Vantilatör Çeşitleri Nelerdir?

Vantilatör çeşitleri neledir? Vantilatör alırken neler dikkat etmek gerekir? Vantilatör nasıl temizlenir? Vantilatör arızaları ve çözüm yöntemleri.

Vantilatör bir basınç farkı oluşturarak havanının akışını sağlar ve böylece doğal bir serinlik oluşturur. Bu anlamda klimaya göre daha masum olduğu söylenebilir. Çünkü isteseniz de ortamın ısısını çok fazla düşüremezsiniz.

Vantilatör, aldığı hareket ile pervanenin dönmesini sağlayan ve böylece rüzgar oluşturan bir makinedir. Klima için yeterli bütçeniz yoksa daha ucuz bir maliyetle vantilatör alabilirsiniz.

Vantilatör Çeşitleri

Ayaklı Vantilatör

Kolay ayarlanabilen ayaklı vantilatörler, odalarda fazla yer kaplamaz ve sıcaklığın hakim olduğu bölgeyi doğrudan serinletir. Yükseklik ayarının yapılması ile birlikte aynı anda, birden fazla kişi için serinlik etkisi yaratabilir.

Ayaklı vantilatörlerin, mobilyaların hava akımını kesmediği yerlere yerleşimi uygun olacaktır. Bunun için kapı veya pencere önlerini tercih edilebilir.

Ayaklı vantilatör temin ederken, hız ve yükseklik ayarına, metal ızgaranın çıkarılabilir olup olmadığına ve taban ağırlığa dikkat edilmesi gerekir.

Duvar ve Pencere Tipi Vantilatör

Pencere tipi bir vantilatör, pencere önüne monte edildiği takdirde dışarıdaki taze hava, vantilatör aracılığıyla odadan içeri girecektir. Bu durum, dışarıya çıkılmadığı zamanlarda bile doğa havası almanın bir yoludur.

Duvar ve pencere tipi vantilatörler, dar ve çok çabuk ısınan mekanlarda oldukça kullanışlıdır. Bu vantilatörler, sabah ve akşam saatlerinde odayı soğutmak için kullanılabilir. Pencerenin alt kanadına dikey veya yatay şekilde yerleştirdiğiniz zaman, duvarda delik açılmasına da gerek kalmayacaktır.

Duvar ve pencere tipi vantilatör temin ederken, uzaktan kumandasının, uzatma panellerinin ve yatay-dikey monte imkanının olup olmadığına dikkat edilmesi gerekir.

Masa Tipi Vantilatör

Masa tipi vantilatörler, küçük ve dar alanlarda tasarruflu bir soğuk hava akımı yaratır. Bu tür vantilatörler, mutfaklarda ve çalışma odalarında rahatlıkla kullanılabilir.

Hafif bir serinlik yaratan masa tipi vantilatörler, düz bir yüzeyde duvara dönük şekilde yerleştirildiğinde hava, duvara çarpıp geri dönecek ve böylelikle daha geniş bir alana yayılacaktır.

Masa tipi vantilatör temin ederken, masa üzerinde sabit kalması açısından taban ağırlığına, hız ve açı ayarına dikkat edilmesi gerekir.

Tavan Tipi Vantilatörler

Serinlik hissi elde etme konusunda en verimli sonuç, tavan tipi vantilatörler ile alınır. Tavan tipi vantilatörler, zeminden yukarıya doğru bir serinlik hissi yaşanılmasını sağlar. Kış aylarında da vantilatör devri düşürülerek kullanıldığı takdirde, ısınan hava oda içerisinde dolaşabilir.

Tavan tipi vantilatörler, odanın tam ortasına konumlandırarak kullanılabilir. Vantilatörün zeminden yüksekliği ise, her koşulda 210 santimetreden az olmamalıdır. Tavan tipi vantilatör temin ederken, uzaktan kumandasının olup olmadığına, enerji tasarrufu sağlayıp sağlamadığına ve kanat uzunluğuna dikkat edilmesi gerekir. Kanat uzunluğu, en fazla 153 santimetre olmalıdır. Daha fazla olması halinde, kanatlar dönmekte güçlük çekebilir.

Tavan pervanelerini serinletmenin dışında, aksesuar olarak kullanabilirsiniz. Bir zamanlar serinlemek için kullanılan tavan pervaneleri teknolojisinin her geçen gün kendini yenilemesiyle birlikte yerini klimalara bıraktı. Tavan pervaneleri şimdilerde serinletmenin yanı sıra evlerde aksesuar olarak kullanılıyor.

Pervaneler modellerine göre de farklılık gösteriyor. Pervanelerin en çok lambalı modelleri tercih ediliyor. Lambalı pervaneler odanızı aydınlatırken, aynı zamanda serinletiyor da. Lamba pervaneden bağımsız olarak çalışıyor.

Lambalı pervane modellerinde aydınlatma pervaneden bağımsız olarak, pervaneden sarkan bir ip yardımıyla yapılıyor. Pervaneyi kullanmaya gerek kalmadan, pervaneden sarkan iple lambayı yakabilirsiniz.

Evinizin dekoruna göre plastik, metal ya da ahşap malzemeli tavan pervanesi kullanabilirsiniz. Aydınlatmalı pervaneleri yapı marketlerinden temin edebilirsiniz.

Vantilatör Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Derece ayarı bulunmalıdır.
  • Garanti süresi önemlidir.
  • Eğer duvara sabitlenebilen bir model almıyorsanız, kolay taşınabilir özellikte olmalıdır.
  • Düşmelere karşı dayanıklı olmalıdır.
  • Enerji tasarrufu yapabilmelidir.
  • Boyu ayarlanabilen modeller daha işlevseldir.

Vantilatör Nasıl Temizlenir?

Vantilatör ortamda buluna havayı güçlü bir şekilde yönlendirirken havada bulunan mikroorganizmaları ve tozları da gönderir. Bu sebeple içinde biriken tozların sağlınızı tehdit etmemesi için belli aralıklarla vantilatör temizliği yapmanız gerekir.

Ayaklı Vantilatör Temizliği

Öncelikle vantilatörün fişini prizden çekin. Böylece güvenlik önlemi almış olacaksınız, aksi durumda elektrik çarpabilir.

Vantilatörünüzün pervane ve motor kısmını temizlemek için kafes kısmını çıkarın. Öncelikler vantilatörünüzün kullanma kılavuzunu dikkatlice okuyun. Her marka ve modelde farklı özellikler bulunmaktadır. Kafesin nasıl söküleceği konusunda kullanma kılavuzuna bakmalısınız.

Kafesi açıp pervaneyi çıkarın. Kafesi su altında yıkayabilirsiniz. Yıkarken antibakteriyel sabun kullanabilirsiniz. Ardından kafesi iyice kurulamanız gerekir.

Pervaneyi de su altında yıkayabilirsiniz. Ardından mikrofiber bezle iyice kurulayın. Islak kalması durumunda motora zarar verebilir. Pervaneye koku sıkabilirsiniz. Böylece çalıştıkça etrafına güzel koku yayar. Fakat kokunun pervanede nem bırakmamasına dikkat etmelisiniz.

Motorun sadece tozunu almanız gerekir. Motoru kesinlikle suyla temas ettirmemelisiniz. Kullanacağınız bez de kuru olmalıdır. Kesinlikle nemli ya da ıslak bez kullanmayın.

Ardından parçaları bir araya getirebilirsiniz.

Tavan Vantilatörü Temizliği

Vantilatörü kapatın ve fişini çekin. Vantilatöre erişebilmek için bir merdiven kullanın ve bu sırada düşmeyeceğinizden emin olun.

Tavan aparatını kuru bir bez yardımıyla silin. Bu işlem sırasında kesinlikle ıslak ya da nemli bez kullanmamalısınız.

Ardından vantilatörün kanatlarının tozunu alın. Bu kısmı nemli bir bezle de silebilirsiniz. Sonrasında da kuru bezle nemini almak gerekir.

Bazı tavan vantilatörleri lambalı üretilmektedir. Bu vantilatörleri temizlerken lambalarını da temizlemek gerekir. Lambayı çevirerek çıkarın ve kuru bir bezle silin. Arından duya yeniden takın.

Temizliğin ardından vantilatörü bir süre çalıştırmayın, iyice kuruması için biraz bekleyin.

Vantilatör Arızalar ve Çözümleri

Vantilatörün arızaları, aspiratörlerin arızalarıyla büyük benzerlik göstermektedir. İkisinde de motor miline bağlanmış pervane iş yapar. Tek fark; vantilatörün pervanesini sağa sola, aşağı yukarıya hareket ettiren dişli mekanizmasıdır.

Vantilatörde pervaneyi bulunduran kısım hareket etmiyor.

Nedenleri

  • Mekanizmaya kumanda eden düğmeye basılmamış olabilir.
  • Düğme arızalı olabilir.
  • Hareketi sağlayan dişliler arızalı olabilir.

Çözümleri

  • Düğmeye basılır. Sıkışıklık varsa giderilir.
  • Düğme avometre ile ölçülerek arızalı ise değiştirilir.
  • Dişliler kontrol edilir. Arızalı olan dişliler yenisi değiştirilir.

Vantilatör çeşitleri ve satın alma rehberimiz bu şekilde sona eriyor. Serin ve ferah bir yaz diliyoruz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu