Ütü Tabanı Nasıl Temizlenir?
Ütü tabanının belirli aralıklarla temizlenmesi gerekir. Aksi halde, zaman içerisinde tabanda biriken artıklar, kıyafetler üzerinde istenmeyen lekelerin oluşmasına sebebiyet verir. Bunun yanı sıra, su kanalları kireçlenebilir ve sonucunda da tıkanmalar ortaya çıkabilir.
Ütü tabanı temizliğinin birden çok tekniği vardır. Taamen doğal yöntemlerden oluşan bu teknikler, evlerde kolaylıkla uygulanabilir. Bunlardan ilki, ütü tabanının tuz ve sirke ile temizlenmesidir. Bunun için belli bir miktardaki tuz ve sirkeyi karıştırarak, temiz bir bez yardımı ile ütü tabanının iyice ovalayın. Aynı zamanda, ütü masasına yerleştirdiğiniz temiz bir kumaş parçası üzerine tuz dökebilir, ardından buhar özelliğini kapattığınız ve en yüksek sıcaklık değerine ayarladığınız ütünüzü tuz üzerinde gezdirebilirsiniz. Bu yöntem, ütü altında biriken kirlerin tuza yapışmasını sağlayacaktır.
Diğer bir yöntem ise, ütü tabanının ıslak havlu yöntemi ile silinmesidir. Bunun için, öncelikli olarak ütünüzü fişten çekin ve ütünün tamamen soğumuş olmasına dikkat edin. Ardından, ılık suya batırdığınız temiz havlu ile ütü tabanını silin. Silme işlemi esnasında fazla kuvvet kullanmayın. Bunun yerine lekeleri, hafif hafif silerek çıkarmaya çalışın.
Kireç nedeniyle tıkanan buhar kanalları ise, kulak pamukçuğu veya benzeri bir araç ile kolaylıkla temizlenebilir. Bunun için öncelikle ütünüzü fişten çekin. Kulak pamukçuğunu, içerisinde az miktarda bulaşık deterjanı bulunan suya batırın ve ardından tabandaki delikleri tek tek temizleyin. Son olarak, içme suyu koyduğunuz ütünüzü fişe takın, buhar ayarını açın ve sıcaklık seviyesini en yükseğe getirin. İçme suyu, buhar kanallarından tamamen çıktıktan sonra ütünüzü fişten çekin.
Son derece basit olan bu yöntemlerle, ütülerinizin tabanını temizleyebilir; böylelikle kıyafetlerinizde oluşabilecek lekeleri önlerken, ütünüzün ömrünü uzatabilirsiniz.