Turşu Nasıl Yapılır?

Turşu nasıl yapılır? Turşu suyunda altın oran nedir? Kış hazırlıklarının en önemlisi, yıllardır Türk mutfağının geleneksel lezzeti olan turşu kuralım.

Sebze ve meyvelerin salamura yöntemiyle tuzlu çözeltide bir süre bekletilmesiyle elde edilen turşu kış hazırlıklarında ilk sıralarda yer alır. Peki lezzetli ve her zaman sert kalabilen turşu nasıl yapılır?

Lezzetli Turşu Nasıl Yapılır?

Turşu Malzemeleri

  • Turşuluk malzeme
  • Sirke
  • İçme suyu
  • Deniz veya kaya tuzu
Turşu nasıl yapılır tarifi
Turşu nasıl yapılır tarifi

Turşu Tarifi

Her turşunun kuruluş mantığı ve altın formülü aynıdır. Öncelikle hangi turşuyu yapacağınıza karar vermelisiniz. Hangi malzemelerden turşu yapılır? Sarımsak, acur, biber, domates, patlıcan gibi sebzelerin turşusu yapılır. Turşu kuracağınız kavanozun temizliği çok önemlidir. Steril olmayan kavanozda turşu tutmaz. Kavanoz nasıl temizlenir? İyice yıkadığınız kavanozu kaynar suyun içine birkaç kez daldırıp çıkarın. Ardından iyice kurulayın. Bu şekilde kavanozun içinde bakteri kalmayacaktır.

Turşu yaparken dikkat edilmesi gereken diğer önemli nokta ise turşu malzemesinin dizilişidir. Malzemeler ne kadar birbirine yakın ve düzenli dizilirse turşu o kadar iyi tutar. Kurduğunuz her turşunun içine iki sarımsak atın. Mayalansın diye kavanozun dibine de 6 tane nohut atın. Bunun için yaş mayalı ekmek de kullanabilirsiniz. İkisinden birini muhakkak kullanmak gerekir. Turşunun diğer püf noktası için kavanozun kapağının iyice kapatılmasıdır. Kavanozun kapağı hava almayacak şekilde kapatılmalıdır.

Malzemeleri seçerken eşit boylarda olmasına dikkat edin. Böylece hem tadı homojen şekilde dağılır, hem de görüntüsü güzel olur. Turşu yapımında altın oran şöyledir: 1 litre suya 1 çay bardağı sirke, 2,5 çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu. Kullanacağınız malzeme miktarına göre bu oranı eşit miktarda artırmalısınız. Yani kuracağınız turşu için bir litreden daha çok suya ihtiyacınız varsa diğer malzemelerin oranı da ona göre artırılmalıdır: 2 litre suya 2 çay bardağı sirke, 5 çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu.

Altın orana göre turşu suyunuzu hazırlayıp malzemeleri de güzelce dizdikten sonra sarımsak ve nohutları da kavanoza atıp kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Kullandığınız malzemeye göre turşu bir haftada olur.

Turşu suyunda altın oran
Turşu suyunda altın oran

Turşu Suyunda Altın Oran

Turşu yukarıda tarif edildiği gibi yapılmalıdır. Peki turşu suyu nasıl olmalı? İşte turşu suyu tarifi: 1 litre suya 1 çay bardağı sirke ve 2,5 çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu konulmalıdır. Ardından içine 2 diş sarımsak ve 6 tane de nohut ilave edin. Turşu suyunuz hazır.

Turşu suyunda altın oran: 1 litre suya 1 çay bardağı sirke, 2,5 çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu. Bu oran malzemeye göre eşit şekilde artırılır.

Turşu Çeşitleri

Ülkemizde neredeyse her sebzeden turşu yapılmaktadır. Hatta kozalak gibi çeşitli bitkilerin de turşu kurulmaktadır. Ama yaygın olarak turşusu yapılan sebzeler şunlardır: Havuç, biber, acur, fasulye, sarımsak, patlıcan, karnabahar, kiraz biberi, lahana, biberiye, kornişon, sivri biber, pancar, domates, salatalık turşusu.

Afiyet olsun.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu