Tencere Temizliği Nasıl Yapılır?

Tencere temizliği nasıl yapılır? Çoğu zaman yuvarlak biçimde olan ve yemek pişirmek için kullanılan tencereler; teflon, çelik, bakır, toprak gibi çeşitli malzemelerden üretilmektedir.

Yemek pişirmek için kullanılmaları sebebiyle tencerelerin temizliği insan sağlığı açısından da oldukça önemlidir. Doğru temizlik yöntemlerini uygulayarak mutfağınızda hijyen sağlayabilirsiniz.

Teflon Tencere Temizliği Nasıl Yapılır?

Teflon kaplı tencerelerin iç yüzeylerinin çizilmemesi gerekir. Çizildiğinde kanserojen madde salgılamaya başlar. Bu tip tencereleri yumuşak süngerle, sıcak su ve sıvı deterjan yardımıyla temizleyin. Asla bulaşık teli kullanmayın. Teflon tencerelerin, kapakları cam olduğu için yemek birikintileri, kapağın tutma kısmında görülebilir. Bir tornavida yardımı ile kapağın ortasında bulunan, tutma yerindeki  vidaları çıkarın. Bu kısımları sabunlu bir bez yardımıyla temizleyip, durulayın. Durulama işlemi bittikten sonra kurutup, vidaları tekrar takın.

Teflon tenceredeki lekeleri temizlemek için su, karbonat ve sirke kullanabilirsiniz. Bir bardak su içine, iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke koyun. Bu karışımı tencerenin içine dökün ve 10 dakika orta ayardaki ateşte kaynatın.

Sararan teflon tencereyi eski rengine döndürmek için, bir miktar su ve biraz çamaşır suyunu tavanın içine koyarak kaynatın. Tavanızı ateşten aldıktan sonra, önce sıcak su, daha sonra soğuk su ile iyice yıkayın.

Tencerenin dibi tuttuğu ya da yemeğinizi yaktığınız zaman tencereyi hemen temizlemeyin. Teflon tencerenin içine su koyarak, bir – iki saat bekletin. Daha sonra tencereyi sıcak su, sıvı deterjan ve yumuşak bir sünger yardımıyla silin.

Çelik Tencere Nasıl Temizlenir?

Çelik tencere çok kullanışlıdır. Bulaşık teli ile de sert yüzeyli süngerlerle de yıkayabilirsiniz. Çelik tencerelerin tercih edilme nedenlerinin başında; kullanım kolaylığı ve yıkama rahatlığı gelir.

Bakır Tencere Nasıl Temizlenir?

Yılda bir kez kalaylatılarak, bakır alaşımı yenilenen bakır tencerelerde, lezzetli yemekler pişirilir. Çizilmemesi için iç yüzey, süngerle ve sıvı bulaşık deterjanı ile yıkanabilir.

Toprak Tencere Temizliği Nasıl Yapılır?

Yeni alınan toprak tencerelerin ya da çömleklerin, küçük çatlaklar nedeni ile kırılma tehlikesi bulunur.  Bunu önlemek için  toprak tencereler kullanmadan önce,  dörtte üçü kadar sirkeli sıcak su ile doldurulur. Sonra 24 saat bekletilir ve soğuk su ile yıkama yapılır. Bu işlemden sonra, toprak kap ile her türlü yemek pişirilebilir.

Dibi Tutmuş Tencere Nasıl Temizlenir?

Dibi yanmış tencereleri bulaşık makinesinde yıkadığınız zaman lekeler çıkmayabilir. Doğru temizlik yöntemleri kullanarak, dibi tutmuş tencereyi etkili şekilde temizleyebilirsiniz. Ocakta unutulan ve dibi tuttuğu için artık kullanılamaz hale gelen tencereler büyük bir sorun teşkil eder.

Yemek yapan ya da özellikle yemek yapmaya yeni başlayan ve dalgın olan herkes yemeği muhakkak en az bir kez ocakta unutmuştur.  Ya unutkanlıktan ya da zamanı ayarlayamamaktan ötürü bu durumla karşılaşabilirsiniz. Aklınıza ilk olarak tencereyi çöpe atmak gelir, çünkü artık kullanılamaz halde olduğunu düşünürsünüz. Fakat evde hazırlayacağınız basit bir tarifle bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.

Aşırı ısıya maruz kalan tencerelerin dibi yanabilir. Yanan tencereyi iyi bir şekilde temizleyebilmek için, sirke ve karbonatla hazırlayacağınız karışımı kullanabilir ya da yağ çözücülerden faydalanabilirsiniz.

Sirke ve Karbonat Kullanın: Tencerenin yanık kısımlarını kaplayacak kadar sirke ekleyin. Üzerine 1-2 çay kaşığı karbonat ve 2 bardak kadar su ilave edip kaynatın. Dibindeki bu yanıklar su kaynamaya devam ettikçe çözülecektir. Daha kaynayan suyu döküp ve tencereyi yıkayın.

Yağ Çözücü Kullanın: Tencerenizin dibi  sirke ve deterjan ile temizlenemeyecek kadar kötü durumdaysa, alternatif olarak içine yağ çözücü dökün ve tencereyi kapağı kapalı olarak 10 dakika kadar bekletin. Ardından bulaşık deterjanı ile yıkayarak durulayın.

İşte evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz basit bir tarif:

Malzemeler:

  • Karbonat
  • Su

Kullanım:

Dibi tutan tencerenin ya da tavanının yüzeyini kaplayacak şekilde karbonat serpin. Karbonatın üstünü aşacak şekilde su ekleyin. Bu şekilde birkaç saat bekletin. Birkaç saatin sonunda bezin sert tarafıyla tencerenizin ya da tavanızın dibini kazıyabilirsiniz.

Bu yöntemi çelik, emaye ve döküm tencerelerde kullanabilirsiniz, teflonlar için kullanacaksanız kazıma işlemini daha nazik yapmanız önerilir. Dibi tutmuş tencereleri temizlemek için kullanacağınız yöntemlerden sonra, tencerenin iyi bir şekilde durulanmasına özen gösterin.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu