Tohum Nasıl Saklanır?

Tohum nasıl saklanır? Tohum nasıl elde edilir? Tohumla çoğaltma nasıl yapılır? Tohum hakkında bilmek isteyeceğiniz her şey.

Tohum Nedir?

Tohum, döllenmeden sonra tohum taslağının gelişmesiyle meydana gelir. Bir tohumda içten dışa doğru embriyo, besin dokusu ve tohum kabuğu olmak üzere üç kısım bulunur.

Tohum Nasıl Elde Edilir?

Bitkiler, tohumlar ile var olur. Sebze ve meyvelerden alacağınız tohumları ekerek yeni sebze meyveler yetiştirebilirsiniz.

Domates tohumu elde etmek için, çok olgunlaşmış bir domatese ihtiyaç duyulur. Bir kağıt havlu içinde tohumları sıkmak veya bir elekten geçirmek gerekir. Tamamen kuruyana kadar, tohumları oda sıcaklığında tutun ve daha sonra da tohumları, oldukça kuru bir ortamda saklayın.

Biber tohumu elde etmek için, olgunlaşmış, iyice kızarmış biberleri kullanın. Sebzenin içindeki tohumları çıkarın ve tamamen kuruyana kadar, oda sıcaklığında muhafaza edin.

Patlıcan ve bahçe yaban mersini tohumu elde etmek ise, biraz daha karmaşıktır. Çok olgun bir ürün seçilip tohumlar ayrıldıktan sonra, sabit sıcaklıkta bu tohumları kurutun. Önemli olan, bu sebzelerin tohumlarını çıkarırken sabırlı olmaktır.

Fasulye ailesinden soya ve bezelyenin tanelerini kendi içlerinde kurutmak daha sağlıklıdır. Türlerine göre bazıları daha çabuk kururken, bazıları daha yavaş kurur. Fasulyeler bu aşamada, kuru bir ortamda iyice havalandırılarak muhafaza edilmelidir. Kuruyan taneler, fasulyenin içinden çıkartılmalı ve zararlıları engellemek için, 24 ile 30 saat arasında buzdolabında saklanmalıdır. Ardından, normal oda sıcaklığında muhafaza edilebilir.

Marul tohumu elde etmek zordur. Birkaç marula, yeterince büyüyüp çiçek açana kadar müsaade edin. Marul tohumları, çiçeğin arasındaki kuru görünümlü yaprakların altındadır. Tohumları ayırmak için, bu yaprakları avucunuzun içinde biraz ovalayın.

Havuç, pancar, soğan, lahana gibi iki yıllık bitkiler, sadece yaşamlarının ikinci yılında tohum verirler.

Bitki Tohumları Nasıl Saklanır?

Tohum nasıl saklanır? Tohumların sağlıklı bir şekilde saklanması gerekir. Saklama süresi; bitki türü, tohumun olgunlaşma derecesi, yapılan ön işlem, tohumun çimlenme değeri, tohumun rutubet içeriği, saklama ortamının sıcaklığı, ortamın rutubeti, ışık, hastalık ve zararlılar ile depolama şekline göre değişir.

Saklama sürelerine göre tohumlar ise şöyle sınıflandırılabilir:

  • Kısa ömürlü tohumlar: Saklama süreleri birkaç hafta ile 1-2 yıl olan tohumlardır.
  • Orta ömürlü tohumlar: Saklama süreleri 4-5 yıl olan tohumlardır.
  • Uzun ömürlü tohumlar: Saklama süreleri 10–20 yıl arasında olan tohumlardır.
  • Tohumların saklanmasında dikkat edilmesi gerekenler:
  • Olgun tohumlar saklamaya alınmalıdır.
  • Çimlenme yeteneği yüksek tohumlar saklamaya alınmalıdır.
  • Toplama, çıkarma ve temizleme aşamalarında zarar görmemiş tohumlar ancak karanlık ortamlarda uzun süreli saklanabilir.
  • Tohumun türü, kimlik bilgileri, üretim yılı ve kaç kapta saklandığına ilişkin bilgileri içeren etiketlerin biri kabın içine konulmalı, diğeri ise kabın dışına bağlanmalıdır.
  • Tohumlar kendilerine zarar vermeyecek en düşük sıcaklık ve en düşük nem içeriği ile saklanmalıdır.
  • Kuru ve ortancıl tohumlar düşük sıcaklıkta ve havasız kaplarda, nemcil tohumlar ise belli bir nem eşiğinin üstünde ve gaz geçiren kaplarda saklanmalıdır.
  • Gerek tohum içindeki rutubet gerekse ortam rutubeti ve sıcaklığı, iniş- çıkışlar göstermemeli yani sabit olmalıdır.

Çiçek Tohumu Nasıl Saklanır?

Çiçeklerin köklendirilmesi

Tohum nasıl saklanır? Mevsimlik çiçeklerin tohumlarını daha sonra ekmek üzere saklayabilirsiniz. Peki mevsimlik çiçek tohumu nasıl saklanır?

Birkaç noktaya dikkat ederek bu sene açan çiçeklerinizin tohumlarını güzelce muhafaza edebilir ve seneye de bu çiçek tohumları ile aynı güzel bahçeye kavuşabilirsiniz.

Tohum Saklama Yöntemleri

Tohum nasıl saklanır? Çiçeklerin saplarında kurumasına izin vermeyin. Çiçeklenme sezonu geldiğinde, mevsimlik bitkilerinizden birer sap kesin ve bunları güneşte kurumaya bırakın.

Çiçekleri saplarından kesmedikçe, bunların içindeki tohumlar, olgunlaşır ve tek seferde kurur. Bu da tohumların rahatça toplanmasına yardımcı olur.

Bütün tohumlarınızı kuruttuğunuzda ve tekrar dikime hazır hale getirdiğinizde, bunları kilitli poşetlerde saklayabilirsiniz.

Kilitli poşete koyduğunuz tohumları, cinslerine göre farklı poşetlere koyun ve üstlerine isimlerini yazın. Serin ve karanlık bir köşede saklayın.

Tohumların belirli bir çimlenme zamanları bulunur. Çimlenme ömrü diyebileceğimiz bu süreden sonra tohumlar canlılıklarını yitirmiş olurlar. Tohumları beklettiğimiz ortam ışık almayan karanlık, nemden uzak ve serin bir yer olmalı. Derin dondurucuda da bekletebiliriz. Ancak nemlenme ihtimali sebebiyle bozulabilir. Bunu önlemek için vakumlanmış paketleri derin dondurucuya koyabiliriz. Tohumları beklettiğimiz kaplara meşe odunu külü koyarak nemini uzaklaştırabiliriz.

Özetle:

  • Çiçeklerin saplarında kurumasına izin vermeyin. Çiçeklenme sezonu geldiğinde, mevsimlik bitkilerinizden birer sap kesin ve bunları güneşte kurumaya bırakın.
  • Çiçekleri saplarından kesmedikçe, bunların içindeki tohumlar, olgunlaşır ve tek seferde kurur. Bu da, tohumların rahatça toplanmasına yardımcı olur.
  • Bütün tohumlarınızı kuruttuğunuzda ve tekrar dikime hazır hale getirdiğinizde, bunları kilitli poşetlerde saklayabilirsiniz.
  • Kilitli poşete koyduğunuz tohumları, cinslerine göre farklı poşetlere koyun ve üstlerine isimlerini yazın. Serin ve karanlık bir köşede saklayın.
  • Bu yöntemleri kullanarak tohumları muhafaza edebilir, daha sonra bahçenize ekerek güzel bir bahçeye kavuşabilirsiniz.

Yetiştirilmesi Kolay Sebze Tohumları

Bahçenizde sebze yetiştirmek, hem çok eğlencelidir, hem de sebze ve meyveye yaptığınız harcamalardan kurtulmanızı sağlar.

Başlangıç için, kolayca yetiştirebileceğiniz birkaç tohum aşağıdaki gibidir:

En kolay yetiştirebileceğiniz tohumlardan biri, fasulyedir. Fasulyenin, kolay elde edilebilen büyük tohumları vardır. Çalı fasulyesi, fazla alanı olmayanlar için çok uygundur. Saksıda bile yetişebilir. Fasulyeyi soğuk ıslak toprağa dikerseniz, filiz vermez, sadece toprağın altında köklenir. Fasulye için en ideal toprak, sıcak ve nemli olandır. Fasulye büyümeye başladıktan sonra, gübreye ihtiyaç duymaz.

Domates de kolay yetiştirilen tohumlardandır. Çeri domates, özellikle soğuk iklimlerde yaşayanların bahçeleri için idealdir. Bir kere yetişmeye başladığı zaman, kolayca çoğalır.

Marul da, bahçede kolay yetiştirilen tohumlardandır. Marul tohumları çok küçüktür. Bu sebeple, tohumları kum ile karıştırıp bahçeye serpmeniz en ideal yoldur. Marul, ılık havalarda çok kolay ve hızlı yetişir.

