Tuzlu Suya Dayanıklı Bitkiler

Tuzlu suya dayanıklı bitkiler hangileridir? Deniz kenarında bitki ve ağaç yetiştirmek isteyenler, denizden gelen rüzgara ve tuzlu suya dayanıklı bitkileri tercih etmelidir.

Denizi, güneşi ve kumu en az bizim kadar seven bu bitkiler ile deniz kenarındaki ve civarındaki alanları renklendirebilirsiniz. Bunun için bu alanlarda tuzlu suya dayanıklı bitkiler tercih edilmelidir.

Akasya

Akasya

Soğuğa duyarlı olan bu ağaç, aynı zamanda güneşi çok sever. Sarı renklerde açan güzel kokulu çiçeklere sahiptir. Budama ile istenilen şekli alabilecek akasya ağacı için iyi drene edilmiş toprakları tercih etmelisiniz.

Salkım Söğüt

Salkım Söğüt
Salkım Söğüt

Asprinin ana maddesi olan salkım ağacı, güneşi ve suyu seven bir bitkidir. 20 metreye kadar boylanabildiği için yetiştirilmesi için geniş alanlar ve bahçeler tercih edilir. Dalları çok ince ve esnek olduğu için dalları aşağı doğru sarkar. Bu da ağaca egzotik bir görüntü verir. Kolayca kök salabilme özelliğine sahiptir. Sonbaharda sarıya dönen, parlak yeşil yapraklarıyla bulunduğu ortama canlılık katar.

Erguvan

Erguvan
Erguvan

Enine ve boyuna gelişen erguvan ağacı 10 metreye kadar boylanabilmektedir. Güneş ışını sever ve kuraklığa dayanıklıdır. İlkbahar başlangıcında kırmızı ya da pembe çiçekler açar.

Ilgın

Ilgın
Ilgın

Tuzlu topraklarda kolayca yetişebilen ılgın ağacı, yıl boyunca yeşil kalabilmektedir. Bu sebeple peyzaj ve süslemelerde sıklıkla kullanılır. Tuzlu su, yapraklarının canlı kalmasını sağladığı için deniz kenarlarında kolaylıkla yetişebilir. Köklenme özelliği sayesinde, toprağın derinlerinde bulunan suyu çekerek hem kendine hem de çevresindeki bitkilerin su ihtiyacını karşılayabilir.

Katır Tırnağı

Katır Tırnağı
Katır Tırnağı

Güneş seven bu bitki, kuru ve kumlu toprakları tercih eder. İlkbahar ve yaz aylarında gelişim gösteren katır tırnağı, küçük ve seyrek yapraklara sahiptir. Küçük sarı çiçekler açan bu bitki, soğuğa ve dona karşı dayanıklıdır.

Zakkum

Zakkum
Zakkum

İhtiyacı olan suyu aldığında boyu 3 metreden fazla uzayabilen bu bitki, aynı zamanda susuzluğa oldukça dayanıklı olması ile bilinir. Kışın sert koşullarına fazla dayanıklı değildir. Genellikle pembe çiçekli türüne rastlanan zakkum, zehirli bir bitkidir. Bu sebeple çocukların ve  hayranların kolayca ulaşamayacağı yerlerde yetiştirilmesine dikkat edilmeldir.

Fırça Çalısı

Fırça Çalısı
Fırça Çalısı

Yaz mevsiminde kırmızı çiçekler açan bu bitki her daim yeşil kalabilmektedir. Organik madde bakımından zengin topraklarda, bol güneş alan ortamlarda yetiştirilmesi uygundur. Bakımı son derece kolay olan bu bitki budamaya da yatkındır.

İlgili Makaleler

15 Yorum

  1. salam bizim deniz kenari olan bir yerimiz var biz oraya boyuk olan haggi agaci eke bilerik hemise yasil kalsin once tsk edirem

    1. Merhaba,

      Her zaman yeşil kalacak olan pittosporum ya da ılgın ağacı dikebilirsiniz. Kolaylıklar dileriz.

  2. Merhaba. Nasılsınız.İç Anadolu. şartlarında, tuz gölüne yakın ve taban suyu yüksek olan, aşırı tuzlu topraklarda hangi bitkilerin yetiştirilmesini önerirsiniz?

    1. Merhaba Ali Osman Bey,

      Ağaç mı, sebze-meyve mi yetiştirmek istiyorsunuz?

  3. Merhaba Ağrı Doğubeyazıta yerim var buraya ağaç dikmek istiyorum ama soğuk ve susuzluğa dayanaçak hangi ağaçları tasfiye edersiniz

  4. Arazinin bazı yerleri tuzlu ve kil buraya uygun hangi ağaçları dike bilirim yardımınız için çok teşekkür ederim

    1. Merhaba Mustafa Bey,

      Arazinize meyve ağlaçları mı dikmek istiyorsunuz? Yoksa peyzaj için süs ağaçlar mı dikeceksiniz?

  5. Tuzu ve tuzlu suyu hindistan cevizi ağacı çok sever, sahillerde köklere temas eden deniz suyu ile hayatlarını sürdürürler. Türkiyenin güney sahillerine benzer eşdeğerde olan ülkeler, sahiller yerine denize uzak bölgelere hindistan cevizi diktikleri için başarı elde edememişlerdir. Kışları ılıman geçen iklimleri seven hindistan cevizi palmiyesinin, soğuğu tolere edebilmesi ve uyum sağlaması için sahil ve deniz suyuna yakın birkaç metre mesafe olan kıyılar tercih edilebilir. Türkiye için bu söylediklerim sadece akdenizde uyum sağlayabilir; çünkü ege ve karadeniz çok serindir.

  6. Merhaba ben urla balıklıovada yaşiyorum çalıştığım iş yeri dağlık alanda olduğu için yaz kış çok rüzgarlı oluyor ve kuyu suyu var o da tuzlu geliyor en kötüsüde toprak çok az miktarda var toprağın 30 veya 40 cm altı kayalık böyle bir alanda sebze-meyve ağacı neler yetişebilir lütfen yardımcı olursanız çok sevinirim iyi günler.

    1. Merhaba,

      Sanırız ki ancak bostancılık yapabilirsiniz. Yeterli su yoksa meyve ağacı yetiştirmek zor olabilir. Ama maydanoz, kıvırcık, biber, salatalık, domates gibi bostan sebzeleri dikebilirsiniz.

  7. Yakakent ilcesinde denize 10, 15 m mesafede bahçeme yesil renkte boyuna uzayan tuzlu suya dayanıklı nasıl fidan dikebilirim tsk.

  8. Slm ben Kütahya’dan yazıyorum evimizin bahçesine sondaj artırdık 95 m.den çıktı su 4 senedir bahçe yapıyorum domates biber fasulye ekiyorum başlarfa güzel oluyor ama daha sonra kuruyup gidiyor ne yapdımsa çaresini bulamadım suyu tahlile yolladım sonuç çok tuzlu geldi ne yapabilirim lütfen yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler

    1. Maalesef yapabileceğiniz tek şey bahçe sulamada başka su kullanmak.

  9. Evimiz Çanakkale de denize sıfır hep rüzgarlı ve kısın deniz suyu çok geliyor ne tar meyve ağacı ekilebilir genelde meyve ağaçları meyve vermiyor

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu