Taze Fasulye Nasıl Pişirilir?
Yaz mevsiminin en sevilen sebzelerinden taze fasulye, tezgahlardaki yerini almaya başladı. Taze fasulye nasıl pişirilir?
Zeytinyağlıların en lezzetlilerinden taze fasulye Türk mutfağının aranan yemeklerinden. Taze fasulye etli yapılıp sıcak servis edilebileceği gibi, zeytinyağlı yapılıp soğuk olarak da servis edilebilir. Her haliyle enfes bir tada sahip olan taze fasulye özellikle Akdeniz ve Ege mutfağına aşina olanların sofralarda aradığı bir lezzettir.
Fasulyenin Taze Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?
Fasulyenin lezzetli olabilmesi için öncelikle doğru seçilmesi gerekir. Fasulye bayat olmamalıdır. Körpe, taze, az kılçıklı olması çok önemlidir. Taze olup olmadığını anlamak için fasulyeyi ortasından kırın. Gevrek ve kolayca kırılıyorsa tazedir.
Fasulye Nasıl Pişirilir?
Eğer kılçıklıysa doğrama sırasında her iki yanından da sıklıkları sıyrılıp alınmalıdır. Uçlarını ayıkladıktan sonra kılçıklarını da bıçak yardımıyla ayıklayabilirsiniz.
Taze fasulye yemeği için ince kıyılmış soğan ve kabukları soyulmuş domatesleri doğrayıp bir çay bardağı zeytinyağı ile birlikte, fazla derin olmayan bir tencereye ekleyin. Önce orta ateşte, sonra hafif ateşte yarım saat kadar pişirin. Fasulyelerin koyu rengi açılmaya başladığında yemek oldu demektir.
Zeytinyağlı fasulye pişirilirken suyuna 1-2 tatlı kaşığı şeker (ya da 1-2 kesme şeker) katarsanız yemek daha lezzetli olur. Şeker yemeğe hem lezzet hem de renk katar. Yemeğin daha canlı görünmesini sağlar.
Taze fasulyenin hem görünüm hem de lezzet olarak en güzel şekilde sofranıza gelmesi için bazı püf noktaları önemli.
Püf Noktaları
Taze fasulyenin boncuk, ayşekadın, çalı ve şeker olmak üzere birçok çeşidi vardır. Hepsinden de taze ve kılçıksız olması koşuluyla, lezzetli yemekler yapabilirsiniz.
Fasulyelerin parlamasını istiyorsanız, pişirmeden önce kaynar suda 5 dakika haşlayın. Soğuk sudan geçirdikten sonra pişirebilirsiniz.
- Boncuk fasulye iri taneli ve kısadır, ikiye üçe bölünerek pişirilir, taneleri de ayrılarak yemeğe karıştırılabilir.
- Ayşekadın fasulye enlidir ve taneleri çok iri değildir, pişirirken önce boydan ikiye dilimleyip sonra, dilimleri bölmek gerekir.
- Çalı fasulyesi çekirdekli değildir, yumuşaktır, uzun boyludur. Dilimlemeden ve bölmeden pişirilebilir.
- Şeker fasulye, kısa, çekirdeksiz ve inceciktir, bölmeden pişirebilirsiniz.
Afiyet olsun.