Bitkiler Tohumla Nasıl Çoğaltılır?

Tohum, tohumlu bitkilerin çoğalmasını sağlayan üreme ve yayılma aracıdır. Bahçe bitkileri tohumlar ile doğal yollardan çoğaltılabilir.

Bitkilerin kendi türünden yeni bitkiler meydana getirmek için üreme yoluyla meydana getirdiği oluşumlardan biri de tohumdur.

  • Dikmek istediğiniz bitki için uygun bir saksı edinin.
  • Saksıya drenaj yapın.
  • Drenajı uyguladığınız saksıyı organik toprakla doldurun. Toprak doldurma işlemi bittiğinde, toprağa elinizle bastırın.
  • Tohumları toprağın üzerine serpin.
  • Tohumun üzerine kalın olmayacak şekilde bir toprak koyun. Toprak koyduktan sonra elinizle üzerine bastırın.
  • Toprağa can suyunu verin.
  • Sulama işlemi tamamladıktan sonra, saksıyı çiçeğin yetişme özelliklerini göz önünde bulundurarak, uygun bir yere yerleştirin.
  • Eğer bahçenizde sebze yetiştiriyorsanız bir sonraki yıl da sebze ekebilmek için tohum elde edebilirsiniz.

Drenaj: Herhangi bir yapıdan, yapıya zarar verebilecek suyun doğal ya da yapay yollarla uzaklaştırılmasına yönelik yapılan çalışmalara verilen isimdir.

Bitki Çoğaltmada Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bitki çoğaltmada dallarından köklendirerek çoğaltma yönteminde başarısız olmamak için dikkat edilmesi gereken noktalar var.

Hem ev hem de bahçe bitkilerinde geçerli olan şartlar, bitkilerin sağlıklı çoğaltımı için oldukça önemlidir. Özellikle ağaç ve çalı türleri ile iç mekanda yavaş gelişen, uzun ömürlü süs bitkileri için bu koşullara dikkat etmek gerekir.

Çoğalta sırasında başarısız olunmasıyla ilgili başlıca şikayetler şunlardır: Çelikle çoğaltmada tüm şartlar sağlandığı halde köklenme olmaması, çabucak çürümeler, köklenme olsa bile tutmamaları, tutsalar bile hiçbir gelişim göstermemeleri.

Bitki Sohbetleri

Fotosentez Önemli

Bitkilerin loş ve esintisiz ortamda bırakılmaları fotosentez yapamamalarına sebep olur. Bu durumda bir bitkide köklenme olsa bile gelişim görülmez. Esinti, aydınlık, doğru toprak ve yeterli ısı ile bitki için gerekli koşullar oluşturulmalıdır.

Zaman

Çoğalta zamanı da önemlidir. Bitkilerin verimli ve sağlıklı çoğaltılabilmesi için gelişim dönemi takip edilmelidir. Bitkinin hangi mevsimde, hangi sıcaklıkta aktif olduğunu öğrenerek çoğaltma zamanı belirlenmelidir.

Azotla Besleme

Bitki son bir yıl içerisinde azot oranı yüksek gübre ile beslenmişse, çelikle köklenme ihtimali düşüktür. Köklenme olsa bile çürüyebilir. Azotlu gübre gerçek toprak ile birkaç sebze için uygundur. Süs bitkilerinde kullanılmamalıdır. Normal gübreler, eşit ağırlıklı bitki besinleri bitkilere ihtiyaç duydukları azotu fazlasıyla temin eder.

Mineral Eksikliği

Bitkilerin kuvvetsiz toprakta yetiştirilip bitki besini verilmeden, esintisiz yerlerde tutularak sağlıklı fotosentez yapmaları engellenerek, güneşten mahrum bırakmak gibi hatalar güçsüz kalmalarına sebep olur. Bu da çoğaltılmalarını güçleştirir.

Bitkilerin Çoğaltılmaya Hazırlanması

Çoğaltmak istediğiniz bitkiyi sevdiği taze bir toprağa dikmeli ve yıl boyunca aşırıya kaçmadan düzenli aralıklarla beslemeli, yeterli esinti ve güneşli ortam sağlamalı ve sağlıklı gelişimini takip etmelisiniz.

Her bitkinin çelikle ya da kökten ayırmayla üretim şekli ve zamanı farklıdır. Fakat her iki yöntemde de şunlara dikkat edilmelidir: Son bir yıl boyunca ana bitkinin gereken şartlarda gelişim göstermesi, gelişirken hiçbir mineral / element eksikliği çekmemesi, hastalıklara parazitlere maruz kalmaması gerekir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu