Ütü Ayarları Nasıl Kullanılır?

Ütü ayarları nasıl yapılır? Hangi kumaş hangi sıcaklıkta ütülenir? Hangi kumaş nasıl ütülenir?

Giysinin kendisini gösterebilmesi için güzelce ütülenmiş olması gerekir. Her kumaş birbirinden farklı sıcaklıklara dayanıklıdır. Her kumaş yapısına uygun şekilde ütülenmelidir.

Ütü Yapmaya Başlamadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Giysi etiketinde ütüleme ile ilgili talimatlar varsa inceleyiniz. Suyun leke yaptığı kumaşları, buharla ütülemeyiniz. Ütüyü kumaşların boy iplik yönünde uygulayınız. Nemli bez kullanarak ütülenen giysilerin nemini kurutarak biraz bekletiniz. Ütülenecek ürünün çeşidini (örme veya dokuma olup olmadığını) belirlenmelidir.

Ütü ayarı kumaşa göre ayarlanmalıdır. Ütülemeye giysinin görünmeyen bir yerinde başlayınız. Kumaşın cinsine (pamuk, örme, dokuma vb.) ve türüne göre (ceket, etek, iç çamaşırı veya düz kumaş) ütü ve gerekli ütü araçlarını hazırlayınız. Ev tipi ütülerin fişleri prizdeyken su koyulmamalıdır. Ütünün kablosu kontrol edilmelidir. Yırtık, elektrik telleri açıkta olan kablolar derhal değiştirilmelidir.

Ütü altının temiz olup olmadığı kontrol edilir. Ütü altı kirli ise taban temizlenir, temizleme esnasında kesici alet kullanılmaz. Açık renk malzeme ütüsü yapılacak ise ütü masası veya paskalaların kılıfının temiz olmasına özen gösterilir. Kirli kılıflar değiştirilir.

Ütü Ayarları

İyi bir ütüleme yapabilmek için kumaş özellikleri iyi bilinmelidir. Kumaşların elde edildikleri liflere göre ütüleme ısısı uygulanır.

  • Naylon-Perlon: 80 Derece
  • Rayon-İpek: 105-120 Derece
  • İpek- Yün: 160 Derece
  • Pamuk: 180 Derece
  • Keten: 210-220 Derece

Fazla ısı uygulandığında kumaş, astar, tela gibi malzemeler yanar, ütüye yapışır, malzeme kullanılamaz duruma gelir. Düşük ısı uygulandığında ise net görüntü elde edilemez. Ara ütüdeki hatalar artarak bitmiş ürüne yansır. Bazı termostatlı ütülerde ısı ayarı noktalar şeklinde gösterilmiştir.

  • 3 noktalı ısı ayarı: 200 dereceye kadar, keten ve pamuklu
  • 2 noktalı ısı ayarı: 150 dereceye kadar, yünlü ve ipekli
  • 1 noktalı ısı ayarı: 120 dereceye kadar, naylon ve viskon türü kumaşlar ütülenir.

Pamuklu Kumaşlar: Nemli durumda 220 dereceye kadar ütülenebilir. Liflerin şişmesinden dolayı ütüleme, gereklidir. Sentetik – pamuk karışımlarında daha düşük ütüleme ısısı uygulanır.

Keten Kumaşlar: Saf keten en yüksek ısıda ütülemeye dayanıklıdır. Ketenli karışımlarda, karışım malzemesine göre ütü ısı derecesi ayarlanır. Ütülenirken kırışıkların açılabilmesi için çok iyi nemlendirilmelidir.

Yünlü Kumaşlar: Yüksek ısıda kolayca keçeleşebileceğinden yalnızca ıslak bez ya da buharlı ütü kullanılarak 160 derecede ütülenebilir. Yün elastikiyetini kolayca kaybedebileceğinden ütüleme işlemi kısa sürmelidir. Yüne; nem, sıcaklık ve basınç aracılığı ile uzun süreli form kazandırılabilir.

İpekli Kumaşlar: Kuru bir bez üzerine ıslak ipekli tekstil serilerek ütülenmeye uygun nemliliğe kavuşana kadar kurutulmalıdır. Pişirilmiş nemli ipek 160 derecede ütülenebilir. Ham ipek ise 130 derecede ütülenebilir. Lekelerin oluşmaması için nemlendirmede su püskürtülmemelidir. Viskos ve

Modal Lif İçerikli Kumaşlar: Kuru halde 150 dereceye kadar, nemli halde 180 dereceye kadar sıcaklıkta ütülenebilirler. Ama düzgün liflerin formu bu ısıda kolayca bozulur. Viskos liflerinden oluşan tekstiller elektirikli kurutucuda çok fazla çeker.

Asetat Liflerinden Oluşan Kumaşlar: 150 dereceye kadar sıcaklıkta ütülenebilir. Buharsız ütülenmelidir.

Poliamit Polyester, Paliakril Liflerinden Oluşan Kumaşlar: Doğal ve sentetik karışımlı tekstiller yalnızca nemli halde ütülenmelidir. Düşük ısıda yıkanan tekstiller ütü istemez.

Ütü ayarları bu şekilde yapılmalıdır.

Ütü İşaret ve Anlamları

Giysilerin iç dikişlerine, bel ya da yakasına etiketler yerleştirilir. Etiketlerin üzerinde giysinin bakımı ile ilgili bilgi veren bir takım işaretler bulunur. Bu işaretler uluslararası sembollerdir. Giysinin kullanımında ve ütülenmesinde istenmeyen durumların ortaya çıkmasını önlemek için ütü sembollerinin anlamlarını bilmek gerekir. Ütü resmi giysinin kaç derece sıcaklıktaki ütüyle ütüleneceğini belirtir.

Hangi Kumaş Nasıl Ütülenir?

Giysilerinizin yanmaması, parlamaması için kıyafetlerinizin kumaş türüne göre ütü yapın. Hangi kumaş, nasıl ütülenir?

  • Tüylü ve havlu kumaşlar: Havlu ve tüylü kıyafetlerinizin üstüne ütü sürmeyin. Kıyafetlerinizi ütü masasına yerleştirin ve üzerine buhar verin.
  • Pamuklu kıyafetler: Giysinizi düz yüzünden ütüleyin. Koyu renkli kıyafetlerinizin parlamaması için ters düz edin.
  • Kadife giysiler: İlk olarak ütü masanızın üstüne kalın bir örtü yerleştirin. Giysinizi tersini dışına getirip ütüleyebilirsiniz.
  • Örgü: Örgü giysilerinizi ütülerken dokularını germemeye özen gösterin. Bunun için kıyafetinizi ütüyü kaldırıp bastırarak ütüleyebilirsiniz.
  • Polyester: Düşük erime noktasına sahip kumaşlardır. Bu tür giysilerinizi ütülerken ütünüzün ısı ayarlarını kontrol etmenizi öneririz.
  • Metalik: Kıyafetlerinizin üstüne bir bez koyarak soğuk ütüyü üzerine bastırmanızı tavsiye ederiz. Bu tür kıyafetlerinizde ısıdan uzak durun.
  • Dantel: Dantelli giysilerinizi ütü masasına yayın ve üstüne buhar uygulayın.

Kıyafetlerin Ütüden Zarar Görmemesi İçin Ne Yapılmalı?

Ütü yaparken, kıyafetlerinizin kumaşına göre ütü ısısını ayarlayın. Ütünün ısı ayarı kumaşın kaldırabileceği ısı ayarından fazla olduğu takdirde kıyafetleriniz zarar görür. Kıyafetlerinizin hangi ısı ayarında ütülenmesi gerektiğini etiketlerine bakarak öğrenebilirsiniz. Karışık dokulu kıyafetlerinizi ütülerken, ütünün ısı sıcaklığını kıyafetinizde en çok hakim olan dokuyu göz önünde bulundurarak ayarlayın.

Kıyafetleriniz yıpranmasında giysilerinizi ütüleme şekliniz de büyük önem taşıyor. Kıyafetlerinizi ortadan dışa doğru ütüleyin.

Ütü yaparken giysilerinizin yıpranmaması için, buhar kullanımına dikkat etmelisiniz. Kıyafetlerinizi ütülerken ütüyü kuvvetlice bastırmanıza gerek yok. Kıyafetlerinizin üstüne uyguladığınız fazla kuvvet, giysileriniz yıpranmasına neden olur.

İpekli giysilerinizi hafif nemliyken, giysinizin tersini çevirip öyle ütüleyin. Düz tarafından ütülenen ipekli kumaşların üzerinde leke oluşabilir.

Sentetik kumaşlı giysilerinizin parlamasını ve yıpranmasını önlemek için ütülerken üzerine temiz bir tülbent örtün.

Ütü İçin Pratik Bilgiler

Özellikle takım elbise gibi muhakkak ütü gerektiren giysiler zorlayıcıdır. Bebeklerin de tüm giysilerinin muhakkak ütülenmesi önerilmektedir. Giysilerin, perdelerin, örtülerin ütüsüz kalmasını istemezsiniz, ama ütülemek de zor gelir.  Ancak pratik ve doğru yöntemleri bilir ve uygularsanız ütü yapmak çile olmaktan çıkar.

  • Ütülemeye ortadan başlayarak dışa doğru devam etmelisiniz.
  • Ütüyü sertçe bastırmanız gerekmez, özellikle buharlı ütüler de ütüleme işlemini güç değil buhar yapmaktadır.
  • Giysilerinizi özelliklerine göre ayırarak ütülemelisiniz. Sentetikler ve ipekli kumaşlar düşük ve orta ısı ister. Pamuklu ve ketenler için yüksek ısı kullanmalısınız. Yünlüleri orta ya da yüksek ısıda ütülemelisiniz.
  • Fitilli kadife ve kadife gibi kumaşları ütülerken ütü masasına kalın bir örtü yerleştirin. Giysilerin tersini çevirerek ütüleyin.
  • Pamuklu kumaşları düz tarafından buharlı ya da kuru ütüleyebilirsiniz.
  • Dantelleri ütülerken havlu bir kumaş üstüne yerleştirin. Bastırmadan buhar uygulayarak ütüleyin.
  • Örgüleri ütüyü sürekli kaldırıp indirerek ütülemelisiniz.
  • Polyesterler ısıya dayanıklı değildir.
  • Kırışıkları azaltmak için giysileri yıkadıktan hemen sonra asın, bekletmeyin.
  • Eğer kumaşa ütüyü temas ettirdiğinizde cızırtı sesi çıkarıyorsa, ısıyı düşürmeniz gerekir.
  • Dairesel hareketler kumaşın esnemesine sebep olur.
  • İnatçı kırışıklıklar için dik ütülemeye yapın.

Ütü ayarları doğru yapılarak ve doğru yöntemler kullanılarak kumaşa zarar vermeden ütü yapılabilir. kolay gelsin.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu