Tencere ve Tava Çeşitleri

Tencere ve tava yapımında kullanıla materyallerin pişirilen yemeğe geçme ihtimali vardır. Bu sebeple tencere ve tava çeşitleri içinden sağlıklı yemekler için en doğru seçeneğe yönelmek gerekir.

Tencere ve tavalar kolayca temizlenebilen malzemeden üretilmelidir. Bunun yanı sıra tencere ve tavaların tabanını çizmeyecek şekilde ahşap, bambu ya da silikon mutfak gereçleri kullanılmalıdır. Aşınmış, yüzeyi yıpranmış tencere ve tavalar da kullanılmamalıdır.

Yemek yaparken kullandığınız tencereleri sadece yemek yapma aracı olarak görmeyin. Raflarda ve servis sırasında sofrada duruşu, mutfağınızın stilini yansıtacaktır. Cam kapaklı tencereler seçerek, yemeğinizin daha lezzetli ve sağlıklı olmasını sağlayın. Tencerelerin teknik özellikleri de, enerji tasarrufu için önemlidir. Kalın gövdeli tencereler, enerjiyi kolayca içine hapsedebilir. Tencere içlerindeki litre göstergesi, ölçü kapları kullanmadan kolayca malzemeleri eklemenizi sağlar.  Mutfağınız renkli bir dekorasyona sahipse, rengarenk tencereler yerine nötr renkli tencereler seçin. Renkli ve desenli tencereler, sade mutfaklarda kendini daha çok gösterecektir.

Yemek yaparken en çok kullandığınız eşyalardan biri olan tencereleri seçerken, mutfak dekorasyonunuza ve tencerenin teknik özelliklerine bakın.

Tencere ve Tava Modelleri

Alüminyum: Alüminyum kaplar kullanıma bağlı olarak zamanla besinlerin alkali ve asit içeriğinden etkilenir. Bu sebeple temizliğine dikkat etmek gerekir.

Bakır: Bakır kaplar ısıyı iyi iletir. Bakır kaplar kalaylanarak kullanılmalıdır. Kalayları eskimiş bakır kap ve tencereler kullanılmamalıdır.

Cam: Son derece sağlıklı bir alternatiftir. Fırında ya da ocakta rahatlıkla kullanılabilir. Hem pişirme hem de saklama kabı olarak kullanılabilir. Cam pişirme kapları çizilmemesi için telle ovulmamalıdırlar.

Çelik: Çelik kaplar kolay yıpranmaz ve dayanıklıdır. Çelik kaplar besinleri saklamak için de uygundur.

Demir: Kaliteli dökme demir tencereler bakımına dikkat edilirse ömür boyu kullanılabilir.

Seramik: Kaliteli seramik kaplar kullanılmalıdır. Aksi durumda besinlere kurşun maddesi geçebilir. Bilinen, iyi markalar tercih edilmelidir.

Teflon: Yapışmaz özellikleri ile sıkça tercih edilirler. Kaplaması zarar görmüş, yıpranmış teflon kaplar kesinlikle kullanılmamalıdır.

Toprak: Zarar görmemeleri için toprak kaplar pişirme sırasında kısık ateş kullanılmalıdır. Toprak kaplar kullanıldıktan sonra iyice temizlenmeli ve kurutulmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu