü fidanları dikip can suyunu verin. İyi günler dileriz.

  17. Ben çiçeğin dalından kopartsam ve direk olarak diksen tutma ihtimali varmı ? Çiçek türü :yaprak güzeli.

    1. Merhaba,

      Yaprak güzeli bir dalı kesilip direkt toprağa dikilerek çoğaltılabilir. Köklenmesi birkaç gün sürer. Hiçbir özel işlem yapmanıza gerek yok. Sadece dalı dikin ve sulayın. İlk bir hafta direkt güneş almamalı. Kolaylıklar dileriz.

  18. zeytinden çelik alıp suda bekletilirse köklenirmi çelik almanın özellikleri varmıdır

    1. MErhaba Zeki Bey,

      Zeytin ağacı yetiştirmek için: Sağlıklı ve çeşit özelliği taşıyan zeytin ağacından seçilen 1 yıllık sürgünlerden çelikler kesilerek 25-35 cm. olarak boylanır. Üzerindeki 2-4 yaprak kalacak şekilde hazırlanan çelikler dikime hazırdır. Çelikler toprağa dikilir ve köklenmeleri beklenir. Köklenen zeytin istenilen yere dikilebilir. Kolay gelsin.

  19. Ben menekşe köklendirmek istiyorum nasıl yaparım,kaç güne kök verir ?
    Nelere dikkat etmeliyim ?

    1. Merhaba,

      Suda köklenirebilirsiniz. Bir çay bardağına sadece 1-2 cm kadar su doldurun. Bir bardağa bir yaprak koyun. Suyu on-on beş günde bir değiştirin. Daha sık değiştirmeyin. On güne kadar su fazlaca eksiliyorsa hiç değiştirmeden üstten yine az miktarda su ekleyin. Yavru yaprakların sap uzunluğu 2 cm olana kadar bekletin. Ondan sonra dikebilirsiniz. Kolaylıklar.

  20. Merhaba hediye olarak günebakan(ayçiçeği) aldım bu dönemde köklendirme yapabilir miyim benim için çok önemli

    1. Merhaba Ece Hanım,

      Bir su bardağı suya bir çay kaşığı miktarında şeker koyup çiçeği bu suya koyun. 3-4 günde bir suyu yenileyin. Kökler 4-5 cm uzadığında toprağa dikebilirsiniz.

  21. Merhaba eşimin bana aldıkları arajmandan çiçekleri köklendirip ekmem mümkün müdür acaba bilgilendirir misiniz beni rica etsem

    1. Merhaba Sibel Hanım,

      Çiçeklerin köklendirilmesi türlerine göre değişir.

  22. gül çeliklerinden kestim bu çelikleri suda bekletmem gerekmi yoksa direk toprağa almammı uygun çelik kesimi ay farkedermi dilediğimiz zaman alabilirmiyiz teşekkür ederim şimdiden

    1. Merhaba Bekir Bey,

      Direkt toprağa dikebilirsiniz. Nisan sonuna kadar ekilebilir. Kolay gelsin.

  23. Merhaba.
    Ters lale bitkisini topraktan çıkardım. Soğanı içinde kaldı. Uzun olan bitkiyi suya bıraktım. Ama bunu toprak da değerlendirmek istiyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim. Yardımcı olursanız sevinirim

    1. Merhaba, Suda çimlendirdikten sonra tekrar toprağa ekebilirsiniz. Kolaylıklar.

  24. Merhaba bana teyzenin biri şakayık koparip verdi çok beğendiğim için suya koydum koklendirmem lazm bı yol gösterir misiniz lutfen

  25. Merhaba
    Kanlanşo çiçeği ekicem dalından aldım ama kök olması için suda bekletirken alt kısım çürümüş nasıl yapabilirim? Ekersem ölür mü?
    Bu çiçeğin toprağının nem oranı nasıl olmalı? Daha önce 2 tane ektim ama ikisi de öldü lütfen yardımcı olur musunuz? Ekim ve sulama işlemleri hakkında.

  26. İyi günler ben gül dalı aldım budanmış onu suya koydum gül kök yaparmı
    Lütfen söyleyibilirmisiniz babannem için
    Ekicemde söylersen çok memnun olurum

  27. Meraba bn papatya ekmek istiyorum ama nasıl köklendireceğimi bilmiyorum yardımcı olurmusunız

    1. Merhaba,

      Yazıdaki yöntemi uygulayabilirsiniz. Bir dal papatyayı suya koyun. Suyun 3-4 günde bir üstten alarak temizleyin. Suya bir çay kaşığı da şeker ekleyin. Kolay gelsin.

    1. Merhaba,

      Denemek gerekir. Koşullara göre değişir. Bir deneyip bize de yazarsanız seviniriz. Kolay gelsin.

  28. Kolay gelsin.Ben suda sukulent yaprağı köklendiriyorum.Bir iki hafta oldu kök oluşmadı fakat yaprağın altında şeffaf sallanan bi salgı oluştu.Bunun anlamı nedir?

    1. Merhaba,

      Suda çürümeye başlamış olmalı. Çoaltırken sukulentten bir parça alıp bir gün bekletin. Ardından nemli bir toprağın üzerine (içine değil, üzerine) koyun. 2 hafta içinde köklenir.

    1. Merhaba,

      Aldığınız dalı doğrudan toprağa ekerek köklendirebilirsiniz. Kolay gelsin.

  29. Merhabalar, ben yaklaşık 2-3 haftadır Benjamin bitkimden birkaç dal kestim ve suya koydum. Birkaç gün önce ise bitkimin alt kısmından beyaz şeyler çıkmaya başladı. Bazıları koptu bazıları duruyor. Bunlar nedir? Kök ise ne yapmalıyım ?
    Ayrıca suyun içerisinde birden fazla dal koyabilir miyiz ?
    Teşekkürler

    1. Merhaba,

      Muhtemelen kök vermiş. Bu durumda saksıya dikebilirsiniz, zamanı gelmiş.
      Suya birden fazla dal konulabilir ama tercihen ayrı ayrı koymak daha iyi olur.
      Kolay gelsin.

  30. Merhabalar. Bir yakınımın bahçesindeki çiçekten çelik dal almak istiyorum ama köklendikten sonra 6-7 saatlik yolda yanımda götüreceğim.Acaba bir sey olur mu, nasıl götürebilirim? Şimdiden teşekkürler :)

    1. Merhaba,

      Çeliği aldıktan sonra suya koyarak yanınızda taşıyabilirsiniz. Bir sorun olmayacaktır.

  31. Merhaba papatya almıştı önemli bi arkadaşım ve kurumasını istemiyorum suya koymalı 3-4 gün oldu nasıl köklendirebilirim?

  32. Merhaba evde salon bitkisi kökleri sanırım fazla sudan çürümüş suan hiç kökü yok kocaman bitkim gözlerimin önünde her geçen gün kötüye gidiyor nasıl kurtarabiliriz. Adını bilmiyorum büyük yapraklı. 2.sorum bir dal kopartıp dikmeye çalıştığım çiçekleri mesela kauçuk kaç gün suda bekletmeyim. Toprakta köklenme olmaz mı

    1. Merhaba,

      Bitkinin adını bilmeden yardımcı olamayız. Ama çürüyen kökleri temizleyip bitkiyi sağlıklı bir dalından köklendirmeyi deneyebilirsiniz.
      Diğer sorunuza gelecek olursak, bir gün söylemek mümkün değil. Köklenme durumunu kontrol edin. Yeterince çok kök oluştuysa artık toprağa dikebilirsiniz. Ortalama 2 haftayı bulur. Toprakta köklenme de olur, fakat her çiçek olmaz.
      Kolay gelsin.

  33. Merhabalar, Bir bardak suya konulmuş Hanımeli çiceğinin ucundan koparıp, küçük bir saksıya diktim. Çiceğin iki yaprağı var birinin dikerken zarara uğradı. Şu anda günde bir kez toprak nemliğini kontrol ederek, su veriyorum. Dikili 4-5 gün oluyor. Rengi kararmış ve çok az gelişmiş gibime geliyor. Acaba doğru mu yaptım? yapıyorum? Sizlerin önerileride almak isterim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu