Turşunun Erimesi Nasıl Önlenir?

Turşunun erimesi nasıl önlenir? Kurduğunuz turşu bir süre sora eriyor mu? Turşunun erimeden sert kalmasını sağlamak mümkün.

Sebze ve meyvelerin salamura yöntemiyle tuzlu çözeltide bir süre bekletilmesiyle elde edilen ürüne turşu denir. Turşu, kışa hazırlığın bir emaresidir.

Yazın sona ermesiyle birlikte kışa hazırlık başlar. Bu hazırlık işlerinden biri de turşu kurmadır. Taze sebzelerden turşular kurulur.

Turşu yapımında çok değişik sebze ve meyveler kullanılabilmektedir. Bunların başında hıyar çeşitleri, domates, taze biber çeşitleri ve lahana gelir. Ayrıca kelek, taze fasulye, patlıcan, pancar, mısır, karnabahar, havuç, ham erik, mantar, pancar, sarımsaktan da turşu yapılabildiği gibi bu ürünlerin karışımından da turşu üretilebilmektedir. Turşusu yapılacak sebzeler, olgunlaşma devrelerinin hemen başında, yani tam olgunlaşmadan toplanırlar. Turşuluk sebzeler taze, sert ve gevrek dokulu, ayrıca mümkün olduğu kadar aynı boy ve çapta olmalıdır. Çürük, lekeli, içi boş, pörsümüş, yumuşamış, haşere yeniği olan ve hastalıklı olmamalıdır.

Turşu malzemeleri
Turşu Çeşitleri

Turşu Neden Erir?

Yeterince tuz eklenmemiş turşu zamanla erimeye, pörsümeye başlar. Tuz fazla konursa turşunun tutma süresi uzar. Sofra tuzu da turşunun erimesine sebep olur. Bunun için kaya tuzu kullanmakta fayda var.

Diğer yandan soğuk yerde bekletilmeyen turşular da yumuşar. Sıcak hava turşunun erimesine sebep olacağından turşu güneşe maruz kalmamalıdır. Kurulduktan sonra turşu hemen güneş almayacak bir yere konulmalıdır.

Turşum yumuşak ne yapmalıyım? Sert olan turşuyu kurtarmak mümkün. Fakat turşu yumuşarsa ne yapılır sorusuna olumlu bir cevap vermek mümkün değil. Eriyen turşuyu kurtarmak mümkün değildir.

Eriyen turşuya ne yapılır sorusunu turşuyu ziyan etmeyecek şekilde kullanmaya devam etmelisiniz şeklinde cevaplayabiliriz. Maalesef bu sorunla karşılaşmamak için turşu kurarken tuzuna dikkat etmek gerekir. Sonrasında da serin bir yerde tutmamaya özen gösterilmelidir.

Turşunun bozulmaya başladığını anladığınız zaman hemen müdahale ederek bozulanları kaptan çıkarın, kalanları da kısa sürede tüketmeye çalışın. Böylece en azından tüm kavanozu ziyan etmemiş olursunuz. Bunun için de turşu kavanozlarını sık sık kontrol etmekte fayda vardır.

Karışık turşu neden köpürür?
Karışık turşu

Bozuk Turşu Nasıl Anlaşılır?

Yumuşamaya başlayan turşunun üzerinde beyaz lekeler oluşmaya başlar. Bu lekeler turşunun bozulmaya başladığının göstergesidir. Eğer turşunun üzerinde beyaz bir tabaka oluşmaya başlamışsa da bu, turşunun sirkesi ya da limonun eksik olduğu anlamına gelir.

Turşunun Erimesi Nasıl Engellenir?

  • Zamanla turşular erimeye başlar. Eriyen turşular daha yenilmeden atılmak zorunda kalır. Bunun yanı sıra suyunu da beyazlattığından diğer sağlam turşuları da etkilerler.
  • Oysa turşuyu ilk günkü gibi taze saklamak mümkün. Öncelikle kaliteli ve taze sebzeler seçmek gerekir. Seçilen sebzeler de iyice temizlenmelidir. Turşu için cam kavanozlar kullanılmalıdır.
  • Turşunun uzun süre tazeliğini koruyabilmesi için turşu suyu önceden hazırlanmalıdır. Bunun için de kireçsiz su kullanılmalıdır.
  • Turşunun daha kısa süre olmasını istiyorsanız, kullandığınız cam kavanozun dibine ekmek içi veya şeker konulabilir.
  • Kullanacağınız turşu malzemelerini kavanozun içine sıkı bir şekilde dizip ardından suyunu eklemelisiniz.
  • Turşuların erimesinin en önemli sebeplerinden biri tuzun yeterli konulmamasıdır. Bir litrelik turşu suyunun içine 5 yemek kaşığı tuz konulmalıdır. Tuzun miktarından emin olmak için suyun tadına bakmanız önerilir.
  • Suyun miktarının az olduğunu düşünüyorsanız sonrasında su ekleyebilirsiniz. Turşu kabının ya da suyun sebzelerin üzerinde bakteri olması da turşuların küflenmesine, erimesine sebep olabilir. Turşu kurulmadan önce kabı iyice temizlemelisiniz. Sebzeleri de iyice yıkadıktan sonra bir süre sirkeli suda bekletebilirsiniz.

Beyaz Sirke ile Turşu Olur mu?

Beyaz sirkeden turşu kurulabilir. Tıpkı üzüm sirkesiyle kurulan turşu gibi gerekli malzemeleri aynı şekilde kullanarak beyaz sirke ile turşu kurabilirsiniz. Turşusu yapılan her tür sebze ve meyve kullanılarak turşu kurmak mümkün.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu