Vintage Ev Dekorasyonu Nasıl Yapılır?
Vintage ev dekorasyonu nedir? Vintage dekorasyon yaparken nelere dikkat edilmeli? Vintage eşyalar nasıl seçilir? Tarihsel dönemlere ait dekorasyonları sevenler için, vintage tarzı dekorasyon mükemmel bir seçenek olacaktır.
Vintage dekorasyon, ev eşyalarını aldıktan sonra kendine göre şekillendirmekten hoşlanan kişiler için çok ideal bir dekorasyon tarzıdır.
Son yıllarda en çok tercih edilen dekorasyon tarzı vintage, 1920-1940 yılları arasında kullanılan dekorasyon ürünlerinin, günümüz mobilyaları ile harmanlanmasıdır.
Mobilya, giyim, aksesuar ve daha birçok şeye uygulanabilecek olan vintage, sözlük anlamına bakıldığında da “tarihi değer taşıyan” anlamına gelir. Bir şeyin gerçek anlamda vintage olabilmesi için en az 30 yıllık bir geçmişi ve birden fazla sahibi olması gerekir.
Vintage, geçmiş dönemlere ait eşyaların hiçbir zaman demode olmayacağının altını çizer. Bu dekorasyon tarzının kendine has süslemeleri ve kompozisyonları vardır. Pembe, beyaz, pastel yeşil, mavi ve toprak tonları tarza ait renk gruplarıdır. Son derece yalın olan vintage tarzını tamamlayan unsurlar ise, genellikle çiçekli döşemeler ve dantellerdir.
Vintage dekorasyon tarzını oluşturmak için çok fazla masraf yapmaya ya da evin tamamını değiştirmenize gerek yoktur. Mumla tekniği ve bir zımpara makinesi ile eski mobilyaları orijinal hallerine dönüştürüp, istediğiniz renge boyayabilirsiniz. Annenizden veya anneannenizden size kalan bir dikiş makinesini tuvalet masası yapabilir, eski paravanları yatak başlığı olarak kullanabilirsiniz. Yatağınızda ise, dantelli örtüler kullanabilir; kombininizi farklı renklerdeki çiçekli yastıklarla tamamlayabilirsiniz. Bunları yaparken dikkat etmeniz gereken önemli unsur ise, eski ile yeniyi harmanlayabilmek ve farklı stilleri bir araya getirmeyi başarmaktır.
Vintage Mobilya Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Antikacı dükkanları, bit pazarı ya da emlak satışları olsun, büyük ihtimalle karışık bir ortama giriyor olacaksınız. Karmakarışık eşya yığını arasında hazırlıksız yakalanırsanız, ani satın almalar yapabilir, ya da çabucak bunalarak vazgeçebilirsiniz. Bunun yerine, döşemek istediğiniz iç mekanı iyice inceleyin ve ihtiyaç duyduğunuz eşyaları belirlerken alternatiflerinizi geniş tutun.
Özellikle spesifik bir parça arıyorsanız, benzer parçaların kaça satıldığını araştırın. Bu, özellikle yüzyılın ortalarına ait parçalar için geçerli çünkü taklitleri fazlasıyla mevcut.
1940’lardan sonra üretilmiş eşyaların üzerinde genellikle üreticinin amblemi olur. Böyle bir işaret yok ise, satıcıya parçayı nereden ve nasıl aldıklarını sorarak, verilen cevaptan fikir edinmeye çalışabilirsiniz. Parçanın kaynağı, olası bir takliti yakalamak ve fiyat konusunda pazarlık yapabilmek için önem taşır.
Pazarlık yapmadan satın alım gerçekleştirmeyin. Daha iyi fiyat olup, olamayacağını sormak size bir şey kaybettirmez ama kazandırabilir. Aynı satıcıdan birden fazla eşya satın almak genellikle daha iyi fiyat alabilmenize sebep olur.
İlginizi çeken vintage bir eşyanın boyası çirkin ya da üzerinde çizikler olabilir. Bunları onarabilirsiniz. Ancak eğer eşya sallanıyorsa, bırakın. Yapısal hasarların üstesinden gelmek daha zordur. Satın alma kararı vermeden önce orijinal karakteristiklerine bakın. Böyle karakteristikler daima parçaya değer katar.
- İskeletin ve bağlantı yerlerinin sağlam olup olmadığına dikkat edin ve eğer sağlam değilse onarıldığı zaman size ne kadar mal olacağını göz önünde bulundurun,
- Alacağınız mobilya ahşap ise, üzerinde çürümelerin bulunmamasına özen gösterin,
- Satın aldığınız mobilyaları, evinizde kullanırmışçasına deneyin. Örneğin, bir masa alıyorsanız çekmecelerin rahat açılıp açılmadığını kontrol edin.
- Döşemeli ürünler alıyorsanız, kumaş üzerinde delik ve yırtık olup olmadığını kontrol edin.
Vintage Parkeler
Yaşam alanlarında, vintage dokunuşlar yapılabilir. Mobilyalarda da vintage yani, nostaljik tasarımlar tercih edilebilir. Son yıllarda mobilyalarda olduğu gibi, yer döşemelerinde de vintage görünümler çok ilgi görmektedir. Vintage parkeler, evlerde ve dış mekânlarda yaşanmışlık hissi arayanlar için, ideal ve orijinal bir tercih olabilir.
Eskitme parkelerin gri, pudra, krem ve ahşap tonları başta olmak üzere, onlarca renk tonu bulunmakta olup, her zevke hitap edecek kadar çeşitlilik de mevcuttur.
Vintage Halılar
Bir köşeye kaldırılan, aile yadigârı, havı gitmiş, rengi atmış halıların mevcut renkleri, özel bir yöntem ile nötralize edilir. Halılar, tek bir renge boyanarak kromatik bir görünüme kavuşturulur. İstenen rengi alan vintage halılar, tek parça halinde veya patchwork yöntemi ile, yepyeni bir görünüm ile tekrar kullanılır hale getirilir. Ayrıca, patchwork halılar farklı ebatlarda hazırlanabilir.
Eski halılardan yapılan patchwork’lerde, tek renk dışında, üç veya daha çok renk bir arada kullanılabilir. Halıların parçaları, hem elle, hem de makine ile birleştirilebilir. Makine ile birleştirmelerde uzun yıllar sağlam kalması sağlanır. Halıların arkaları, her iki uygulamada da astarlanabilir. Patcwork’lerde, yuvarlak formlu halılar öne çıkmaktadır.
Vintage Mutfaklar
Vintage ev dekorasyonu için mutfaklar da seçilebilir. Geçmişe duyulan özlem, mutfakta vintage bir atmosfer yaratmak için yeterli bir sebep olabilir. Renk ve malzeme seçimini uygun şekilde yaparak, retro bir mutfak yaratabilirsiniz.
Mutfakta vintage bir hava yaratmak için canlı renkler kullanmaktan çekinmeyin. Duvar ve tezgahlarda maviler, yeşiller, sarılar, vintage atmosfer için ideal seçimlerdir. Duvar ve tezgahlarınızı zıt renklerden seçerek, son derece canlı bir atmosfer sağlayabilirsiniz.
Vintage bir mutfak için bir iki renk ile sınırlı kalmamak gerekir. Mutfak malzemelerinizi seçerken, birbiri ile uyumlu renkleri birlikte kullanmaktan çekinmeyin. Mutfaktaki uyumlu renk çeşitliliği retro havayı güçlendirecektir.
Mutfak eşyalarınızı seçerken, eski tarzdaki parçalardan yana tercih kullanın. Porselen takımların parçaları, eski tarzda bir limon sıkacağı ve meyve sıkacağı gibi parçalar mutfaktaki retro görünüme katkı sağlayacaktır.
Mutfak gereçlerinizi duvarlara asarak da retro bir mutfak görünümüne katkı sağlarsınız. Duvarlarınızın bir tanesini mutfak gereçlerinizi yanyana asmak için kullanarak, sıcak bir atmosfer elde edebilirsiniz.
Vintage Ev Dekorasyonu Önerileri
- Çok eski mobilyalarınızı tekrar kullanılabilir hale getirmek için cila ve boya ile tamir edin ve kullanılacak hale getirin. Eski zamanların ruhunu, tekrar hissediyor olacaksınız.
- Vintage tarz dekorasyonda, illa eski eşyalar kullanmanıza gerek yoktur. Çok tercih edilen bir dekorasyon tarzı olduğu için, birçok firma artık vintage mobilyalar üretmektedir.
- Vintage tarzı dekorasyonun en tercih edilen aksesuarları arasında; şarap koleksiyonları, eskitme masa ve sandalyeler, eski tarz mutfak dolapları, gösterişli sehpalar, porselenler, koyu renk mobilyalar, duvarınızı boydan boya kaplayabilecek çok farklı şekilde ve sayıda çerçeveler , püsküllü abajurlar, küçük kısa ayaklı büfeler yer almaktadır.
- Eğer bu dekorasyon tarzı için, ciddi bir bütçe ayırdıysanız, gösterişli vintage tarzı avizeler satın alabilirsiniz.
- Uzun ve ince mumları cam tabaklara yerleştirerek, eski tarz aydınlatmanın zevkine varabilirsiniz.
- Mutfağınızda ya da banyonuzda, bu tarza ağırlık vermek istiyorsanız, farklı kumaşları birbirine ekleyerek, değişik perdeler oluşturabilirsiniz.
- Vintage tarzını en ucuz maliyetle evinize taşımak istiyorsanız, kesinlikle bit pazarlarını dolaşmalısınız. Burada, hayal bile edemeyeceğiniz parçaları bulabilirsiniz.
- Not almaya ihtiyaç duyuyorsanız ve not kağıtlarınız bir tomar halinde etrafa dağılmışsa, duvarınıza asacağınız ahşap kenarlıklı bir tebeşir tahtası da eskinin ruhunu yansıtacaktır.
- Var olan mobilyalarınızı, vintage tarzında yenileyemeyecekseniz, koltuklarınızı eski tip kumaşlarla kaplatabilirsiniz. Bu kaplamalar, koltuklarınız üzerinde, koruyucu bir kalkan işlevi de görecektir.
- Duvarlarınıza asacağınız, eski metal kepçelerin içine koyacağınız, küçük mumlar (tea light) ile marjinal bir ortam yaratabilirsiniz.
Evinize Nostaljik Bir Hava Katın
Yatak odanızda romantik bir atmosfer yaratmak istiyorsanız, kadife, saten ve tülü, dantelle bir araya getirebilirsiniz. Beyaz bir tül, kadife, kırmızı bir yatak örtüsü ve başucunuzda duran komodinin üzerine koyduğunuz bir dantelle yatak odanızda nostaljik bir atmosfer oluşturabilirsiniz. Ayrıca yatağınızın üzerine yerleştireceğiniz farklı boydaki dantel kılıflı yastıklarda nostaljik bir ortam oluşturmanıza yardımcı olurlar.
Yatak odanızda camın önüne koyacağınız eski model bir koltuk ve yanındaki sehpanın üzerine koyacağınız püsküllü bir abajurda odanızın havasını değiştirecektir.
Evinizin her yerini dantellerle doldurmak istemiyorsanız, eskiye dönüş için perde püsküllerinden de yararlanabilirsiniz. Bir zamanların modası perde püskülleri de, nostaljik bir hava yaratmak için, en az danteller kadar etkili olacaktır.
Ahşap eşyalar nostaljik bir ortam yaratmak için her zaman idealdir. Salondaki ahşap konsolunuzun üzerine yerleştirdiğiniz bir aynayı eski bir kolyenizle süsleyebilirsiniz.
Evinizi saran nostaljik havanın servislerinde devam etmesini istiyorsanız, tepsilerinizin içine birer dantel yerleştirebilirsiniz.