Tuzun Faydaları
İnsanoğlunun çok eski dönemlerden beri yemeklerinden eksik etmediği tuzun, sağlık açısından da önemli bir rolü vardır.
Genelde yapılan yemeklerin lezzetli olması için ilave edilen tuz, yeterli miktarda alındığı takdirde metabolizma için oldukça faydalıdır. Tuzu sağlığa faydalı kılan etken ise içeriğindeki sodyum elementidir. Sodyum, tüketilen besinlerin faydalı yapı taşlarının emilerek kana geçmesini sağlamaktadır.
Yemeklerde ne tür tuz kullanılmalı?
İyotlu tuz, besin değeri açısından en zengin tuz çeşidi olarak biliniyor. İyot, başta beyin olmak üzere insan bedeninde organların çalışması ve düzenli gelişmesinde oldukça etkili bir elementtir. Özellikle bebeklerin hem bedensel hem de zihinsel gelişiminde olmazsa olmazdır. Öyle ki; hamilelik döneminde tuz aracılığı ile alınan iyodun yetersiz olduğunu gözlemleyen uzmanlar, iyotlu vitamin takviyesi önerebiliyor. İyot yetersizliği yetişkinler üzerinde de çeşitli olumsuz yan etkileri oluyor. Dolayısıyla tuz alışverişlerinde mutlaka iyotlu tuzlar tercih edilmelidir.
İyot, uçucu özeliğe sahiptir. Bu sebeple iyotlu tuzların nemli ortamlarda, açık kaplarda saklanması yada pişme esnasında yemeğe eklenmesi doğru değildir. En tuz kullanımı için en iyi zamanlama besinlerin tüketilmeden hemen önce tuzlanmasıdır.
Günlük tüketilmesi gereken tuz miktarı ne kadardır?
Her besinde olduğu gibi tuzun da fazlasının ciddi zararları vardır. Bunlardan bazıları; böbrek bozuklukları, vücutta su tutulması, sıvı kaybı, sindirim hastalıklarıdır. Tuzun bu gibi zararlarından kaçınmak için günde en fazla 5 gram tuz tüketilmelidir. Masaya gelen yemeklere ekstradan tuz eklemeyen kişilerin ortalama 16 gr tuz tüketir. Bu oranı en ideal seviyeye çekmek için turşu, salça gibi bol tuzlu yiyeceklerden uzak durabilirsiniz. Ayrıca ekmek gibi tuzsuz tüketilebilen alternatife sahip olan besinleri tercih etmeniz de ideal tuz tüketim seviyesine kavuşmanıza yardım edecektir.