Vazo Modelleri

Vazo modelleri nelerdir? Hangi çiçekler hangi vazolara yerleştirilmelidir? Çiçek yerleştirmede hangi vazo çeşitleri kullanılmalıdır?

Çiçekler içi su alan herhangi bir kaba konulabilir. Fakat su dolu her kap , çiçeklere gerekli güzelliği veremez. Çiçek kabının yalnız suyu alacak nitelikte olması yetmez. Kabın aynı zamanda dekoratif olması de gerekir.

Çiçekler, çiçek kabının seçilmesinde etkilidir. Örneğin zinya yuvarlak cam vazoda iyi durmayacağı gibi, bezelye çiçeği de ağır bronz bir vazoda güzel durmaz. Ayrıca masalar, kitaplıklar, evde çiçekle süslenecek yerler, duvar renkleri, evin iç dekorasyonu vazo seçimi yönünden yardımcıdır.

Evinizde aksesuar kullanmayı seviyor, vazolarınızı da dekorasyonunuza katmak istiyorsanız, bu öneriyi dikkate almalısınız.

Vazolarınızın marjinal bir tasarım haline gelmesini istiyorsanız, çeşitli renklerde boyalar edinin. Ayrıca vazo seçimi yaparken, vazolarınızın farklı form ve boyutlarda olmasına özen gösterin. Aldığınız boyaları, bir fırça yardımıyla, vazolarınızın üzerine desenler yapmak için kullanın. Kelebek, benek, ya da gelişigüzel çizgiler ile vazonuzu renklendirin. Boyaların kurumasının ardından, vazonuzu cilalayın. Çeşitli renkler yardımıyla, vazolarınızı dekoratif hale getirebilir, hoş bir görünüm yaratabilirsiniz.

Desenlerine Göre Vazo Modelleri

Sade Vazolar

Çiçek yerleştirmede sade vazolar, desenli vazolardan daha elverişlidirler. Bunları kullanmakla dikkat daha ziyade yerleştirmeye çekilmiş olur.

Desenli Vazolar

Kullanılması güçtür. Çünkü vazo süsünün yerleştirmede ikinci derecede kalması gerekir. Özel amaçlarla yapılacak çiçek yerleştirmeler için gerekli olabilirler. Fakat evde kullanılırken vazonun desenli kısmı arkaya çevrilerek gizlenmeli, gösterilmemelidir. Armağan olarak alınan veya evde kıymetli vazoya sahip olan kimseler için desenli vazolar kıymetli olabilir. Yalnız bunları uzun zaman saklamak ancak uygun çiçek bulunca yerleştirmek gerekir.

Şekillerine Göre Vazo Modelleri

Büyük ve Geniş Ağızlı Vazolar

Her evde bulunması gereken vazo türüdür. Geniş ağız, bir vazo için temel özelliktir. Bazı güzel şekilli vazolara, ağızları dar olduğundan çiçek yerleştirme yapılamaz.

Vazoda geniş ağız, yerleştirilmiş çiçekleri geniş ve rahat gösterir. Bu, madeni vazo türlerini içine alan bir gruptur. Uzun saplı çiçeklerin yerleştirilmesinde elverişlidir. Güller, karanfiller, glayörler ve krizantemlerin yerleştirilmesi için uygundur.

Çiçek yerleştirilmiş bu vazolar ölçüleri yönünden hollerde, antrelerde, konsol üzerlerinde vb. kullanılırsa göze hoş görünür.

Yemek Masalarında Kullanılan Vazolar

Diğerlerinden daha çok kullanılan vazo türleridir. Yemek masasına uyduğu taktirde sebze kapları kullanılabilir, eni boyundan fazla olan sığ kaplar daha elverişlidir. Beyaz, gri, yeşil veya saydam cam vazolar daha çok beğenilir. Saydam cam vazoların dibi, metal bir kapla, saplar görünmeyecek şekilde gizlenmelidir.

Küçük Vazolar ve Duvar Vazoları

Bunlar küçük menekşe buketleri gibi çiçeklerin yerleştirilmesinde kullanılır. Çok kez lambaların yanlarında bulundurulur. Duvar vazolarını, ev çok darsa ya da evde çocuk varsa kullanmak gerekir. Duvara iyi tutturulmuş olanlar az yer tutar, böylece odaya gereken havayı vererek oldukça iyi iş görmüş olurlar. Bu tip vazolar özellikle kış günlerinde çiçeklerin az bulunduğu zaman tercih edilmelidir.

Vazo Materyalleri

Toprak Vazolar

Düzgün ve cilalı olanlar elverişlidir. Eğer toprak vazo çok cilalı ise ışığın doğrudan doğruya vurmayacağı bir yere yerleştirilmelidir. Çünkü vazonun fazla parlaması yerleştirilmiş çiçekleri donuk gösterir. Bu tip vazolarda parlak çiçekler kullanılmalıdır.

Çin Porselenleri

Ağır görünüşlü, toprak vazolardan daha cilalı olurlar. Saplı ve üzerleri elle yapılmış desenli olanlar tercih edilebilir. Desenli kısımlar, belirli asırların tarih ve sanatını aksettirirler. Bu tip vazolara yerleştirilen çiçeklerle sağlanacak genel hava, vazonun deseninde yaratılmış olan devrin çiçek yerleştirme havasıyla bağdaşmalıdır. Klasik, saplı vazolar simetrik çiçek yerleştirme desenini etkilerler.

Saydam Cam Vazolar

Saydam cam vazolar çiçek yerleştirme için çok uygundur. Yalnız çiçek yerleştirmede fazla özen ve emek gerektirirler. Vazo içindeki çiçeklik görünmemeli, aynı zamanda çiçek sapları yerleştirmenin bir devamı olarak vazo içinde görüleceğinden dikkatle yerleştirilmelidir. Uzun vazolarda saplar, kısa kesilerek yerleştirilen çiçeklerin yapraklarına gizlenir veya saplarına bağlanır. Sadece iki veya üç kuvvetli sap bırakılarak yerleştirmeye vazo içinde de devam edilir.

Saydam vazolardaki su çok temiz olmalıdır. Yaprak veya dal parçaları bulunmamalıdır. Su çizgisi vazonun ağzına yakın bir yere gelmelidir. Aynı zamanda bu düz çizginin yerleştirmeye zarar vermemesine dikkat edilmelidir.

Saydam vazolara çiçek yerleştirilen iğne uçlu veya tel çiçek takaçları kullanıldığı zaman, bunları gizlemek için yapraklar kısa çiçek sapları, küçük çakıl taşları ve kum kullanılabilir. Eğer çiçeklerin çok yaşaması önemli değilse suyun içine süt katılarak kullanılan iğne uçlu veya tel çiçek takaçlarının görünmelerine engel olunur.

Metal Vazolar

Çok çeşitlidirler. Bilindiği gibi kaplar şekilleri ve yapıları ile kullanılacak çiçek ve yapılacak desen hakkında fikir verirler. Çeşitlerinin çok olması dolayısıyla metal kaplar çiçek yerleştirmede kullanılacak desen üzerinde açık bir etki yaparlar.

Gümüş Vazolar

Özellikle eski ve parlak olmayan gümüşler, yemek masasına yerleştirilecek çiçekler için kullanılırlar. Yüksek olmayan kaplar masa için uygundur. Gümüş kaplar resmidir. Zenginlik ve zarafet bu kaplarda aranan özelliklerdir. Seçilecek çiçeklerin yaprakları ile desenin aynı özellikte olması gerekir. Gümüş kap ile kullanılacak çiçekler arasında gül, karanfil, arslanağzı, süsen, vadizambağı vb. sayılabilir.

Mavi, eflatun, pembe, gül kurusu, sarı gümüşle bağdaşan renklerdir. Beyaz rengin sıcaklık sağlanabildiği hallerde gümüşle kullanılması etkili olabilir.

Bakır, Pirinç ve Bronz Kaplar

Yerleştirmede sarı ve kırmızı tonlar çiçekleri etkiler. Bunlar resmi ve resmi olmayan amaçla kullanılabilir. Bunlar içinde zinya bakır kaplara en uygun çiçektir. Pirinç kaplar için daha açık renk çiçekler üstün tutulmalıdır. Pirinç kaplar fazla parlak olmamalıdır.

Bronz çok ağır bir materyaldir. Yerleştirmede krizantem, azale, manolya, strelitza, begonya gibi kuvvetli hatlı çiçekler seçilmelidir. Bütün bunlar kullanılacak kaba göre seçilirler.

Teneke Kaplar

Resmi olmayan tasarımlar için kullanılır. Çok görülen bahçe çiçekleri bu kapların içine yerleştirilir. Modern tarzda çiçek yerleştirmede, özellikle Meksika çiçek yerleştirme tarzında çok kullanılmaktadır. Eski biçim, saplı kahveci tepsilerine kuru çiçekler yerleştirildiklerinde kullandıkları yere fevakalde bir hava verirler.

Demir Kaplar

Resmi olmayan ağır kaplardır. Kuvvetli hatlı, sağlam yapılı ve parlak renkli çiçekleri etkilerler. Kabın şeklinde uyacak her türlü desene göre yerleştirme yapılabilir. Çiçek renkleri çok açık olmamalıdır.

Tahta Kaplar

Kuru çiçeklerin yerleştirilmesi için kullanılan çok sade bir materyaldir. Eğer tahta kap parlak ise parlaklığı giderilir. İstenilen renge boyanır. Yalnız gösterişsiz olmamasına dikkat edilmelidir. Eğer mat olması isteniyorsa üzeri mumlanır.

Sepetler

Sepete çiçek iyi yerleştirildiği taktirde çekici olabilir. Özellikle mevsim çiçekleri ile doldurulduğu zaman çekici, hoş bir tasarım olur. Vazolara nazaran daha neşeli görünürler.

Vazo modelleri bunlardı. Peki vazolara konulacak çiçeklerin bakımı nasıl yapılır?

Vazo Çiçeklerinin Bakımı Nasıl Yapılır?

Vazo çiçekleri, renkleri ve parlaklıkları ile bulundukları ortama güzellik katar. Vazo çiçeklerinin ömrünü uzatıp, daha uzun süre güzelliklerinin tadını çıkarabilmek için bakımlarını yapmak gerekir.

  • Lavaboyu soğuk su ile doldurun. Her çiçek sapını, istediğiniz uzunlukta kesmeeden önce suya daldırın. Çiçek saplarını keserken, dibinden iki cm kadar yukarıdan ve 45 derecelik açı ile kesmeye özen gösterin.
  • Su seviyesinin altında kalan tüm yaprakları çıkartın. Suyun içinde kalan yapraklar çürür ve bakteri ve yosun oluşmasına katkı sağlar.
  • Çiçeklerin çabuk açması için güneş ışığı alan bir yere yerleştirin.
  • Çiçekçilerde bulunan çiçek koruyucuları, besin verdiği ve suyun daha kolaylıkla emilmesini sağladığı için çiçeklerin daha uzun süre dayanmasını sağlar. Evde çiçek koruyucusu hazırlamak için bir çay kaşığı şeker, bir çay kaşığı sirke ve çeyrek çay kaşığı çamaşır suyunu, vazodaki suya ekleyin.
  • Vazodaki suyu her gün soğuk su ile yenileyin. Eğer su bulanıklarşırsa, suyu dökün, tazeleyin ve çiçek saplarını yeniden keserek, taze suya yerleştirin. Vazo çiçekleri için koruyucu su da hazırlayabilirsiniz.
  • Kendini bırakmış çiçekleri canlandırmak için, çiçekleri yatay şekilde soğuk suyun içine batırın. Saplarını bir havlu ile örtün. Çiçekler suyu gözenekleri sayesinde emip, canlanırlar.

Kolay gelsin.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu