Tarçın Ağacı

Tarçın, defnegiller familyasından olan hoş kokulu tarçın ağacının kabuğundan elde edilmektedir.

Tarçın torpikal iklimlerin bitkisidir. Her mevsim yeşil kalır. İklim değişikliklerinde, aşırı sıcak ve soğuklarda hemen zarar görür.

Tarçın nerelerde yetişir?

Hoş kokusu ve aroması ile özelikle içecekler ve tatlılara lezzet katan tarçın, ülkemizde yetişmemektedir. Tarçın ağacı Güney Asya bölgesinde; Srilanka, Hindistan, Çin, Mynamar’da yetişmektedir.

Tarçının Çin tarçını ve Seylan tarçını olarak iki türü vardır. Çin tarçını uzun boylu, Seylan tarçını ise kısa boyludur. Seylan tarçını daha fazla rağbet görmektedir.

tarçın

Tarçın nasıl elde edilir?

Seylan tarçını Sri Lanka bölgesinde Hindistan ve Myanmar bölgesinde yetiştirilir. Kışın yapraklarını dökmez. Bu ağacın dalarlı kesilir, ağacın kabukları soyulur ve mantar tabakaları çıkarılır. Çıkarılan tabakalar birbirinin içine konularak kurutulur. Daha sonra ezilir ve baharat olarak satılır.

Çin tarçını daha uzun boyludur. Çin tarçın ağacı da yapraklarını dökmez. Seylan tarçını ile aynı yöntemle Çin tarçını elde edilir. Çin tarçınının seylan tarçınına göre daha yakıcı ve keskin bir tadı vardır. Bu sebeple Seylan tarçını daha çok tercih edilmektedir.

Tarçın ağacının hem kabukları hem de yaprakları kullanılabilmektedir. Bu sebeple yapraklarını toplamak ya da gövdenin kabuğunu sıyırmak ağaca zarar vermez.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu