Temizlik Bezi Kullanım Alanları – Temizlik Bezi Çeşitleri
Temizlik bezi temizliğin en önemli yardımcısıdır. Birbirinden fakrlı alnlar için birbirinden farklı temizlik bezleri kullanılır. Temizik bezlerinin kullanım alanlarını inceleyelim.
Temizlik bezi, çok çeşitli liflerden özel olarak dokunur. Bezin emici (pamuklu, keten, sentetik, elyaf vb.) olması ve kirden kolay arınması önemlidir. Suyu sıkıldığında kuruya yakın nemlilik olmalıdır. Çok çeşitli kumaşlardan yapılabilir. Nemli ve kuru olarak kullanılır. Toz bezlerinin tüy bırakmayan kumaşlardan seçilmesi, avuç içinde toplanacak büyüklükte olması gerekmektedir. Toz bezleri kullanıldıktan sonra silkelenmemeli, sıcak sabunlu su ile yıkanmalıdır.
Temizlik Bezi Çeşitleri ve Kullanım Alanları
- İki taraflı kısa tüylü, pamuktan dokunmuş bezler: Nazik yüzeylerin kurulanmasında, metal, gümüş, gibi eşyaların parlatılmasında ve toz almada kullanılır.
- Kareli bezler: Daha çok nemli olarak toz almada kullanılır. Son yıllarda piyasaya sürülen sentetik, emici toz bezleri, yıkandıklarında kiri çabuk bıraktıkları ve emici oldukları için tercih edilmelidir.
- Pike türü bezler: Kareli ve flanel bezlerden biraz kalın, kendinden desenli tek renk olarak dokunmuş olanlardır.
- Atılabilir toz bezleri: Çok ince dokunmuş, emiş özelliği yüksek bezdir. Genellikle enfeksiyon kontrol alanlarında kullanılır. Bir defa kullanıldıktan sonra yakma fırınlarında yakılır.
- Sünger bez: İnce selülozik maddeden yapılmıştır. Çok amaçlı bezdir. Kiri çabuk temizler. Kullanıldıktan sonra yıkanıp kurumaya bırakılır.
- Keten bezler: İnce keten iplikten dokunmuştur. Tüy bırakmadığı için cam, ayna vb. yüzeylerin temizliğinde kullanılır. Temizlik bittikten sonra deterjanlı suda yıkanıp kurumaya bırakılır.
- Sentetik elyaftan yapılan toz bezleri: Piyasada çok çeşitli ölçü ve renklerde bulunmaktadır. Büyüklükleri, kullanılacakları yere göre değişir. Örneğin yer bezi toz bezinden daha büyük, suyu iyi absorbe etmesi için kalın yapılmıştır. Sentetik toz bezleri, yıkandığı zaman kolay temizlendiği ve çabuk kuruduğu için kullanışlıdır. Kullanıldıktan sonra deterjanla yıkanmalı ve kurumaya bırakılmalıdır. Suda bırakılan bezlerin ömrü kısalacağı gibi hoş olmayan koku da meydana gelir.
Moplar Nasıl Kullanılır?
Özellikle köşeli ve girintili yüzeylerin temizliğinde etkili olur. Moplar; parlak olmayan zeminlerin temizliği için kullanılan püsküllü ıslak mop, toz toplamak için genellikle kuru zeminlerin temizliği için kullanılan düz (yassı) şekilde olan nemli mop, halı temizliğinde halıyı fazla ıslatmadan makine ile birlikte kullanılan yuvarlak bez (bonut) mop olarak gruplandırılır. Kirin yoğun olduğu tuvalet, duş, havuz kenarı gibi ıslak alanların temizliğinde kullanılır. Pamuklu kalın lifleri olan püskül şeklindeki paspaslardır. Temizlik ve cila işlerinde kullanılmaktadır.
Ağzı süngerli olan türleri de bulunmaktadır. Moplar genel temizlik sırasında kuru ve gevşek kirlerin alınmasında, ıslak ve nemli temizlik yapılmasında kullanılabileceği gibi yumuşak cilanın elle atılması durumunda cilalama işlemi sırasında da kullanılır. Moplar temizlik bittikten sonra yıkanıp kurutulmalıdır. Mopların su ve cila içerisinde bekletilmesi doğru değildir. Mopların mop kovası ya da presli kova ile kullanılması paspas işleminin daha başarılı yapılması açısından önemlidir.
Süngerler Nasıl Kullanılır?
Süngerler banyo, lavabo, halı, duvar gibi yerlerin temizliğinde kullanılmaktadır. Gözenekli, su emme özelliği olan esnek araçlardır. Islak zeminlerin temizlenmesinde bezin yaptığı işi yapar. Yeşil, mavi ve beyaz olmak üzere üç renkten üretilir. Yeşil ve mavi mutfak malzemelerindeki yemek artıkları ve lekeleri çıkarmak için kullanılırken; beyaz, sıhhi tesisat vb. yüzeylerin temizliğinde ve genel temizlikte kullanılır. Süngerler son yıllarda bir yüzlerine çok ince alüminyum tel koyulması ile su toplama, köpük alma yanında ovalama amacıyla da kullanılır.