Torf Toprak Evde Nasıl Üretilir?
Fazla yağış alan ve sıcaklığın düşük olduğu yerlerde, su altında yetişen bitkilerin çürümesiyle oluşan torf, toprağın nem ve havasını düzenlediğinden, bitkilerin daha sağlıklı yetişmesini sağlar. Torf toprak uygun şartlar sağladığında, evde de yapılabilir.
Su altında yetişen bitkilerin uzun zaman içerisinde çürümesiyle meydana gelen torfun havalandırma kapasitesi oldukça yüksek olduğu gibi, su tutma potansiyeli de fazladır. Bu sayede, hastalık ve zararlı haşere barındırmayan torf, lifli yapısıyla bitkilerin daha hızlı büyümesine yardım eder.
Bitkilerin ihtiyaç duyduğu su ve gübrenin düzenli bir şekilde bitkiye aktarılmasını sağlayan torf, normal toprakla karıştırıldığında, bitkinin daha sağlıklı uzamasını ve daha uzun süre yaşamasını sağlar.
Torf Toprak Nasıl Yapılır?
Torf, dışarıdan satın alınabileceği gibi, evde de basit yöntemler ile elde edilebilir. Özellikle bahçesi olanlar ve çok sayıda saksı bitkisi yetiştirenler, evde torf oluşturarak, bitkilerin daha sağlıklı olmasını sağlayabilir.
- Çok fazla güneş almayan, zemini toprak olan bir bölge belirleyin.
- Çim, dal, son baharda dökülen yaprak gibi doğal bitki parçalarını biriktirin.
- Biriktirdiğiniz bitki parçalarının üzerine sönmüş kireç ve azotlu gübre ekleyin.
- Oluşturduğunuz karışımın her gün nemli kalmasını sağlayın.
- Dal, çim, yaprak gibi bitki parçalarının renginin değişmesini bekleyin.
Bitki parçalarını kullanarak oluşturduğunuz karışımın rengi birkaç ay sonra değişeceği gibi, kahverengi tonlarında bir renk aldığında torf oluşturma işleminiz tamamlanmış olur. Elde ettiğiniz torfu, bitkilerinizin daha hızlı ve sağlıklı büyümesi için kullanabilirsiniz.
Çay çöpü artıklarını da torf olarak kullanabilirsiniz, çok işe yarar.
Merhaba Eren Bey,
Sizinle aynı fikirdeyiz. :)
Çu postalarını, kullanılmış kahve atıklarını, muz kabuklarını, Yumurta kabuklarını, kuru bira mayasını karıştırarak harika ve tüm bitkileri inanılmaz doping etkisi yapan bir yorgunluk gübre karışımı yaparsınız.
Teşekkürler katkı için.