Vücuda faydalı 5 meyve
Evlerde severek tüketilen meyvelerin faydaları saymakla bitmiyor. Peki, ananas, çilek, armut, ayva ve elmanın faydaları nelerdir? Vücudumuza ne gibi katkıları vardır?
Ananas
Güney Amerika kökenli olan ananas, sıcak iklimlerde yetişir. Humusça zengin ve geçirgen toprakları sever, yağış alan bölgelerde daha sağlıklı bir gelişim gösterir. Genellikle tohumla yetiştirilen ananasın meyvesi, bir yıl içerisinde çiçek verir. Ananasın tadı da kokusu da oldukça hoştur.
Faydaları nelerdir?
- Bünyesinde bulunan “bromelain” enzimi, sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olur, vücutta meydana gelen iltihapları iyileştirir ve vücudun su tutmasını sağlar. Yine içerisinde bulundurduğu protein mayası da proteinlerin çözümlenmesinde etkili bir rol oynar.
- İyi bir antitoksin olan ananas, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
- Ananas içerdiği B vitamini sayesinde, cildi nemlendirirken, saçlara parlaklık verir.
- Ananas, kan dolaşımını hızlandırır ve böylelikle kandaki yağ oranını düşürürken, tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur.
- Ananas, enerji üretiminde çok önemli bir konumda bulunan “manganez” mineraline sahiptir. Bu nedenle, vücutta enerji üretir.
- Ananas suyu, ateşin düşürülmesinde, enfeksiyonun önlenmesinde olumlu bir etkiye sahiptir. Bu nedenle grip ve nezlenin de engelleyicisi olarak düşünülebilir.
Çilek
Çileğin anavatanı Kuzey Yarımküre’nin ılıman bölgeleridir, ancak buna rağmen sıcak-soğuk ayırt etmediği için tercih etmediği için her bölgede yetiştirilebilir. Geçirgen, nem tutan ve derin olan toprakları sever; kumlu topraklardan ise pek hoşlanmaz. Etrafına oldukça güzel bir koku yayan çilek, beyaz renkte çiçek açar ve hemen ardından da meyvelerini verir.
Faydaları nelerdir?
- Çilek, bünyesinde C, B ve K vitaminlerini bulundurmasının yanı sıra, demir ve fosfor mineralleri bakımından da oldukça zengindir. Tüm bunlar, vücuda güç verir.
- Çilek, yüksek antioksidan oranı ile bağışıklık sistemini güçlendirir, kolesterol seviyesini düşürür, kalp krizi riskini azaltır ve damar tıkanıklığına engel olur.
- Sakinleştirici bir özelliğe sahiptir.
- Manganez mineralini içerme özelliğiyle kemik sağlığını korur.
- Ciltteki aknelere iyi gelirken, kansere karşıda koruyucu bir rol oynar.
Armut
Dünyanın en önemli meyve ağaçlarından biri olan ve 20 farklı türü bulunan armut, Gülgiller ailesindendir. İlkbahar aylarında, beyaz renkli çiçek açar. İyi bir bakım gördüğü takdirde uzun yıllar boyunca yaşayabilir. Tatlı, kabuklu, etli ve yumuşak çekirdekli meyvelerini ise, dikildikten 4-7 sene sonra verir.
Faydaları nelerdir?
- Armut, C vitamini bakımından oldukça zengin bir besin kaynağıdır ve bu özelliğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir, yaraların iyileşmesine yardımcı olur ve olası enfeksiyonların önüne geçer.
- Vücudun, mineralleri ve vitaminleri emme kapasitesini arttıran lifler, belirli bir miktarda vücuda alınmalıdır. Armut ise, bünyesinde önemli miktarda lif barındırır. Böylelikle sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur, böbrek taşının ve kumunun oluşmasının önüne geçer.
- Armudun sinirleri yatıştırıcı bir etkisi vardır. Bu etki ile bağlantılı olarak kalp çarpıntılarını önler ve yüksek tansiyonu düşürür.
- Kanı temizler ve vücuttaki kan seviyesini arttırır.
Ayva
-5 metreye kadar büyüyebilen ayva, Gülgiller ailesindendir. Ayva, geçirgen ve kumlu topraklarda sağlıklı bir gelişim gösterirken, hemen her bölgede yetiştirilebilir. Bunun yanı sıra Türkiye, ayva üretiminde dünyada birinci sıradadır.
Birbirinden farklı birçok çeşidi bulunan ayva, Mart sonu veya Nisan başında çiçek açar. Meyvesi ise, sonbahar mevsiminde olgunlaşır.
Taze şekilde yendiği gibi, reçel veya komposto olarak da tüketilebilen ayva; protein, kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, C vitamini ve daha birçok minerali içerdiği için vücuda olan faydaları büyüktür.
Faydaları nelerdir?
- Ayva, çocuk-yetişkin demeden, herkesin sindirim sistemini düzenler. Çocuklara olan katkısı ise büyüktür; gelişimi hızlandırmanın yanı sıra, birçok hastalığında önüne geçer.
- Bünyesinde barındırdığı mineraller sayesinde kalp, akciger, mide, bağırsak, ağız ve göz sağlığını doğrudan korur. Örneğin; mide ve bağırsaklarda zararlı mikropların oluşumunu engeller, çiğ yenildiği takdirde ishali keser. Yine çiğ olarak yenilen ayva, ağız kokusunu engellerken; hoşafı ise, ağızdaki yaraların iyileşmesinde olumlu etki yaratır.
- Bol mineralli yapısı sayesinde, kalbi güçlendirir.
- Ayva yapraklarının kaynatılması ve gargara olarak kullanılması; boğaz şişliklerine ve göğüs tıkanıklıklarına iyi gelir.
- Cildi ve tırnakları besleyen ayvanın çekirdekleri, demlenip içildiğinde dinlendirici bir etki yaratır.
- Ayva, yeni anne olanlara da süt arttırıcı özelliğiyle destek olur. Bunun için sadece ayva çiçeğini kaynatmak yeterlidir.
Elma
Dünyada en çok tüketilen meyve türü olan elma, Gülgiller ailesindendir. 25 türü bulunan elma ağacının boyu, 8 metreye kadar ulaşabilir. Elma ağacı, ilkbahar aylarında çiçek, Eylül ayından itibaren de meyve verir. Elma, taze olarak yenilebileceği gibi komposto, hoşaf ve reçel olarak da tüketilebilir. Tadı ve rengi, türlerine göre farklılıklar gösterir.
Faydaları nelerdir?
- Isırarak yenildiği takdirde hem dişleri temizler, hem de diş etlerini güçlendirir.
- Elma lifinde “pektin” adı verilen bir madde bulunur. Bu madde, kandaki kolesterolün düşmesine yardımcı olur.
- Vücut direncini arttırır, diyet programlarında rahatlıkla tüketilebilir.
- Elma, A ve C vitamini bakımında oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Bu özelliği ile vücudu hastalıklara karşı korur.
- Yapılan araştırmalar sonucu görülmüştür ki elma, beyin sağlığını koruma konusunda oldukça etkili bir besin kaynağıdır.
- Elma, bağırsaktaki bakterilerin dengelenmesini sağlar ve böylelikle kabızlığa iyi gelir.
Tüm bu meyveler doğru oranda tüketildiği takdirde, içlerinde barındırdıkları vitamin ve mineraller vücut sağlığımızı koruma konusunda bize büyük bir katkı sağlayacaktır.