Yağ Sıçramaması İçin Ne Yapılır?
Yağ sıçramaması için ne yapılır? Kızartma yaparken hangi yağ kullanılır? Kızartma yaparken yağı köpürmesi neden olur? Yağ sıçramaması için aparat ya da diğer adıyla yağ sıçratmaz işe yarar mı? İşte kızartma hakkında bilmeniz gereken her şey.
Kızartmayı çok seviyoruz. Evet, kalorili olduğunu da biliyoruz. Ama yine de vazgeçemiyoruz. Kontrollü şekilli yemekte sorun yok. Yine de bu güzel yemeğin bir kusuru var. Kızartma yaparken mutfak çok kirleniyor. Her taraf yağ içinde kalıyor. Peki ne yapmalıyız? Her şeyin kolayı var. Püf noktalarını bilerek işinizi kolaylaştırın. Hem güzel bir yemek yemek, hem de mutfağı kirletmemek mümkün. İşte önerilerimiz:
Kızartma Yaparken Yağ Sıçramaması İçin Ne Yapılır?
Kızartma yağına bir tutam tuz eklediğinizde yağ sıçramayacaktır. Kapak kullanıyorsanız biriken suyun tavaya damlamadığından emin olun. Ayrıca kızartılacak besinlerin sulu olmamasına dikkat edin. Yağ kızardıktan sonra bir dilim ekmeğin kenarını yağı kızarttığınız kaba yerleştirin. Böylece yağ sıçramayacaktır.
Dondurulmuş gıdaları kızartmak istiyorsanız, küçük boyutlardaki donmuş gıdanın çözülmesini beklemeniz gerekmez. Ancak kızartma yaparken, yağ kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini unutmamalısınız. Sağlık uzmanları, kızartma yaparken az yağ kullanımının iyi olmadığını, yağın az olması nedeniyle daha çok kızacağını, besinin kızarma sırasında fazla kızmış yağı emeceğini ve bunun sağlığa zarar vereceğini belirtmektedir. Bu nedenle, kızartma yaparken daha fazla yağ kullanarak, kızartma işini daha çabuk ve yanmadan yaparak, besininizin fazla yağ emmesini engelleyebilirsiniz.
Yağ sıçramaması için aparat var. Bu apartlardan kulanın. Delikli yapısı ile tencerenin içini de kolayca görebilirsiniz.
Süzgeç Kullanın
Mutfağınızdaki büyük süzgeci kızartma yaparken sıçrama koruyucusu olarak kullanabilirsiniz.
Kızartma yaparken, sıçrayan yağlar ocağı ve kimi zaman etrafındaki tezgahı kirletebilir. Hatta kızgın yağ üzerinize sıçrayarak, canınızı acıtabilir. Bunu önlemek için sıçrama koruyucusu kullanabilirsiniz, ancak bunları bulmak her zaman kolay olmayabilir.
Mutfağınızda kullandığınız tel veya metal süzgeç de bu görevi yerine getirebilir. Büyük bir süzgeci kızartma yaptığınız tavanın üzerine kapatarak kızartma yağının sıçramasını minimize edebilirsiniz. Pişen yemeğin üzerine ters olarak kapattığınız süzgecin tutacağını, tavanın tutacağı ile aynı yönde kavrayarak, güvenli bir kızartma deneyimi yaşayabilirsiniz.
Kızartma Yaparken Hangi Yağ Kullanılır?
Kızartmada genelde ayçiçek veya mısır özü yağı kullanılır. Ancak, zeytinyağı da kızartma için kullanılabilir. Zeytinyağının yandığı düşünülür. Oysa doğru şekilde ısıtıldığında zeytinyağı yanmaz. Kızartma tenceresinin altını orta ateşte açarsanız zeytinyağı iyi şekilde ısınır, yanmaz. Önemli olan yüksek ısı açmamanız. Üstelik zeytinyağı kolay temizlenir. Ayçiçek yağı ya da mısır özü yağı gibi donmaz. Temizlenmesi kolaydır.
İşte zeytinyağı kullanımının faydaları:
- Zeytinyağı ile kızartılan yiyecekler, daha hafif ve sağlıklı olur. Kızartma esnasında, birkaç noktaya dikkat etmek gerekir:
- Zeytinyağı fazla ısınmadıysa, kimyasal yapısını diğer tüm yağlara oranla çok daha fazla korur ve daha az zararlı olur. Bu sebeple, kızartma yağının aşırı ısınmaması ve yanmaması gerekir.
- Kızartma için zeytinyağı kullanmanın başka bir avantajı ise, yağın yiyeceğin çevresinde koruyucu bir tabaka oluşturması ve bu sayede yiyeceğin içine fazla nüfuz etmesini engellemesidir. Bu sayede, yiyecekler yağ çekmez, daha hafif olur.
- Kızartma için kullanacağınız yağı seçerken, önceden tatmanızda fayda vardır. Bazı yağlar, fazla keskin ve acı bir tada sahiptir. Keskin tadı olan yağlar, kızartmada kötü bir sonuç verir.
- Kaliteli sızma zeytinyağını, kızartmada kullanmayın. Kızartma için seçeceğiniz yağ, ikinci kalite olabilir.
Kızartma Yaparken Yağın Köpürmesi Neden Olur?
Eğer kızarttığınız besin yüksek oranda nişasta içeriyora yağ köpürür. Nişasta köpürmeye sebepş olur. Patates yüksek oranda nişasta içerir. En çok kızartılan sebze de patates olduğundna yağ köpürür. Patatesi yağa atmadan önce iyice yıkayın. Ardından da bir kağıt havluyla kurulayın. Bu yağın sıçramasını engeller.
Eğer yağın son kullanma tarihi geçmişse de köpürme olur. Yağı ne kadar süredir kullandığınızı düşünün. Eğer zamanı geçtiyse kullanmayın. Üstelik bu durum lezzete de etki eder. Kızartmanın tadı bozulur. Peki kızartma yağı kaç kez kullanılır? Bir yağı en fazla iki kez kulanın. Üçüncü kez kullanacağınız zaman yağı koklayın. Eğer yoğun bir koku ya da yanık kokusu geliyorsa yağı atın. O yağı artık kullanmayın. Elbette yağı lavaboya dökmeyin. Atık yağı bir kapta bekletip atık yağ çöpüne dökmelisiniz.
Kızartma Yaparken Kapak Kapatılır mı?
Yağ sıçramaması için kapağı kapatıyorsunuz. Oysa bu daha fazla sıçramaya sebep olur. Kapak kapalı olunca içeride buhar oluşur. Oluşan yağa damlayınca yağ sıçrar. Bu sebeple kızartma tenceresinin kapağını kapatmayın. Bunun için özel yağ sıçratmaz aparatlar var. Onlardan alın.
Yağ sıçramaması için aparat ya da diğer adıyla yağ sıçratmaz deliklidir. Metaldir. Bu aparatı tencerenin üstüne yerleştirin. Böylece hem kızartmanın ne durumda olduğunu görebilirsiniz. Hem de etrafa yağ sıçramaz.
Kızartma Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kızartma yaparken tavaya bolca yağ koyun. Bu şekilde, kızartmanın havayla teması kesilerek, vitaminin içinde kalmasını sağlamış olursunuz. Kızartma yapmadan önce, tavayı gazete kağıdıyla silin, belli aralıklarla tavanın içine iri taneli tuz koyun ve kaynatın. Bu işlem, tavadaki yağın çözülmesini sağlayacaktır. Kızartma kokusunun eve yayılmaması için, kızartma yağının içine az miktarda maydanoz koyun.
- İyi bir kızartma yapmak için, yağın kızgın ve yağ miktarının malzemeye oranla 4 kat fazla olmalı.
- Kızartma yaparken, tavadaki yağ çatlayıp patlar. Bunu önlemek için, yağın içine bir tutam tuz atın.
- Patlıcanı yağda kızartmadan önce, tuzlu suda 5 veya 10 dakika bekletin. Bu sayede patlıcanlar hem kararma yapmamış, hem de fazla yağ çekmemiş olur.
- Kızartma yaparken, ciğerlerin bulanacağı una, bir kaşık karbonat koyun. Bu sayede ciğerler daha yumuşak kızarır.
- Sote veya kızartma yaparken yiyeceklerin tavaya yapışmasını engellemek için, tavayı yağ koymadan önce, iyice ısıtın ve sonra kızartmaya başlayın.
- Kızartma yaptıktan sonra, yağın tekrar kullanılıp kullanılamayacağını anlamak için, kızgın yağın içerisine bir dilim ekmek atın. Ekmeğin üzerinde kara lekeler oluşuyorsa, yağın tekrar kullanılamayacağını anlayabilirsiniz.
- Kızartılacak yiyecekleri eşit büyüklükte kesmeye özen gösterin. Böylece tümü eşit oranda kızaracaktır.
- Kızartma yaparken iyi sonuç alabilmek için yiyecek hacminin dört katı yağda kızartmalısınız.
- İyi kalitede bir kızartma yağı sadece ilk anda köpürür ve kabında yapışkan artık bırakmaz.
- Kızartılacak yiyecekleri önceden baharatlamayın. Aksi takdirde baharat yiyeceğin yüzeyinde lekeler meydana getirecektir.
- Kızgın yağa sokulacak gereçleri paslanmaz çelik olanlardan seçin.
- Kızartma yapmak için ideal ısı 175-195 derecedir. Yağ ısısı düşük olursa, yiyecekler yağ çeker, yağ ısısı yüksek olursa ise, yiyecekler yanar.
- Yağın kızartma yapmak için, doğru ısıda olduğunu anlayabilmek için bir parça ekmeği içine atın. Ekmeğin bir dakika ile 20 saniye arasında altın sarısı bir renge dönmesi gerekir. Bu süreleri tutuyorsa, doğru ısı aralığındadır.
- Kızartma yaparken kızgın yağın etrafa sıçramasını engellemek için yağı kızartmadan tavanın içine bir miktar tuz atmanız yeterli olacaktır.
- Kızartmaların fazla yağını almak için bir tabağa birkaç kat kağıt havlu serin. Kızartmadaki fazla yağı emecektir.
Bu şekilde yaparak mutfağınızı kirletmeden kızartmanın tadını çıkarabilirsiniz. Kuru ve çıtır çıtır patatesleri işte böyle yapabilirsiniz. Üstelik mutfak da tertemiz kalır. Haydi afiyet olsun.