Topiari Budama Yöntemi Nedir?

Topiari budama yöntemi ile bahçenizdeki bitkilere dekoratif şekiller verebilirsiniz. Bu budama yöntemi nasıl uygulanır?

Topiari; ağaçların, çalıların ve bodur bitkilerin doğal büyümelerine budama ile müdahale ederek estetik ve sanat anlayışıyla formal ya da informal olarak dekoratif şekiller vermek amacıyla istenilen form, şekil ve obje haline getirilmelerine yani bitkiden heykel, küre, küp, obeliks şekiller oluşturma sanatına topiari denir.

Topiari

Topiari İçin Uygun Bitkiler

  • Hızla büyüyen ve son halinde oldukça dayanıklı hale gelebilecek bitki seçilmelidir.
  • Bitkiye genellikle gençken şekil vermeye başlanmalıdır.
  • Kışın yapraklarını dökmeyen küçük yapraklı ya da iğne yapraklı dal ve yaprak aralıkları sıklığı fazla olan türler seçilmelidir.
  • Yavaş gelişen, bitişik tarzda veya kolonlar halinde ve yukarı doğru sivrilerek büyümeye eğilimli olan, sürekli budamaya dayanıklı olan bitkiler daha uygun olacaktır.
  • Bitkisiyle ilgilenilmezse şeklin üzeri yeniden filizlenir ve verilen şekli bozar. Bu dallar tüm bitkinin büyümesine katkıda bulunur ve gelişen gövdeyi kalınlaştırır.

Şimşir, defne, ateş dikeni, meşe, akdiken, çobanpüskülü, mersin, porsuk, serviler, kurtbağrı, mazı, gürgen, biberiye gibi bitkilere topiari sanatı uygulanmaktadır.

Topiari Nasıl Uygulanır?

Serbest Şekilli Budama

En eski budama tipidir. Serbestçe yayılmış çalılara ve ağaçlara, budanarak ve yaprakları makaslanarak özel şekiller verilir. Bu türde budama küre, kare ya da dikdörtgen gibi geometrik şekillerde en iyi sonucu verir. Karmaşık şekiller için pek uygun değildir.

Topiari

Çalılarla Yapılan Budamalar

Çapı 10 cm’i aşmayacak şekilde özenle tasarlanmış bir çerçeve gerekir. Bu tarz budama küre, kare ya da dikdörtgen gibi geometrik şekillerde en iyi sonucu verir. Karmaşık şekiller için pek uygun değildir. Çalı kullanımı, budanmış şeklin büyüdükçe sıkışmasını ve etrafını kuşatmasını engeller. En iyi sonuç, göreceli olarak daha hızlı büyüyen, makasa gelen ve sürekli yeşil kalan çalılardan alınır. Çalılar, çerçevenin toprakla temas ettiği her noktaya dikilebilir.

Sfagnumla Yapılan Budama

Bu yöntemde bir şeklin oluşturulması 3 aydan kısa sürebilir. Budama şeklinin yüzeyini oluşturmak için galvaniz kaplı, birbirleriyle iç içe geçmiş altıgen zincirlerden oluşan tel çerçeve uygulanır. Bu çerçeve mevcut değilse doldurulmak üzere bir açıklık yaratılır. Dikim malzemesi olarak sfagnum kullanılır ve çerçeve istenen şekil verilmek üzere sıkıca doldurulur.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu